Small preview image

Under gårdagen kunde vi rapportera om en ny upptäckt som skulle göra det möjligt att skapa dataminne med enorm lagringskapacitet med hjälp av vatten. Nu har det dykt upp information om nästa spännande teknik inom PC-marknaden. Det är nämligen ett litet företag i Silicon Valley som har utvecklat en teknik för att optimera strömförbrukningen hos datorkretsar och speciellt processorer. Multigig Inc. ska ha lyckats effektivisera klockcykelkretsarna som används i många av dagens chip. Klocksignalen är som bekant en vital del i mikroprocessorer och skickas ut som en elektrisk puls till delar i ett chip för att få dessa att utföra arbete vid rätt tillfälle. Frekvensen på klocksignalen (hur snabbt de kan skickas ut) benämns som klockfrekvens och är något man alltid använt som mätsticka för en krets prestanda. På senare år har klockfrekvenser fått mindre betydelse men dess funktion är fortfarande den samma.



En av anledningarna till att man inte kunnat öka klockfrekvenserna i alla oändlighet är att den strömpuls som skickas vid varje klockcykel till stor del är bortslösad kraft.


”One problem is that the energy from timing pulses flows in a one-way pattern through a chip until it is discharged, wasting most of the power. Clocks account for 50% or more of the power consumption on some chips, estimates Kenneth Pedrotti, an associate professor of electrical engineering at the University of California at Santa Cruz.”


John Wood som startade Multigig under är 2000 har hittat ett sätt att effektivisera denna process där stor del av den elektriskapulsen kan återanvändas istället för att bara gå till spillo. Denna teknik ska kunna sänka strömförbrukningen hos ett chip med hela 75% jämfört med vanlig hantering av klockcykelkretsarna.


Om man lyckas få denna teknik att fungera med PC-processorer kommer det med all säkerhet inte dröja länge innan Multigig går som en raket inom IT-marknaden. Men även om tekniken skulle visa sig fungera lär det ta ett antal år innan den skulle leta sig in i PC-processorer.


”This is a dramatic way of clocking circuits,” said Steve Ohr, an analyst at Gartner Inc. He cautioned it could take years to get existing manufacturers to modify existing products to take advantage of the new technology. ”Intel is not going to redesign the Pentium tomorrow because of it,” he said.


:: Läs mer på Wall Street Journal

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid