Small preview image

Ubuntu är väl troligen den snabbast växande och framförallt en av de mest populära Linux-distributionerna du kan hitta idag. Ubuntu är baserat på Debian, men ett av de störa målen med Ubuntu är att alla ska kunna använda det, inte bara de inbitna linux-fantasterna. Linux har ju trotsallt fortfarande ett visst rykte om sig att vara något exotiskt och främmande. Ubuntu med sin slogan “Linux for human beings” har tänkt ändra på detta lite felaktiga rykte och nu när Sun har valt att ställa sig bakom Ubuntu så kan det väl förhoppningsvis bara innebära gott för distributionen.Även om det inte sagts rakt ut så verkar det som om det kommande Dapper Drake (Ubuntu 6.4 just nu) kommer stöda Suns multi-core processor Niagara, tillsammans med x86, x86-64 och PowerPC-arkitekturerna när det anländer i Juni. Exakt hur Sun kommer bidra till utvecklingen av Ubuntu är oklart, men vad det verkar kommer det röra sig om en ordentlig satsning.


The odds are quite good that we will be aggressively supporting the work that Ubuntu is doing, /…/ In the hardware we ship, I don’t want to be Solaris only, because then I will just define my market to be smaller than the opportunity…I think you should expect to see more of the relationship, and stay tuned.


Som tack för detta så kommer Ubuntu att stöda Sun och dess utveckling av Java. Sun har letat en ny partner sedan Microsoft dragit sig tillbaka och slutat inkludera Java med sina operativsystem och de verkar ha hittat den i Ubuntu.

Skriv en kommentar

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar

wpDiscuz