Passiv kylning, tunn design och lång batteritid är vad Intel utlovat med sin kommande Broadwell-plattform, och nu tycks den satsningen på allvar börja bära frukt. Vi stannar till hos Asus på IFA i Berlin och klämmer på nya Zenbook UX305, som är helt fläktlös och endast 12,3 millimeter tjock.

Mot slutet av året kommer Intel lansera sina nya processorer ur Broadwell-familjen, som krymper den existerande Haswell-arkitekturen till en ny tillverkningsprocess på 14 nanometer. Den mindre processnoden kommer möjliggöra mindre värmeutveckling och därmed också lägre strömförbrukning, en utveckling som blir särskilt viktig för den mobila markanden.

På plats på IFA i Berlin stannar vi till hos Asus, som har visat upp en ny, tunn bärbar dator på 13,3 tum som baseras på Intels nya processorer. Den minskade värmeutvecklingen och lägre strömförbrukningen har låtit Asus designa chassit med en tjocklek på endast 12,3 millimeter, samtidigt som hela systemet är passivt kylt och väger endast 1,3 kilo.

Datorn får namnet Zenbook UX305 och kommer kunna köpas med en Intel Core M-processor tillsammans med 4 eller 8 gigabyte internminne. Skärmen får en upplösning på 3 200 x 1 800 pixlar och ser enligt våra tidiga intryck väldigt bra ut. Tack vare processorns låga strömförbrukning kan batteritiden pressas upp till närmare 10 timmar.

Zenbook UX305 får ett rekommenderat pris på cirka 12 000 kronor och uppåt och förväntas dessvärre inte nå den svenska marknaden förrän tidigast första eller andra kvartalet nästa år.


Relaterade artiklar

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Henrik BerntssonJeppe1En annan Korven_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Äntligen fläktlöst!

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”_AnKaN_”]Äntligen fläktlöst![/quote]Håller helt och fullt med. datorn jag har väntat på börjar äntligen se dagens ljus. För varje år löser de fler av mina aber än jag hittar på. 😛

Henrik Berntsson
Admin

Den kändes riktigt fräsch faktiskt, 12,3 mm är inte mycket 🙂 Helt klart ett habegär på den

Jeppe1
Gäst
Jeppe1

Kan bara hålla med. Riktigt grym dator och nu ser det ut som att allt man drömt om som man vill ha i en bärbar dator blir verklighet.

En liten fundering har jag. Sägs ”helt passivt kyld” i videon. Det finns inga ventilationshål heller då? Utan lika passivt kyld som t ex Dell Venue Pro 11?

Henrik Berntsson
Admin

Den hade inga ventilationshål vad jag kunde se men den är som sagt helt tyst