Både trådade och trådlösa nätverk bli allt viktigare i vår vardag och hastigheterna ökar i löpande takt. Redan idag finns det routrar på konsumentmarknaden som kan leverera upp till 2,16 gigabit per sekund till en ensam ansluten produkt. Nu säger källor till NordicHardware att vi innan årsskiftet kan få se en fyrdubbling av detta redan i år.

Wifi-nätverk arbetar idag över 2,4 gigahertz respektive 5 gigahertz banden för att leverera data trådlöst mellan olika enheter. 802.11ac är den snabbaste standarden på 5 gigahertz-bandet med en idag maximal kapacitet på 2 166 megabit per sekund till en ensam enhet.

Vi har nyligen skrivit om 802.11ad-standarden som med hjälp av 60 gigahertz-bandet kan leverera mångfalt den hastigheten, drygt 4,0 gigabit per sekund och potentiallt 7 gigabit per sekund ganska snart. Problemet med 802.11ad-tekniken är att de höga radiofrekvenserna ger extremt dålig räckvidd och det krävs mer eller mindre fri sikt samt maximalt 5 meters avstånd för att få tekniken att fungera ordentligt.

Läs även: Vi dyker djupare i wifi-standarden 802.11ad – en trådlös autobahn

8 664 megabit per sekund med 802.11ac

Nu avslöjar personer verksamma inom nätverksbranschen att tillverkare redan idag arbetar på konsumentroutrar där bandbredden på det betydligt mer användarvänliga 5 gigahertz-bandet kommer att ökas radikalt. Enligt uppgifter ska minst en routertillverkare planera modeller som levererar en fyrdubbling av bandbredden med 802.11ac-standarden. Konkret ska den teoretiska databandbredden ökas från 2 166 megabit per sekund till 8 664 megabit per sekund – över ett ensamt band. Med dubbla frekvensband och 2,4 gigahertz-bandet inräknat ska en sådan modell leverera en total bandbredd på över 18 gigabit per sekund.

Läs även: TP-Link AD7200 med 802.11ad är världens snabbaste trådlösa router

Exakt hur routertillverkare ska lyckas fyrdubbla bandbredden med 802.11ac-bandet vill vår källa inte gå in på men konstaterar att lösningen blir betydligt mer konsumentvänlig än 802.11ad-standarden på grund av den sistnämndas extremt begränsade räckvidd. Med det sagt är 802.11ad en teknik som mycket väl kan lämpa sig för trådlösa dockningslösningar och andra specifika trådlösa installationer, inte minst då specifikationen i framtiden kommer att kunna leverera datahastigheter på upp till 70 gigabit per sekund.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
pege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

För det krävs att man har moduler/klienter som stöder det och det finns ju inga sådana ännu bara ett fåtal PCI-E & USB 600/1300