Small preview image

Windows Vista har fortfarande ett drygt halvår tills det dyker upp på konsumentmarknaden men det kan redan nu vara läge att fundera på sitt nästa datorköp för att inte ha köpt grisen i säcken när Microsofts nya operativsystem väl lanseras. Många har väntat på, eller rättare sagt bävat inför, systemkraven för Windows Vista då operativsystemet väntas bli ordentligt krävande. Vi har tidigare rapporterat om Microsofts Windows Vista Capable som är en märkning för de basspecifikationer som krävs för att köra instegsversionen av operativsystemet där man till exempel inte får dra nytta av det nya 3D-gränssnittet Windows Aero. Nu har Microsoft officiellt släppt sina systemkrav för Windows Vista och man har delat upp det i två segment för olika användare.Basspecifikationerna som tidigare varit luddigt listade med “en modern processor” och liknande har nu blivit mer spikade och lyder som följande;


En Windows Vista Capable PC ska minst innehålla: • En modern processor (på minst 800MHz).
 • 512 MB RAM-minne.
 • En grafikkrets som stödjer DirectX 9
 • 15GB ledigt hårddiskutrymme

Detta betyder till allas förtjusning att Vista kommer gå att köra på de allra flesta datorer som sålts de senare åren. Det som kan bli ett problem är dock ett DirectX 9-kapabelt grafikkort. För dem som vill ha en chans att få ut så mycket som möjligt av Windows Vista ska ha ett system som lyder under Microsofts Windows Vista Premium Ready PC riktlinjer, vilka inte är riktigt lika förlåtande;


En Windows Vista Premium Ready PC ska minst innehålla: • 1GHz 32-bit (x86) eller 64-bit (x64) processor.

 • 1GB RAM-minne.

 • En grafikkrets som stödjer Windows Aero.

 • 128MB grafikminne.

 • 40GB hårddisk med 15GB ledigt utrymme.

 • DVD-ROM enhet.

 • Ljudutgångar.

 • Internet-uppkoppling.

Processorkravet är knappast oöverkomligt men RAM-minnes kraven är betydligt hårigare då 1GB alltså är minimumkraven för en Premium Ready PC. Windows Aero är också en lurig punkt, här krävs det ett DirectX 9 kapabelt grafikkort som stödjer bland annat WDDM och Pixel Shader 2.0.


Generellt ser man att det är lagringsspecifikationerna som ökat kraftigast sedan Microsofts lansering av Windows XP. RAM-minnesmarknaden lär få en tydlig uppgång med de höga systemkrav Vista specificerar och vi ser med skräckblandad förtjusning fram emot att se tester på hur mycket RAM-minne man verkligen behöver för att få ett Vista-system att arbeta optimalt.


Även hårddiskspecifikationerna är intressanta då de kräver hela 15GB ledigt utrymme, med andra ord blir det inga fler 10-15GB C-partioner i framtiden. Detta är knappast något problem för dagens hårddiskar som har ofta har en kapacitet på ett par hundra GB. Men det kan bli ett hinder för Solid State-marknaden där RAM-minne eller flashminne används som lagringsmedia och där just lagringskapaciteten snabbt drar upp priserna. Gigabyte’s i-RAM med sin 4GB kapacitet lär till exempel inte ha mycket att hämta.

DELA
Föregående artikelMacBook noggrant dissekerad
Nästa artikelIntel counter AMD’s new processors with price cuts
Profilbild på Anton Karmehed
En glad teknik- och träningsnörd som efter 15 år på NHW fortfarande älskar vacker grafik och häftiga grafikkort. Varvar idag sin roll som chefredaktör med en och annan handstand samt vidhåller övertygelsen att du aldrig kan få för stor bild!

Skriv en kommentar

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar

wpDiscuz