Geforce GTX 1080 Founder´s Edition börjar idag säljas till en saftig prislapp samtidigt avslöjas det att de ”billigare” partnerkorten blir ännu dyrare.

Idag börjar Nvidia sälja Geforce GTX 1080 Founder´s Edition och prislappen är rejält tilltagen där den amerikanska prissättningen på 699 dollar sticker iväg till 7 699 svenska kronor inklusive moms. Den höga prislappen motiverades bland annat med att det endast skulle gälla Nvidias egna Founder´s Edition-modell och att partnertillverkare skulle lansera egna kort med en prislapp på fortsatt höga men inte lika skrämmande 599 dollar.

Upp mot 8 000 kronor för påkostade partnerkort

Med bara minuter kvar till säljstart visar det sig att tveksamheterna kring Geforce Pascal-lanseringen fortsätter. Källor hos svenska butikskedjor vittnar för NordicHardware om en betydligt bistrare verklighet när det kommer till prissättningen av partnertillverkade Geforce GTX 1080. Löften om partnertillverkade kort för runt 6 600 kronor verkar i nuläget vara rena önskedrömmen. Då pratar vi alltså om grafikkort med tillverkarnas egna kylningslösningar och i vissa fall även egenutvecklade kretskort och annan utökad funktionalitet.

– Alla som gått och trott att det ska komma ett GTX 1080 som är 160 dollar billigare än founder’s edition får nog tänka om. Aint gonna happen, säger en källa till NordicHardware.

Enligt samma källa kommer de absolut billigaste partnertillverkade Geforce GTX 1080-korten landa på 7 499 kronor medan merparten av dem snarare blir betydligt dyrare än Founder´s Edition med en prislapp på upp mot och kanske även över 7 999 kronor.

Uppdatering 15:34: När flera butikskedjor nu börjat lista även partnertillverkade GTX 1080-grafikkort har det börjat dyka upp enstaka modeller för Nvidias tidigare utlovade prislapp på runt 6 600 kronor. Samtidigt listas samma kort hos andra tillverkare för 7200 kronor och det finns även modeller för drygt 8 000 kronor hos flera (1, 2) återförsäljare.

ZOTAC GeForce GTX 1080 AMP! lär bli ett av de mest påkostade partnerkorten.

Medan prissättningen kan komma att regleras under de kommande veckorna är det långt till den prissättning som Nvidia kommunicerade när Geforce GTX 1080 presenterades officiellt den 17:e maj.

Läs även: Geforce GTX 1080 – Vi synar Nvidia Pascal i sömmarna

Butiker får förtur innan media

Lanseringen av Nvidias Geforce Pascal-familj har och visar sig fortfarande vara en rörig historia. Att ett företags referenskort skulle vara dyrare än traditionellt mer påkostade partnerkort lät som en svårlöst formel som nu inte verkar stämma. Tillgängligheten hos svenska återförsäljare ska också vara begränsad men Nvidia och dess partners sägs åtminstone allokerat ett hundratal exemplar till de större butikerna i Sverige. Samtidigt saknar många fortfarande testexemplar av grafikkorten för att kunna utvärdera produkterna på ett ordentligt sätt. Ett illavarslande tecken som antyder att Nvidia känner sig säkra på att inte bara sälja slut på sina lager utan även till saftiga prislappar.

Läs även: Krönika: Risk för mjölkning av grafikkortsköpare i sommar

Geforce GTX 1080 testas i skrivande stund även i NordicHardwares testlabb men det i form av testexemplar från partnertillverkare inkommet dygnet innan den slutgiltiga säljstarten. Vi kommer att publicera löpande tester och artiklar kring Geforce GTX 1080 framöver men kan redan idag konstatera att Nvidias nya flaggskepp är ett riktigt krutpaket utan någon direkt konkurrent på marknaden. Ett faktum som Nvidia verkar nyttja till fullo redan från säljstarten.

Din budget för grafikkort
Vad är du beredd att lägga för budget på ett grafikkort i sommar?
Geforce GTX 1080 på Prisjakt.se

Rubrik

34
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
18 Thread replies
9 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
Anton KarmehedMattiasSnake PlisskinMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jon
Gäst
Jon

Läste sweclockers test av kortet men dom gjorde största missen o tog inte med hur klockfrekvensen sänker sig efter 10-20 minuters spelande. Även ljudnivån är av intresse.

Tommy Enbom
Medlem
Tommy Enbom

De hann nog inte testa det eftersom de höll/håller på att flytta till nytt kontor samtidigt. De kommer säkert uppdatera recensionen vid senare tillfälle.

Medlem
Arne Berg

Är det någon på AMD som spritt dessa uppgifter alla butiker jag kollat in så har partnertillverkarna billigare pris

Campaigner
Medlem
Campaigner

Ah det va oärligt det! Säger en sak så blir det en annan! Jag trodde ju på vad de sa!

Min gräns ligger runt 3000:-. Vill inte lägga mer. Enligt en på SweClockers så är det bästa att köpa mellanklasskort o uppgradera var lr vartannat år (kommer inte ihåg exakt).

Robert
Gäst
Robert

Finns ingen anledning att köpa GTX1080 om du redan sitter på ett 980Ti idag, du kommer lätt klara dig några månader tills GTX1080Ti kommer. nVidia kör sitt vanliga fulspel och mjölkar alla ”early adopters”. nVidia vet att de kan pressa upp priserna eftersom de är först ut men deras övertag kommer bara vara ett en begränsad period. För första gången på år kommer AMD ligga i fas med nVidia prestandamesigt vilket gör att nVidia bara har övertag nu en kort tid i början tills AMD fått ut alla sina olika kort. Så snart AMD släpper sin VEGA GPU i Oktober… Läs hela »

1984
Gäst
1984

Du har nog rätt att det är lite mening med 1080..
https://www.youtube.com/watch?v=ZO_0SPvy_4o
I t.ex. 1440p så är inte skillnaden särkilt stor, speciellt om man har klockat sin 980TI

Morkul
Medlem
Morkul

Nu lär priset sjunka så fort minnes tillgången stabiliseras, bara vänta och se vad som händer. Men att påstå att man klarar sig med 980TI idag är en grov underdrift, beroende på vad man sitter på för skärm. Ett 980TI klarar inte av 4K, vilket 1080 inte har några som helst problem med.

Att vänta till AMD kommer ut med sina kort är dock ett smart råd dock ska man inte ha några större förhoppningar om att deras kort ens kommer i närheten i när det gäller prestandan.

Mattias
Gäst
Mattias

haha du vet att AMD har gett up… deras RX 480 är skräp

Björn
Gäst
Björn

Dock sätter ju Nvidia inte priset på partnertillverkas varianter, utan de ger endast ett rekommenderat pris för standardvarianterna. Att sedan tillverkarna slänger in lite bättre komponenter etc. och därför höjer priserna är upp till dem.

Jakob K
Medlem
Jakob K

Price/perf är ju sanslöst dålig i jämförelse med begagnat 980 ti med det där priset… Hade tänkt skaffa ett 1080 men pga det arroganta priset känns det inte värt det.

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

Synd att man är en fattig stackare ;( sitter fortfarande på ett GTX 580 men man har börjat skramla ihop det lilla man har råd med. Jag siktar på ett 1070 men det beror på priset, en får se när AMD lanserar sina grafikkort, som mest kan jag tänka mig att ge 3000:-

sven schough
Gäst

jag sitter på ett amd 7970 som fortfarande duger efter 4-5 år. 1070 kommer räcka långt! tycker man ska sitta o vänta tills dom kommer. min gräns e där runt 5000 men helst närmare 4000.

Contiz
Medlem
Contiz

Beror helt och hållet på vilken upplösning och vilka krav man har på bilduppdatering. Sitter för närvarande med ett 970 och tänker uppgradera till 1080 på grund av att mitt gamla kort inte orkar med.

Sven
Gäst
Sven

Precis. Så är det. Därför ska jag oxå uppgradera nu. Men 7970 har funkat på 1080p upplösningen hittills. Nu blir det högra upplösning dock ?

Alex
Gäst

En butik i Finspång (login it) sa idag att msi gtx 1080 8gb med twin frozen kylare skulle kosta mig ca 9200kr och Asus 1080 strix ca 8700kr. Skriver ca för minns inte helt hundra. Och msi kortet skulle släppas 30 maj.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Antons profetia går i uppfyllelse. Det var antingen att bli mjölkad på stora pengar eller att mjölka oss genom att endast bjuda på mindre prestandaökningar.
Minns även en tidigare artikel/analys här på NHW för något år sedan där en prognos prestenterades kring att suksessiva prisökningar kommer ske i just grafikkortsbranschen.
Med facit i hand denna gång så blev det priset som skjöt i höjden. Detta är varken 1080 ti eller Titan (eller Titan Y) för den delen heller. Vi får väl se hur mycket värre priserna på dessa blir vid lanseringarna.

Snake Plisskin
Medlem
Snake Plisskin

699 dollar motsvarar 5790 Svenska kronor. Handlarna här i Svedala vill ha 7699 kronor för ett 1080. Det är en fördyring med 1909 kronor. Det skulle vara intressant att få reda på varför vi i Sverige ska behöva betala så mycket mer än en Amerikan

Daniel
Gäst

Till stor del handlar det om moms. Det förklarar inte hela skillnaden, men en stor del av den. Moms ingår aldrig i prisuppgifter från USA för momsen varierar från stat till stat.

Snake Plisskin
Medlem
Snake Plisskin

Tack för infon Daniel och Morkul, skönt att höra att det mest handlar om momsen i Sverige. Så det betyder att en Amerikan knappast köper kortet heller för 699 dollar,
utan det läggs på skatt där också. Olika beroende vilket stat dom bor i.

Morkul
Medlem
Morkul

Dollarn står i 8.33 så $ 699 blir 5822 svenska, plus moms blir det 7278. Med tanke på att du nu kan hitta kort för 7 300 I Svenska butiker och det är faktiskt läge marginal mellan USD och SEK priset än vad det brukar vara.

köp VEEEL
Gäst
köp VEEEL

När jag fick ”2k kort” +1080 i stället för 1280*1024@4:3 fick jag: större och bredare bild(5% högre PPI) =ser fi i fpsspel längre bort + på sidorna.
Tror inte ett steg till (4k kort+4k monitor) kommer göra lika vital skillnad.. OK lite bättre blir det ju.. sen finns ju tyngre spel också. 😛 men ”5290:-” nja.. hmm.

Morkul
Medlem
Morkul

Jag tycker om Nordichardware, Sveriges bäste site för hårdvarurelaterade nyheter men men denna nyhet hade en rubrik var det aftonblads varning på. nVidia har satt ett pris på sin produkt, ett pris som de håller. Sedan att distributörer, partnertillverkare och butiker drar nytta av minnens bristen som skapar det låga utbudet och där med kan kan de sätta dessa höga priser. Inget av detta är någonting som nVidia har kontroll över så jag förstår inte alls varför reagerar emot dem. Gddr5x produktionen ska enligt Micron vara i fill gång i mitten av juni så kanske i mitten av juli innan… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Det går inte att editera sina inlägg efter en viss tid?

Pratade just med kompis från Tysklan som varit inne i butik där och köpt EVGA GTX 1080 för € 725 vilket är tydligen är vad alla butiker har som normal pris där. Det blir ju runt 6600 vilket är precis de priser som det talades om innan. Alltså är det endast Svenska butiker och distributörer som försöker tjäna en extra hacka nu när det är brist på kort. Precis som jag var inne på i mitt förra inlägg.

Medlem
Wargreymon

https://www.komplett.se/product/890647/datorutrustning/grafikkort/pci-express/evga-geforce-gtx-1080

Evga 1080, 6600:-. Hur ser tyska priserna ut på de dyrare korten ut? Är de lägre högre?

Morkul
Medlem
Morkul

Absolute dyraste kortet som gick att hitta i butiken var ZOTAC GTX 1080 APM! Extreme Edition för € 780 vilket borde blir typ 7020 kronor. Det var ju dyrare en Founders editions korten.

Medlem
Wargreymon

Då verkar vi ju ha ett påslag här i Sverige. Giriga återförsäljare? Men om tillgången är låg och efterfrågan hög så hade ju själv som tillverkare utnyttjat situationen.

Mattias
Gäst
Mattias

lol anton, MSRP är bara en rekommendation inte hugget i sten… sedan så finns det EVGA ACX 3.0 1080 för 6599 på komplett.se har redan beställt … sedan så pressas priserna upp så länge det inte finns kort att tillgå… vänta tills Augusti så ser du nog priserna run 6500-6600 som Nvidia sa…. måste vara lätt att se världen svart och vitt 😉

Mattias
Gäst
Mattias

LOL … gör om gör rätt… MSRP = rekommenderat pris.. ej hugget i sten…. Komplett.se EVGA ACX 3.0 1080 = 6599 redan beställt … sedan sjunker priserna ned till det i augusti… just nu kan tillverkarna inte tillgodose efterfrågan därav prispåslagen …