Den här veckan drog Google igång sin årliga IO-konferens, och mest strålkastarljus föll på nästa stora version av Android: Android N.

Vi har vetat sedan tidigare att nästa stora version av Android är på ingång med kodnamnet Android N (efter att förra årets upplaga, Marshmallow, utvecklades med kodnamnet Android M), och under Googles årliga IO-presskonferens fick vi till slut se lite mer konkreta exempel på de nyheter som kommer introduceras med operativsystemet senare i år.

Bättre prestanda med Vulkan

Vulkan_API_logo.svgVulkan är som bekant nästa generations OpenGL-standard, som på PC-sidan agerar som en utmanare till Directx 12. Vulkan låter utvecklare få mer kontroll över grafikkretsen och minska mängden overhead vid grafikberäkningar, vilket bland annat tillåter mer väloptimerade spel och gränssnitt.

Android N får fullt stöd för Vulkan, vilket bådar gott för spelutveckling till plattformen, både mobilt och stationärt.

En ny VR-plattform

Som en vidareutveckling av Googles tidigare VR-koncept, Google Cardboard, kommer Android N få en mer välutvecklad VR-plattform kallad Daydream. Operativsystemet får ett mer utförligt VR-läge och kan kombineras med en trådlös fjärrkontroll för att navigera i spel och menyer, när telefonen är monterad i ett särskilt VR-headset.google-vr

Daydream fungerar dock inte till alla Android N-telefoner, utan Google ställer särskilda krav på både skärmar och sensorer. Flera av de största telefontillerkarna ska dock redan vara beredda att hoppa på tåget – bland annat ska Asus, Samsung, Huawei och HTC jobba på Daydream-certifierade telefoner.

Kraftfullare multitasking

multi-window_2Både mobiltelefoner och surfplattor med Android N får stöd för att köra mer än en app parallellt; genom att hålla nere appväxlarknappen kan du placera apparna bredvid varandra på skärmen, och till exempel skriva anteckningar medan du läser från en hemsida eller titta på ett videoklipp medan du skickar epost.

Öppen beta

Vill du inte vänta på att Google rullar ut den färdiga versionen av Android N kan du redan nu ta del av betaversionen – om du har en Nexus-enhet. Betan finns tillgänglig för surfplattan Pixel C, eller mobiltelefonerna Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus 5X och Nexus Player.

Nordichardware tar inget ansvar för problem som kan uppstå när du installerar betamjukvara på din mobiltelefon – men vill du pröva lyckan med nästa version av Android kan du ladda ner betaversionen här (kräver Google-konto och registrering.

Spel och VR i telefonen?
Vad tycker du krävs för att det ska bli användbart?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid