Medan flashlagring går att skala i takt med förbättrad tillverkningsteknik för NAND-kretsarna så behöver hårddisktillverkare vara lite mer kreativa för att pressa lagringsutrymmet framåt. Med sin nya HAMR-teknik menar nu TDK att hårddiskar på 15 terabyte och uppåt kan lanseras redan nästa år.

Lagringsutrymmet på moderna hårddiskar begränsas idag dels av hur många magnetiska skivor som får plats innanför skalet och dels hur liten yta av respektive skiva som krävs för att lagra en bit information – eller framför allt, hur stor yta som krävs för att dels kunna representera informationen och dels tillåta skrivarmen att kunna lägga till ny information.

HAMR tar hårddiskar till norr om 15 terabyte

Japanska TDK har presenterrat en hårddiskteknik som kallas HAMR, vilket står för head-assisted magnetic recording. I det fallet används skivor en legering av platina och järn som först värms upp med lasrar, vilket sedan tillåter data att skrivas i betydligt mindre enheter än tidigare, utan att tappa stabilitet eller prestanda. Med hjälp av HAMR ska hårddiskar på 15 terabyte och uppåt bli verklighet, detta i kontrast till de maximala storlekarna på 6 terabyte för konsumenter och 8-10 terabyte för datacenter som gäller idag.

Redan mot slutet av nästa år ska nya HAMR-baserade hårddiskar dyka upp på marknaden för datacenter, servrar och arkiv, men enligt TDK ska en konsumentlansering vara planerad inte allt för långt därefter. Vad vi kan förvänta oss för prissättning är det dock för tidigt att spekulera i.

Källa: Kitguru via Tweaktown


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid