Det finns flera varianter av trådlös laddning för mobiltelefoner och surfplattor idag, där den kanske mest bekanta är Qi som använts i flera populära modeller från bland annat Samsung och Nokia. Enligt en koreansk nyhetskälla arbetar nu Samsung på en egen laddningsteknik via magnetresonans.

Trådlös laddning rör sig allt närmare att bli en vardaglig laddningsteknik, men det finns fortfarande flera hinder som håller tekniken tillbaka från en fullskalig utrullning. Dels är effektiviteten en fråga, och dels räckvidden. Den idag vanligaste tekniken för trådlös laddning, Qi, använder sig av magnetisk induktion.

Magnetisk induktion är förhållandevis enkel och kostnadseffektiv att implementera, men har generellt en väldigt kort räckvidd. Vanligtvis behöver enheten hålla sig inom ett fåtal millimeter från induktionsspolen i laddningsplattan, så att prata i telefon eller mobilsurfa behöver ske mellan laddningar.

samsung_qi

Samsung har investerat fyra miljoner dollar i ett företag på Nya Zealand, Powerbyproxy. Enligt en koreansk tidskrift arbetar Samsung för närvarande med företaget för att implementera trådlös laddning med hjälp av magnetisk resonans. Teknikerna för laddning med magnetisk induktion respektive resonans är nära besläktade, men sistnämnda kan erbjuda en betydligt längre räckvidd.

Laddningen Samsung uppges jobba på är tänkt att fungera längre från laddningsplattan, eventuellt tillräckligt långt ifrån för att kunna föra ett samtal eller surfa. Laddningen kan även ske genom vissa icke-metalliska material så som trä eller plast.

Som alltid när det inte rör sig om ett officiellt uttalande från Samsung så får vi avvakta med att dra snabba slutsatser om uppgifterna, men om de stämmer uppges Samsung arbeta på att få ut enheter med tekniken på marknaden redan under nästa år.

Källa: ET News via BGR


Relaterade nyheter

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0Rflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Tesla Power

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Haha! Riktigt coolt!
Jag vill dock inte ha såna där starka kraftfällt i min närhet.
Det är illa nog med alla trådlösa/mobila produkter med RF-strålning i olika frekvenser o styrkor som vi utsätts för hela dagarna.
Snart säger dom väl att Röntgen strålning inte är farligt, o bygger trådlösa Röntgen-laddningsstationer

Men visst, om det görs ordentlig forskning om saken där man tar reda på hur celler, nerver o metaller i biologiska organismer interagerar med magnetisk resonans så kanske det faktiskt visar sej ha noll inverkan på just sådan materia.