Under vårt besök på Computex i Taipei snubblade vi över en intressant enkortsdator kallad Liva, som trots sin lilla formfaktor i stil med Raspberry Pi ändå erbjuder full X86-kompatibilitet och därmed stöd för Windows. Nu meddelar distributören Rotakorn att datorn når Sverige den här månaden.

Liva Mini-PC är som namnet antyder ett extremt kompakt datorsystem, inte helt olik den ARM-baserade minidatorn Raspberry Pi. Till skillnad från Raspberry Pi använder sig dock Liva av en fullt X86-kompatibel systemprocessor ur Intels Bay Trail-M-familj, vilket innebär att du kan köra Windows eller valfri Linux-distribution. Det innebär att du får tillgång till all existerande mjukvara till dessa operativsystem, vilket öppnar en hel del intressanta dörrar för hobbyprojekt.

Vi har fått besked från distributören Rotakorn, som meddelar att de kommer få in Liva mot slutet av augusti månad. Inledelsevis kommer enkortsdatorerna säljas via återförsäljaren Alina, men fler butiker förväntas haka på längre fram. Med den bredare funktionaliteten gentemot Raspberry Pi kommer dock också ett något högre pris, och Liva förväntas landa på cirka 1 990 kronor inklusive moms.


Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ctrlPatrik Alowersson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Den liknade iaf inte rasbery pi när det gäller priset

Patrik Alowersson
Gäst
Patrik Alowersson

Jag köpte fullfjädrad Bay Trail-D moderkort för 800Kr med Celeron J1900 från gibabyte. quade core och trots vad specen säger så går den passivt i turbo i 2.42Ghz på alla kärnor kontinuerligt under intel linpack. Kompilerar min linux kernel på ca 8 minuter på den. kan jämföras med 3930K @ 4Ghz som tar just under minuten så mer än imponerande för 10W SoC men den har ingen flytalskappacitet att tala om. 8.8GFLOPS under intel linpack vid max trubo. Vad jag läst är det Intel Celeron N2806 på Liva kortet vilket är 2×1.6Ghz kärnor med 2Ghz turbo och 4.5W TDP.I stort… Läs hela »

ctrl
Gäst
ctrl

Har själv beställt mig en Minnowboard MAX. Vet dock inte exakt när leveranserna dyker upp, så jag inte har koll på var i väntelistan jag står.