Vi rör oss närmare en marknad där AR, eller Augmented Reality, kan bli en del av vår vardag. Ett av de stora hindren för tekniken har länge varit skärmtekniken, och på en mässa i Kalifornien har ett företag nu visat upp paneler som kan vara framtiden för AR.

Mässan i fråga är Augmented World Expo i Santa Clara, Kalifornien. Här samlas företag med spetskompetens inom verklighetsförstärkande teknik för att visa sina senaste alster, och en teknik som samlat särskild uppmärksamhet är en prototyp för en ny typ av OLED-mikropaneler med flera väldigt intressanta egenskaper.

fraun_hmd_2

Panelerna har en ungefärlig storlek på en halv diagonal tum, och är för sin storlek högupplösta med sina 640 x 480 pixlar i färg. De är både genomskinliga och bakgrundsbelysta och har enligt företaget bakom prototypen, Fraunhofer, en imponerande maximal ljusstyrka på över 1000 nits. När en panel används för respektive öga klarar de även av 3D utan problem.

Bildpanel och kamera i ett

Vad som verkligen särskiljer dessa prototyper från andra AR-anpassade OLED-paneler är att de inte bara kan visa pixlar, utan också kan agera kamera som kan fånga synligt ljus och infrarött. Detta innebär delvis att en separat kameramodul inte är nödvändig, men kan användas för högre bildkvalitet, och delvis att panelerna kan följa hur användarens ögon rör sig och anpassa innehållet efter det.

Främst den sistnämnda egenskapen sätter fart på fantasin. Med tekniken skulle man kunna konstruera Google Glass-liknande glasögon som automatiskt kan visa information om specifikt det du tittar på, snarare än det du har ditt huvud vänt mot. Liknande ögonföljande teknik har visats tidigare, men har då behövt extern hårdvara som varit svår att implementera i AR-sammanhang.

Tekniken är i dagsläget inte avsedd för kommersiell produktion från upphovsmännen på Fraunhofer, utan företaget söker snarare att sälja tekniken vidare till ett företag som kan implementera den i en faktisk produkt. Detta ligger antagligen fortfarande några år framåt, men om Glass får det genomslag som Google hoppas och Augmented Reality tar fart på marknaden kan det här vara en av de många intressanta lösningar vi kan få se i produkter framöver.

Källa: Dvice

Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid