Dockningsstationer blir allt mer populära alternativ för de som migrerar från en regelrätt stationär dator till en bärbar, men fortfarande vill ha en stationär arbetsplats vid behov. Asus nya dockningsstation HZ-2 behöver bara anslutas över USB 3.0, och ger tillgång till både nätverk och bildanslutningar.

De flesta dockningsstationer på markanden idag använder antingen Thunderbolt, som än så länge har haft ganska begränsad utbredning för konsumenter, USB tillsammans med separata kontakter för bild och nätverk, vilket gör inkopplingen något omständigare, eller en proprietär dockningskontakt från tillverkaren. Dockport är på väg som ett öppet och billigare alternativ, men har fortfarande inte fått något större genomslag.

Asus lösning använder sig helt av USB 3.0-standarden och går under namnet HZ-2. Dels har dockningsstationen en USB-hub med två USB 3.0 och två USB 2.0, men även inbyggt ljudkort, grafikkort och nätverkskort för att kunna ansluta stationära skärmar, högtalare och trådat nätverk. Videoutgång finns i form av en HDMI med medföljande VGA-adapter.

En annan intressant detalj är att dockningsstationen har en inbyggd strömadapter med universalplugg som snabbt kan bytas ut. Tanken är att HZ-2 på så sätt ska fungera med merparten av alla bärbara datorer på markanden, så länge de använder sig av Windows 8.1 och USB 3.0. Det finns även ett Kensington-lås för stöldskydd, och dockningsstationen har en justerbar lutad design för att den anslutna datorn ska få ett naturligt luftflöde på undersidan och samtidigt ge bekväm åtkomst till tangentbordet.

Det är fortfarande oklart vad HZ-2 kommer kosta eller när den dyker upp i butik.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid