Två män i 20-års åldern misstänkts tjänat 14 miljoner kronor genom att man under en fyra års period lagt upp 1 400 filmer på sajten Swefilmer. Nu skjuts rättegången upp i väntan på EU-dom.

En 22-årig svenska man och en 25-åring bosatt i Tyskland åttalades i mitten av juni för brott mot upphovsrättslagen och penningtvätt. De två ska mellan februari 2011 och 31 juli 2015 servat användare på sajten Swefilmer med 1 400 uppladdade filmer och under åren tjänat upp mot 14 miljoner kronor på annonsintäkter samt donationer. Där 10 miljoner kronor tvättats genom ett separat mediabolag i en utländsk bank.

Rättegången mot den 22-årige svenske mannen startade under tisdagen där filmjättar som Warner, Disney, Universal och Fox ligger bakom stämningen. Kort efter rättegångens start beslutades det dock att rättegången skall skjutas upp i väntan på ett förhandsbesked från EU-domstolen.

Yrkan kommer från 22-åringens advokat som syftar på att det inte är något brott att länka vidare till andra sidor för streaming av filmer. Något den åtalade mannen gjort via en server i Ryssland.

– Rent konkret så innebär det att den här rättegången faller, eftersom man anser att min klient inte har begått något brott. Vad vi vet såhär långt, är det inte att betrakta som ett tillgängliggörande för allmänheten att länka vidare till en annan sida. Men det är här vi väntar på ett avgörande om från EU-domstolen, säger Claes Kennedy.

22-åriongen medgeer också att han varit invovlerad i sajten Swefilmer men att det inte är ett brott. En åsikt som inte delas av filmbolag och Rättighetsalliansen som representerar bolagen i åtalet.

Läs även: Swefilmer misstänks tjänat 13 miljoner kronor på strömning av olaglig film – Stänger ner för gott

I åtalet krävs den 22-årige mannen ett skadestånd på 10 miljoner kronor. Då bolagen driver många samtida processor om fildelning väljer man att fokusera skadeståndet kring en ensam filmtitel – ”Johan Falk: Kodnamn Lisa”. Detta för att göra rättsprocessen så enkel som möjligt.

EU-domstolen väntas komma med besked om Swefilmer brutit mot EU:s lagar i slutet av september och avgörs om rättengången går vidare.

Relaterade artiklar

Streamingsajter olagliga?
Tycker du att streamingsajter som inte själva huserar filmerna bryter mot upphovsrättslagen?
Hårddiskar på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Lagl0rden
Lagl0rden
7 Årtal sedan

14 miljoner…. yaeh right, med Mediabolagens matematik.

I call bullshit.

Räknade ut att de med det skadestånd de fick för TPB hade ”förlorat” motsvarande 57 ggr hela världens samlade BNP år 2006. Det tyckte Tingsrätten var ”rimligt”, fast hovrätten höjde det med ca 50%.

Så, ja, 14 miljoner, 14 triljoner, bazilljoner, säkert ungefär lika sant.

Roger
Roger
7 Årtal sedan

Djävla skitsnack. Helt hypotetiska siffror som han stäms för. Ingen kan bevisa nånting egentligen. Skulle mediabolagen förlorat motsvarande pengar? Kan de bevisa att användarna istället skulle gått och hyrt filmen eller köpt den på DVD? Att överhuvudtaget basera en rättegång på rena drömsiffror är löjligt. Tyvärr är samhället, poliser, domstolar mm köpta av lobbyister som utanför lagarna tvingar fram rättegångar mot enskilda personer. Tycker allmänt att detta är en katastrof mot rättssamhället. När någon kan komma och påstå massa siffror utan bevis och sedan anklaga någon för att de brutit mot lagen. Idioter.

pege63
pege63
7 Årtal sedan

Han man tjänat dom summorna hade nog alla börjat länka

Everest159
Everest159
7 Årtal sedan

Nu vet jag iaf hur man definierar organiserad kriminalitet. Nästa gång jag ser gäng på motorcykel kan jag vara lugn, om dem inte har banners på sidan med reklam för sexleksaker, då kan man bli orolig. Då vill dem ju tjäna pengar!!

Swefilmer
7 Årtal sedan

Enligt Medieinstitutet använts piratsajter som Swefilmer och Dreamfilm av en fjärdedel av de som tittar på film och tv på nätet. Men det kan vara olagligt att använda sajterna, och det finns ingen tydlig lagstiftning kring vad som gäller

Vid streaming skapas en tillfällig kopia av filmen lokalt på hårddisken. Det är denna kopia som eventuellt kan vara ett brott mot upphovsrättslagen. Frågan har inte prövats i domstol.