Microsofts testprogram för Windows 10 är i full gång och utvecklare och entusiaster världen över kan idag gratis testa det nya operativsystemet. Men den som vill vara tidigt ute med den nya mjukvaran får också vara redo att dela med sig av sin användarinformation, sin surfhistorik och till och med sina tangenttryckningar.

En skarp lansering av Windows 10 ligger omkring ett år bort och ännu är det nya operativsystemet inte ens i betastadiet. Däremot kan användare – både utvecklare och nyfikna privatpersoner – testa det i dess nuvarande skick via Windows Technical Preview.

Surf- och tangentbordshistorik övervakas

Utöver att mjukvaran är långt ifrån färdig så har den även visat sig innehålla en del övervaknings- och diagnostikverktyg som har fått många användare att hissa en varningsflagga. Bland annat ska en keylogger, en mjukvara som övervakar och sparar användarens tangenttryckningar, ha hittats. Samtidigt reserverar sig Microsoft rätten att undersöka användarnas surfhistorik, användarinformation och (för de som synkroniserar med en Windows-telefon) även samtal och SMS.

Enligt Microsoft är det just för att det är en testversion av mjukvaran som dessa funktioner finns – de är tänkta att användas för att skicka diagnostik tillbaka till Microsoft för att dels jaga buggar och dels finslipa operativsystemet för att passa användarnas vanor. Alla som installerar Technical Preview av Windows 10 behöver nämligen godkänna att datainsamlingen sker i användarvilkoren.

Tech-Preview_Task-view

”The purpose of the Program is to […] provide Microsoft with feedback and detailed usage data about all activities occurring on those devices so that Microsoft and its partners can improve their products and services.”

Juridiskt är Microsoft med andra ord på det torra med datainsamlingen, men många användare oroar sig för vilka liknande tillägg som kommer stå med i det finstilta även i den skarpa versionen av operativsystemet nästa år. Ett annat orosmoment är risken för dataintrång – kommer användardata kunna hamna i fel händer om ett intrång sker på Microsofts servrar?

Microsofts besked än så länge är att man kommer fortsätta vara ärliga med datainsamlingen via sina användarvilkor i takt med att man närmar sig den faktiska lanseringen av Windows 10 – tills vidare tycks diagnostiken i Technical Preview vara någonting användarna får finna sig i om de väljer att vara tidigt ut med det nya operativsystemet.

Källa: The Register, Microsoft


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid