Google har till sist höjt rösten och meddelat hur deras vision ser ut inom kategorin smarta klockor. Svaret är en anpassning av Android och Google Now för klockor, kallat Androind Wear, och både Motorola och LG har visat bilder på imponerande smidiga klockor med mjukvaran.

Det finns en uppsjö av smarta armbandsur på marknaden idag, både för Android och Ios, där tillverkarna har delade meningar både om hur själva klockan bör designas och hur mjukvaran bör fungera. Vi har exempelvis populära Pebble, med en enkel mjukvara och minimal design, kontra Samsungs monsterklocka Galaxy Gear. Vad många dock har väntat på är att Google ska visa upp en egen, universell mjukvarulösning för klockor till Android.

Nu har Google visat upp vad de kallar Android Wear, en Android-baserad mjukvara anpassad helt för smarta armbandsur. Google har utformat mjukvaran kring sitt uppdateringssystem Google Now, som utifrån vad klockan är och var du är kan påminna dig om viktig information som är relevant just där och då.

Tanken är att Android Wear ska ha ett enkelt gränssnitt som snabbt ska kunna läsas av med en titt på handleden, som först och främst visar tiden, men som även kan visa annan information och notifikationer. Enkla sveprörelser används för navigering, men mjukvaran har även stöd för Googles röststyrningsteknik. Med hjälp av röststyrning kan klockan exempelvis användas för att skicka SMS, epost eller skapa nya påminnelser. Det finns även stöd för Google Maps så att klockan kan användas för navigering.

Motorola_Moto_360

En av de första smarta klockorna som kommer debutera på marknaden med Android Wear blir Moto 360 från Motorola, som för närvarande genomgår ett uppköp av kinesiska Lenovo. Direkt vid första anblick kan vi konstatera att det ser ut att bli en av de smidigaste och mest intressant designade smarta klockorna vi sett, med en äkta rund LCD-panel monterat i vad som i övrigt ser ut som ett traditionellt klockchassi.

De bilder vi har sett hittills har visat klockan dels med Google Now-gränssnitt, men även med en uppsättning enkla, analoga klockdesigner. Vi har även fått se klockan både med och utan metallarmband, så armbanden ser ut att bli utbytbara.

LG_G_Watch

Även koreanska LG har visat en egen modell, men här är det fortfarande ont om både bilder och detaljer. Till skillnad från Motorolas modell så använder LG en fyrkantig skärm istället för en rund, men klockan ser fortfarande ut att komma i ett väldigt stilrent format med sin tunna, svarta design.

Fler tillverkare, däribland Samsung, Asus och Qualcomm, ska enligt Google arbeta med Android Wear-mjukvaran för att visa upp sina egna modeller senare i år och under 2015. Dessutom ska flera traditionella klocktillverkare tydligen visa upp versioner av sina armbandsur med smartwatchfunktionalitet via Android Wear.

Google har fortfarande inte meddelat exakt när vi kommer få se de första produkterna med Android Wear på butikshyllorna, men vi räknar med att få mer information under Googles presskonferens på Google I/O den 25 juni.


Relaterade artiklar

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedRebellionGuuFi Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Jag har länge varit sugen på en smart klocka och den där Moto 360 får det ju att vattnas i munnen.. Men jag blir också intresserad av hur de löser det med runda skärmar, både rent fysiskt och mjukvarumässigt. Men nu börjar det ju hända grejer på allvar! 🙂

GuuFi
Medlem
GuuFi

Shit vad nice!

Då menar jag Motorolas lösning, LGs är väl fortfarande lite väl kantig och klumpig även om den är mindre än dagens varianter.

Rebellion
Medlem
Rebellion

Jag har själv haft 2 olika smarta klockor och det har mest vart leksakskänsla med dem. Visst, skojjiga prylar men inget som känns naturligt i vardagen. Värst är batteritiden, det är svårt att bli naturlig med något som kräver så mycket omvårdnad med laddning och liknande, jag vill inte ta av mig en klocka någonsin. När de fixar batteritiden till minst en månad per laddning så kan det bli intressant men innan dess är det mest en gimmick.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Rebellion”]Jag har själv haft 2 olika smarta klockor och det har mest vart leksakskänsla med dem. Visst, skojjiga prylar men inget som känns naturligt i vardagen. Värst är batteritiden, det är svårt att bli naturlig med något som kräver så mycket omvårdnad med laddning och liknande, jag vill inte ta av mig en klocka någonsin. När de fixar batteritiden till minst en månad per laddning så kan det bli intressant men innan dess är det mest en gimmick.[/quote]Håller med om att batteritiden är superviktig, tror jag kan leva med ett par dagar dock men vet ju med mig att… Läs hela »