Smartphone_screens

Huruvida det kan vara skadligt att använda mobiltelefon har varit en kontroversiell fråga under många år, som fortfarande debatteras vilt trots flera studier som pekat på motsatsen. Nu har ett elva år långt forskningsprogram sammanfattat 31 studier och dragit slutsatsen att mobiltelefonen trots allt är ofarlig.

Det kan vara lätt att bli rädd för trådlös teknik av flera anledningar – det är för oss mestadels osynliga vågor, och har vi inte trots allt sett att elektromagnetism kan vara farligt, exempelvis i form av UV- eller gammastrålning? Men allt vi vet om fysik än så länge talar för att de våglängder som används för radiovågor, exempelvis för mobiltelefoni eller mobilsurf, helt enkelt inte har energi nog för att jonisera atomer till skillnad från exempelvis UV eller gamma, och därmed inte heller energi nog att påverka hälsan. Trots det är inte alla övertygade.

Mobile Telecommunications and Health Research Programm, förkortat MTHR, har sammanställt forskning inom ämnet under de senaste elva åren, från totalt 31 olika projekt som resulterat i omkring 60 publicerade avhandlingar. Många som hävdar mobiltelefonanvändandets skadeverkningar argumenterar för att det saknas studier som undersöker effekterna i det långa loppet, vilket är en av de punkter som MTHR hoppas tackla.

”When the MTHR programme was first set up, there were many scientific uncertainties about possible health risks from mobile phones and related technology. This independent programme is now complete, and despite exhaustive research, we have found no evidence of risks to health from the radio waves produced by mobile phones or their base stations.”
– Professor David Coggon, ordförande MTHR

Slutsatsen efter de utförliga studierna var att det inte fanns några tecken på att mobiltelefonanvändande, eller exponering för några liknande elektromagnetiska vågor, kan ge upphov till någon nedsatt hälsa eller cancerrisk. Dessutom kommer studierna fortlöpa under de kommande åren, för att säkerställa att det inte heller finns några risker med användning längre än elva år.

Programmet blev sponsrat med 13,6 miljoner pund, eller omkring 146 miljoner kronor, med målet att säkerställa att forskningen bedrevs under en lång tid, med representanter och forskare från både regering, industri och akademi.

Sammanfattningen kan läsas i sin helhet i PDF-format här. Vad säger våra läsare – var det för er del en förväntad slutsats eller, om inte, känner ni er nu lite lugnare med att ha telefonen på nattduksbordet om natten?


Relaterade artiklar

Skriv en kommentar

55 Kommentarer på "11 år och 146 miljoner kronor senare – Mobiltelefonens strålning är ofarlig"

Notifiera vid
avatar

Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Helge Andersson
Gäst
Helge Andersson
2 Årtal 3 månader sedan

Det där med ”foliehatten” gör mig alltid skeptisk till hur seriös artikeln är. Jag tycker frågan ska hanteras seriöst inte som ett skämt. Skämtar man brukar det ibland betyda att man vill dölja något.

I ett normalt kontorshus finns 1000-tals mobiler, WIFI, Dect-telefoner, kanske flera basstationer, trådlös utrustning av allehanda slag. Finns det någon som gjort en kontrollmättning i sådana hus hur dessa samverkar och ev orsakar våg-fenomen som ibland kan vara skadliga?

Anton Karmehed
Admin
2 Årtal 3 månader sedan

[quote name=”Helge Andersson”]Det där med ”foliehatten” gör mig alltid skeptisk till hur seriös artikeln är. Jag tycker frågan ska hanteras seriöst inte som ett skämt. Skämtar man brukar det ibland betyda att man vill dölja något.

I ett normalt kontorshus finns 1000-tals mobiler, WIFI, Dect-telefoner, kanske flera basstationer, trådlös utrustning av allehanda slag. Finns det någon som gjort en kontrollmättning i sådana hus hur dessa samverkar och ev orsakar våg-fenomen som ibland kan vara skadliga?[/quote]
Tråkigt om den skämtsamma tonen på faceook inte uppskattades Helge. Jag kan bara bedyra att artikeln och informationen den är baserad på är högst seriös, det finns heller inget i artikeln som antyder något annat. Jargongen på de sociala nätverken är lite mer uppsluppen och inte sällan skämtsam, så ta de kommentarerna med en nypa salt. Vårt material är vi alltid seriösa med för övrigt!

Stormense
Medlem
2 Årtal 3 månader sedan

Tacka vet jag en go cigg jämte en trådlös router med mobilen i handen och vädra in lite avgaser genom köksfönstret!

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123
2 Årtal 3 månader sedan

Precis. Ungefär som när alla medicin Professorer och läkare, intygade under ed att tobaksrök är ofarligt – fortsätt röka cigaretter, sa de. Det visade sig senare att flera av experterna var sponsrade på något sätt utav tobaksbolagen.

Förvånar mig inte om ifall 10 år senare, man enas om att mobilstrålningen är farlig.

Fascinerad
Gäst
Fascinerad
2 Årtal 3 månader sedan

Det dom kommit fram till här är inte isolerade upptäckter. Vi vet från andra fält att strålningen är för svag. Det fungerar heller inte nödvändigtvis så att 1000 mobiler skulle förstärka så mkt att det hela ballar ur.

Så även om alla läkarna och forskarna kopplade till just detta är köpta svarar det inte på alla annan forskning som gjorts, i andra sammanhang, som bekräftar detta

zleepy
Gäst
zleepy
2 Årtal 3 månader sedan

Hmm, jag har en bekant som tidigare jobbat på bla Ericson han skulle aldrig använda mobilen utan headset. Jag undrar lite smått varför…

Lelle Johansson
Gäst
Lelle Johansson
2 Årtal 3 månader sedan

Hej
Jag föreslår att de som forskar i ämnet tar kontakt med Linköpings lasarett och studerar journalerna angående Arne Nilsson. Han dog i april 2006. Dödsorsaken enligt läkarna högst sannolikt förorsakad av mycket användande av mobiltelefon. Jag var hans chef och vet att han förmodligen var en av de första att använda mobil kommunikation. Från stor låda i bagageutrymmet på bilen till de handburna modellerna. Från 450 och 900 systemet till dagens frekvenser.
Med vänlig hälsning
Lennart 🙁

utanförboxen
Gäst
utanförboxen
2 Årtal 3 månader sedan

[quote name=”zleepy”]Hmm, jag har en bekant som tidigare jobbat på bla Ericson han skulle aldrig använda mobilen utan headset. Jag undrar lite smått varför…[/quote]
exakt! en tidig forskargrupp på den då nya mobiltelefonen på tidigare ericson tel blev nästan alla elöverkänsliga men dessa interna dokument är enligt källa svår att hitta idag för utomstående.

utanförboxen
Gäst
utanförboxen
2 Årtal 3 månader sedan

det finns en majoritet och FLER studier som påvisar riskerna och den direkt OHÄLSOSAMMA kopplingen vid användning av mobiltelefoner,WiFi/WLAN, närhet till mobilmaster osv osv. för allt levande inte bara människor.

tänk själv att detta är en miljardindustri…tänk hur historien varit…cigarettrökningen var ofarlig länge…hormoslyr, DDT osv osv

Många länder förutom just Sverige har kommit mkt längre i forskning och ansvarstagande, förbud mot wifi i skolor, förbud mot mobilanvändning före 16 alt 20 års ålder osv osv.

Sverige har för stora egna vinstintressen i denna industri tror jag starkt.

LEN
Gäst
LEN
2 Årtal 3 månader sedan

Ni som kommenterarhar uppenbarligen inga problem själva! Jag har ständiga problem med trådlösa nätverk m.m. Jag kan inte använda mobiltelefonen utan handsfree. Jag har haft mina besvär under många år och det startade med en Spectronic mobiltelefon. Har varit tvungen att bygga sovrummet som en faradays bur för att komma ifrån strålningen åtminstone när sover. 🙁

Lars Björklund
Gäst
Lars Björklund
2 Årtal 3 månader sedan

Det är ju bra att man inte finner samband mellan cancer och mobilanvändning men de kvarvarande forskningsfrågorna i rapporten, om påverkan av hjärnfunktioner och beteende behöver nog redas ut innan jag andas ut. Mobilanvändning är idag mycket högre än då många av de här studierna gjordes. Det är idag inte några minuter telefonprat utan timmavis framför appar, spel och surf. Speciellt hos barn där hjärnan ”växer” behöver vi veta mer , det är ju som rapporten påpekar inte bara radiovågor utan lågfrekventa magnetfält som kan ge påverkan.

ns
Gäst
ns
2 Årtal 3 månader sedan

Att ha en mobiltelefon på nattduksbordet är säkert inget farligt eftersom den inte sänder när man inte ringer samtal. Då är det säkert mycket värre att ha en DECT-basstation på nattduksbordet eftersom den sänder på full effekt 24/7 året runt.

Sen har vi olika mobiltelefonsystem också. De sänder på olika sätt. GSM sänder pulserat medan 3G sänder kontinuerligt.

Be O
Gäst
Be O
2 Årtal 3 månader sedan

Några frågor man först av allt bör ställa inför varje studie som presenteras är:

1. Vem/vilka är det som står bakom forskningen (I det här fallet – vilka är MTHR, hur finansieras de – varifrån kom de 146 miljonerna t.ex., vilka står bakom dessa pengar och annan finansiering och stöd för MTHR).
2. Vilka är de forskare/institut som används av MTHR; vad har dessa för kopplingar och lojaliteter, till MTHR och mobilindustrin.

Och i det här fallet, hur kommer det sig att ingen av alla de andra – bevisat oberoende – forskningsgruppers forskningsresultat som bevisat motsatsen, att icke-joniserande strålning, som det här alltså är frågan om, är representerade i MTHR’s datasamling.
Exempelvis den svenska studien framtagen av den svenska forskargruppen vid Örebro Universitetssjukhus under ledning av cancerläkaren Lennart Hardell som helt nyligen fastlagt att mobilen ökar risken för aggressiv hjärntumör (se t.ex. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2013/09/mobilen-okar-risken-for-aggressiv-hjarntumor-visar-ny-stor-svensk-undersokning/ )

Det finns hur mycket mer liknande studier och annan fakta som helst med samma resultat för den som vill sätta sig in i problematiken. Sammanfattningar om dess finns t.ex. att läsa på:
Stålskyddsstiftelsen: http://www.stralskyddsstiftelsen.se/

S0urcerr0R
Medlem
2 Årtal 3 månader sedan

Jag har hört att hissar är riktigt groteskt farliga att bruka mobiltelefoner i för att strålningen blir monstruöst mycket kraftfullare. Hackers som byggt ”cantennas” kan relatera till detta 🙂

Men angående skadligheten – Det har ju typ blivit som en folksjukdom att människor är glömska, slarviga, virriga o stressade.

Frågan är om dagens virrighet bland människor delvis kan tillskrivas strålning från elektronik. Typ att strålningen upptas som signaler i nervsystemet (nerverna kanske upptar strålningen som ett antennnystan) och orsakar signalstörningar i hjärnans IO-system. I värsta fall även i Logik systemen som ska behandla data. Det blir nog inte så kul när resultatet av alla dessa förvrängda IO och Logik operationer ska lagras (antar att hjärnan lagrar datasignaler ganska analogt).
För när man senare försöker minnas vad man lagrat så står man bara där som ett förvirrat fån medans hjärnan rapporterar massa ologiska antaganden och CRC-errors.
Men det behöver ju inte vara därför som människor i regel är mer snurriga i pallet än förr.

LEN
Gäst
LEN
2 Årtal 3 månader sedan

[quote name=”ns”]Att ha en mobiltelefon på nattduksbordet är säkert inget farligt eftersom den inte sänder när man inte ringer samtal. Då är det säkert mycket värre att ha en DECT-basstation på nattduksbordet eftersom den sänder på full effekt 24/7 året runt.

Sen har vi olika mobiltelefonsystem också. De sänder på olika sätt. GSM sänder pulserat medan 3G sänder kontinuerligt.[/quote]

DECT- telefoner (Siemens Gigaset) idag är åtminstone konstruerade så att dom inte sänder/söker när handenheten står i laddaren!
Det vore bra om trådlösa routrar kunde fungera på ett liknande sätt.

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

om elöverkänslighet finns elle rinte är oviktigt i denna fråga, det är frågan om konstgjord modulerad microvågsstrålning är skadligt för allt levande ller icke.

det verkar däremot enligt min erfarenhet vara kombinationen utav för höga doser miljögifter ofta kvicksilver/amalgamfyllningar etc samt denna konstgjorda energirimka strålning! lagaras gifter i kroppsfetter etc kan de säkert aktiveras igen utav denna strålning…

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2013/09/mobilen-okar-risken-for-aggressiv-hjarntumor-visar-ny-stor-svensk-undersokning/

LEN
Gäst
LEN
2 Årtal 3 månader sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”utanförboxen”]exakt! en tidig forskargrupp på den då nya mobiltelefonen på tidigare ericson tel blev nästan alla elöverkänsliga men dessa interna dokument är enligt källa svår att hitta idag för utomstående.[/quote]

Vill bara poängtera att det inte finns några dokumenterade fall av elöverkänslighet som inte visat sig bero på noceboeffekt och som kunnat uppvisas under blindtest.

Men om någon här anser sig vara elöverkänslig eller känna någon som är det, varesig det gäller elektriska apparater i allmänhet eller trädlösa nätverk, så uppmanar jag er att ta kontakt med ett universitet, då mer forskning alltid behövs och ni skulle kunna hjälpa till att skriva om medicinhistorien. :)[/quote]

Jag har haft kontakt med universitet och anmält mig som testobjekt, men dom sade att dom hade tillräckligt med testobjekt, detta var dock minst 10 år sedan, kanske skulle försöka igen!!

LEN
Gäst
LEN
2 Årtal 3 månader sedan

Jag undrar om dessa forskare någonsin har varit i kontakt med någon har dessa symtom som ni kallar elöverkänslighet vilket inte är detsamma som att vara överkänslig mot radiovågor!!

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

forskar du själv eftersom du tipsar om att fler försökskaniner behövs?

nåväl, microvårdssjukan/syndromet kanske är bättre att använda. det är strålningsriserkna vi pratar om här.
CARL

mircovågorna tillhör just radiospektrat en del utav det.

iaf det finns ca 65% forskningsrapporter som påvisar riskerna med trådlöst wifi etc. 15 % som påvisar motsatsen!

det räcker långt för mig =D

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan
CARL. så bra att du trorpå forskningsresultat oxå det underlättar vår diskussion! det finns hur mkt resultat från forskning som helsthär har du så mkt resultat så du kan läsa tills imorgon 😉 frågor på det? Av alla hittills gjorda forskarrapporter om hälsorisker med den trådlösa tekniken visar ca 65% att trådlös teknik skadar, mer eller mindre, allt från omedelbara sömnproblem och huvudvärk till hjärntumörer efter 10 års mobilpladder. Ca 15% visar att inga risker finns, dessa 15% är nästan uteslutande av telekomindustrin betald forskning. Övriga rapporter visar varken eller. Den stora Biolnitiativ Report från 2007 var en sammanställning av ca 1500 rapporter som påvisar hälsorisker med strålning från trådlösa tekniker, och den rapporten väckte mångas medvetenhet. Inte undra på att den också ”bespottades” av telekomindustrin. En reviderad BioInitiativ Report har framtagits 2012, 29 oberoende forskare har gått igenom ca 1800 rapporter som alla påvisar skador av strålningen vid nivåer mycket långt under av myndigheter rekommenderade gräns- och referensvärden, och har därför ställt avsevärt lägre gränsvärde som krav, se http://www.maxicom.se/Ny-BioInitiativ-rapport.pdf​En mycket bra lista av rapporter som påvisar skador av strålning (sådana rapporter som våra myndigheter påstår inte finns) och också av rapporter som inte påvisar skador (sådana rapporter som våra… Läs hela »
S0urcerr0R
Medlem
2 Årtal 3 månader sedan
[quote name=”Carl Holmberg”]Så om man ställer [den] hypotesen så måste man samtidigt introducera en teori för varför vi inte till samma grad skulle plocka upp naturliga signaler.[/quote]Kan vara som du säger att det krävs konstant träning att bygga upp och upprätthålla ett bra minne, men som vanligt behöver inte det ena utesluta det andra.Tex: Är det brist på motion som orsakar hjärtsjuka, eller är det hjärtsjukan som gör folk trötta/stillasittande? Antagligen både och. Stillasittandet genererar kärlsjukdommar samtidigt som kärlsjukdommar i sin tur berövar personen på sin energi.. En ond spiral. Med det sagt kan man ändå behandla hjärtsjuka med motion, även om det krävs dubbel ansträngning av den drabbade. När det kommer till minne och om jag ser till mej själv så eftersträvade jag i yngre ålder att utmana mej själv med att memorera diverse saker. Intressanta fakta eller bara resultat av olika experiment jag utförde.Detta gjorde jag oavsett hjälpmedel som internet, och i mitt tycke var det både ansträngningslöst och roligt.Det är det jag tycker har förändrats i mej själv och i många andra människor.En allt större mängd människor får inlärningsproblem, men det behöver som sagt var inte ha med strålning att göra – Men det kan vara så.Den… Läs hela »
LEN
Gäst
LEN
2 Årtal 3 månader sedan

Läser idag i tidningen att Frankrike förbjuder trådlösa nätverk på dagis och i skolor samt förbud för reklam för mobiler utan handsfree!! Intressant!! se länk http://www.stralskyddsstiftelsen.se/nej-till-tradlost-i-franska-skolor/

S0urcerr0R
Medlem
2 Årtal 3 månader sedan
[quote name=”Carl Holmberg”]Grejen är att jag inte nöjer mig med att säga att ”det KAN ju vara så”, för med det resonemanget skulle man behöva gå och oroa sig för vilken pseudovetenskap som helst. ”Att lära en gammal hund att sitta” är ett ordspråk som funnits betydligt längre än vi haft utbredd radioteknik. Mig veterligen finns det inga tecken på att unga skulle ha sämre inlärningsförmåga idag än tidigare – snarare tvärt om.[/quote]Tycker inte man matas med mycket annat än pseudovetenskap i media nu för tiden. Det räcker med att öppna vilken dagstidning som helst så börjas det. Den ena nyheten motsäger den andra. Nya rön som är gamla rön aktuella på nytt. Jag tycker att pseudovetenskap hör hemma även i kommentartrådar som dessa, och strålningstemat i artikeln bäddar för hästmängder med pseudovetenskap.Dessutom är det kul när man råkar gissa på ”rätt” pseudovetenskap. Tex så trodde jag själv redan på 90-talet att virus borde öka risken för cancer bl.a för att cellerna programmeras om med virus dna. Nu 20 år senare får man veta att såna samband verkar finnas. Appropå inlärningsförmågan som sänkts så såg jag nu senast denna artikel:http://www.skolvarlden.se/artiklar/snuttifierad-undervisning-boven-i-mattefalletHar iofs mer o göra med logiskt sinne än ren kunskapsinlärning.… Läs hela »
utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

CARL

grattis carl till att ha sammanfattat alla tusentals studeiresultat och rapporter jag skickat länkar till 😉

jag kan bara tala för mig själv, jag är tillräckligt övertygad om hälsoriskerna med den onaturliga strålningen (den naturliga bakgrundsstrålningen har vi ju vant oss vid under evigheters tid PLUS att den säkert är 1miljon ggr svagare än det vi pratar om här =)

Jag förespråkar ALLTID försiktighetsprincipen som vi ju bör göra i detta land enligt stadgarna men som inte görs iaf!

finns det minst 50% eller mer likartade studier och rön som påvisar de stora hälsoriskerna jämfört med motsatsen räcker det för mig, varför chansa då, det vore oerhört oklokt i min värld då det är så pass allvarliga hälsorisker!

ev nya dödsfall pga WiFi i skolan iUSA är det senaste…
http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2010/08/12/14998506.html

nåväl ovan kan vara vad som helst men vem vet… 😉

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

howdy Carlos!

du nämnde inget ang microvågssjukan, här lite mer info utifall:

Mikrovågssjukan
Mikrovågssjukan är en grupp symtom som är typiska för alltför mycket radiofrekvent strålning under lång tid. När mängden strålning minskas går symtomen vanligtvis tillbaka. Flera av besvären brukar förknippas med stress och utbrändhet.

Mikrovågssjukan – första undersökningen
Santini. 2002 presenterade Roger Santini den första undersökningen i västeuropa om mobilsändare och mikrovågssjukan. http://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/santini/index.htm

Mikrovågssjukan – andra undersökningen
Navarro. 2003 kom den andra undersökningen som bekräftar resultatet från den första. Mikrovågssjukan minskar med minskad mobilstrålning.
http://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/navarro/index.htm

Även mobiltelefonanvändare drabbas
Sandström, Oftedal, Mild. Ju mindre man använder mobiltelefon desto mindre huvudvärk, trötthet, minnesförlust, m.m..
http://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/sandstrom/index.htm

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

uscha jag känner med dig. den kanske största risken här är att det tar tid att bli riktigt sjuk/tom död, många ansvariga kan klara sig undan då…

detta ser jag som ett utav historiens absolut största mänskliga experiment, tyvärr påverkar det även djur och växter väldigt negativt ;(

[quote name=”Lelle Johansson”]Hej
Jag föreslår att de som forskar i ämnet tar kontakt med Linköpings lasarett och studerar journalerna angående Arne Nilsson. Han dog i april 2006. Dödsorsaken enligt läkarna högst sannolikt förorsakad av mycket användande av mobiltelefon. Jag var hans chef och vet att han förmodligen var en av de första att använda mobil kommunikation. Från stor låda i bagageutrymmet på bilen till de handburna modellerna. Från 450 och 900 systemet till dagens frekvenser.
Med vänlig hälsning
Lennart :sad:[/quote]

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

Carlos igen;

hittade lite mer info om det du tidigare efterfrågade.
är du studerande eller på ngt vis jobbar inom området vi pratar om?
du verkar göra allt för att hitta motbevis, man kanju undra varför sådan iver.
😉

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

Veten­skapligt stöd

Det sägs tyvärr ofta felak­tigt att “alla pro­voka­tion­sstudier har visat att elöverkäns­lighet inte finns”. Det är alltså inte sant. Det finns både pro­voka­tion­sstudier som visat pos­i­tiva och neg­a­tiva resultat.

Här föl­jer några exem­pel på pro­voka­tion­sstudier om elöverkäns­lighet med pos­i­tiva resultat:
http://xn--strlningen-35a.se/biologiska-effekter/eloverkanslighet/

Mats Ohlsson
Gäst
Mats Ohlsson
2 Årtal 3 månader sedan

Studien ovanför är helt klart ett försök att slå blå dunster i ögonen på vanligt folk. Idag ges bara pengar till forskning åt sådana som klart är för mobiltelefoni. Olle Johansson, professor vid Karolinska Institutet är en av dem har fått indragna anslag p.g.a. detta. Själv vill jag anföra 2 skäl att mobilers strålning är farligt. Dels har vi de danska barnen som odlade krasse med och utan mobil. Se http://nyadagbladet.se/miljo/elever-bestralade-krasse/ Sedan har vi det faktum att det innan 1990 aldrig hördes talas om cancer i hjärnan. Idag känner min fru 3 mycket mobiltalande vänninor som har haft det. Mörkningen påminner mig om mörkningen kring Crt-skärmar. De sades ej orsaka cancer, men jag vet själv att bland kvinnliga bibliotekarier var under 1990-2010, var det väldigt vanligt med bröstcancer. Medan det innan dess var något man knappt hade hört talas om! Jag gjorde själv en liten personlig koll bland några gymnasierektorer och frågade om det bland deras datalärare fanns några som hade cancer. Det visade sig att de kallt räknade med att en datalärare höll i 10-15 år innan de fick cancer!

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

ja Mats när det finns SÅ MKT som påvisar hälsorisker och även dödsfall (cancer etc) skulle jag aldrig ens CHANSA…
det kommer ALLTID finns de som säger motsatsen men man avgör mer själv över sin framtida hälsa genom att ta rätt beslut i liknande fall.

Om du fortfarande tvivlar, se denna video av en forskare, professor Olle Johansson, som studerat problemen med elektromagnetiska fält sedan över 20 år.
http://youtu.be/cczGVhd63pM

Förvånad
Gäst
Förvånad
2 Årtal 3 månader sedan

Vill inflika att alla hänvisningar till Strålskyddsstiftelsen enbart känns oseriöst. Denna stiftelse blev förra året utsedd till Årets förvillare och spridder osanningar som i värsta fall kan få t.ex. föräldrar att fokusera orsaken till ett barns sjukdom på WIFI istället på den verkliga orsaken. Så blanda inte ihop Strålsäkerhetsmyndigheten och årets förvillare med varandra! Men jag antar att det var syftet med att ha ett så snarlikt namn.

http://www.vof.se/

Tack Lars för en motvikt till alla konspiratörer som förpestar nätet.

Förvånad
Gäst
Förvånad
2 Årtal 3 månader sedan

Menade förstås Carl Holmberg! Vet inte var jag fick Lars ifrån…

utanförboxen
Gäst
2 Årtal 3 månader sedan

Vof är inget jag litar blint på 😉 inte så bra exempel på ngt seriöst som inte är vinklat åt ett håll enbart.

varför lita på sveriges myndighet strålskyddsmyndigheten för övrigt?
det har ju aldrig hänt attsvenska myndigheter mörkar, korrumperar och rakt ut ljuger förr 😉

guinea pig
Gäst
guinea pig
2 Årtal 3 månader sedan

Fick svullnader på halsen för två år sedan, var 3g modemet som orsakade det, det uppstog varje gång jag kopplade upp mig och satt en längre period tror det retade någon typ av körtel.

Håller mig borta från trådlösa enheter om jag kan. har alltid varit känslig trötthet på specifika områden och svagt brännande känsla. Ett annat exempel är där jag haft mobiltelefonen mot kroppen så har hårväxten slutat gro.

Tror säkert att om man sitter i ett intensivt frekvensomfång mycket och länge kan leda till cancer tillslut.

rely
Gäst
rely
2 Årtal 3 månader sedan

http://www.monanilsson.se/page07.htm
Forskning

Forskningssammanställning;

Bioinitiativrapporten 2012

Januari 2014: Närboende till mobilmast i Spanien får statistiskt signifikant ökning av olika symtom, bland annat sömn- och koncentrationssvårigheter. Ny analys av tidigare studie från Navarro 2003. Nu publicerad i British Medical Journal. Gomez-Perretta et al. 2014

December 2013: Möss som exponeras för mobilstrålning och wifistrålning får ”svåra degenerativa skador” på hjärnan. Eser et al. 2013

December 2013: Exponering för mobilstrålning under fostertiden påverkar hjärnans utveckling hos kycklingembryon. Umur et al. 2013

November 2013: Encelliga flimmerdjur, ciliater, som exponeras för mobilstrålning för mobilstrålning (1-10 GHz) 100 gånger under gällande gränsvärden får försämrad rörlighet. Effekterna kvarstår i 10-16 generationer innebärande att strålningen har en gentoxisk effekt som dröjer kvar i efterföljande generationer. Sarapultseva et al. 2013

November 2013 (1997 undersökning): Ökad förekomst av psykisk ohälsa(oro/depression) och ohälsosymtom bland boende nära kraftledningar exponerade för magnetfält långt under gällande gränsvärden. Beale et al. 2013

November 2013: Exponering för mikrovågsstrålning 10 GHz 2 timmar om dagen i 30 dagar leder till signifikanta förändringar i blodmarkörer. Tillskott av antioxidanter i form av sötkörsbär minskade effekterna. Sisodia et al. 2013

etc

ingen tvekan längre
Gäst
ingen tvekan längre
2 Årtal 3 månader sedan

vi har en försiktighetsprincip vi skall följa vid tveksamhet och inga övertygande fakta/forskning och eftersom det finns en majoritet utav forksning som påvisar stora risker med strålningen borde vi låta bli all farlig trådlös uppkoppling!

http://maxicom.se/res/Textfiler/Wi-Fi-Rapport.pdf
WiFi Rapport –
Mänskligheten står på randen till avgrunden
Av Barrie Trower

September 2013
Original från http://rense.com/general96/trower.html
(Översättning gjord av Kalle Hellberg, 2013-11-13).

The Mutt
Medlem
2 Årtal 2 månader sedan
Jag har hört att man kan få kramp av att bada inom en timme efter att man ätit så bad måste vi också sluta med. Källa: Mamma En kompis dotter blev på körd av en bil så nu kan man ju inte gå över gatan för det kan ju hända att det kommer en bil. Källa: Kompis Och sitter man för nära TVn så får man fyrkantiga ögon. Källa: Mormor Ftalater är faligt. Nej, vänta det var slangarna i testutrustningen som släppte ut det och vid de nya testerna så upptäckte man att man kissade ut nästan allt. Källa: TV Osv osv. Det finns många grejer som många tror är farligt och vill då bevisa det. Och eftersom de flesta forskningsrapporter visar att det inte är farligt så är de köpte men de som visar det jag vill är korrekta utan att ens ifråga sätta något… Men fortsätt att diskutera det är kul att läsa om folk som är rädda för allt. [quote name=”Mats Ohlsson”]text[/quote]Många av de som får bröstcancer har en gen som orsakar/underlättar det. Att du inte hört talas om hjärncancer innan -90 säger inte att det inte fanns innan. Kolla hur många som dör av ålder nu… Läs hela »
ingen tvekan längre
Gäst
ingen tvekan längre
2 Årtal 2 månader sedan

å det är lika kul att höra de okunnigas åsikter och dåliga ursäkter för att de är rädd för att sticka ut eller vara annorlunda 😉

finns det regler och lagar som säger försiktighetsprincip både svenskt och från EUhåll och många många läkare och experter på området utomlands…(och en majoritet av alla forskningar på området) ja då tycker jag mest det vore konstigt om ngn INTE vill följa de riktlinjerna om det annars KAN förstöra allt levande och ge cancer och en bunt problem på kort sikt…?

Josef Boberg
Gäst
2 Årtal 2 månader sedan

[quote name=”Helge Andersson”]Det där med ”foliehatten” gör mig alltid skeptisk till hur seriös artikeln är. Jag tycker frågan ska hanteras seriöst inte som ett skämt. Skämtar man brukar det ibland betyda att man vill dölja något.

I ett normalt kontorshus finns 1000-tals mobiler, WIFI, Dect-telefoner, kanske flera basstationer, trådlös utrustning av allehanda slag. Finns det någon som gjort en kontrollmättning i sådana hus hur dessa samverkar och ev orsakar våg-fenomen som ibland kan vara skadliga?[/quote]

Tänkvärt, verkligen…

Josef Boberg
Gäst
2 Årtal 2 månader sedan

Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på här http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/07/it-smog-stress

I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

The Mutt
Medlem
2 Årtal 2 månader sedan

[quote name=”Josef Boberg”]Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på här http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/07/it-smog-stress

I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?[/quote]

Jag slutade läsa efter chemtrails. Bara idioter utan någon som helst kunskap om flygplan eller aerodynamik tror på sånt…

wpDiscuz