Sedan den virtuella valutan Bitcoin introducerades för snart fem år sedan har mängden beräkningskraft som krävs för att beräkna fram nya bitcoins, kallat mining, ökat kraftigt. Som svar på det intresse som finns för valutan har Asrock nu visat två moderkort särskilt ämnade för ändamålet, H81 och H61 Pro BTC.

När Bitcoin var nytt kunde större mängder av valutan beräknas fram förhållandevis lätt på en någorlunda kraftfull persondator, och många som var tidiga med att ta till sig valutan kunde enkelt tjäna några hundralappar från skrivbordet. Men ju mer av valutan som hamnar i omlopp, desto mindre blir sannolikheten att en bitcoin genereras och desto mer beräkningskraft behövs för att gå med vinst.

Därför har kraven idag gått ifrån vanliga persondatorer och istället närmat sig superdatorer.  Men med hjälp av den rejäla flyttalsprestanda som finns i moderna grafikprocessorer kan även en skrivbordsdator vara med i leken. Det är säljargumentet för Asrocks nya moderkort H61 Pro BTC och H81 Pro BTC.

asrock_h61_pro

Det första moderkortet, H61 Pro BTC, använder sig som namnet antyder intressant nog av styrkretsen Intel H61 och därmed den äldre sockel LGA 1155 för Ivy Bridge-familjen. Storebror H81 Pro BTC följer i sin tur med H81-styrkretsen och sockel LGA 1150 för Haswell.

Tanken är att göra moderkortet så kostnadseffektivt som möjligt, så Asrock har medvetet valt att hålla tillbaka på dyra styrkretsar eller för den delen extra SATA-kontakter eller DIMM-portar. Totalt har moderkorten fyra SATA-kontakter och två minnesplatser.

Paradnumret ligger istället i expansionsportarna. H61 Pro BTC har en PCIe X16-port tillsammans med fem PCIe X1 och två extra 4-pins molexkontakter för ytterligare strömförsörjning. Tanken är att moderkorten ska användas med upp till sex diskreta grafikprocessorer för tunga beräkningar, och samtidigt hålla prislappen nere på övriga komponenter. Däremot kommer adapterkablar behövas för att ansluta fler kort via PCIe X1, då grafikkort traditionellt använder X16.

asrock_h81_pro

I övrigt har moderkorten ganska återhållsamma anslutningar, men är tänka att kunna användas som persondatorer snarare än servrar som endast interageras med över nätverk. Båda moderkorten har videoutgångar i form av VGA och HDMI, fyra USB-portar varav två är USB 3.0 på H81-modellen, ljudutgångar och PS/2 för mus och tangnetbord. I fallet H81 hittar vi även en COM-port samt en parallellport.

”ASRock H81 Pro BTC is specifically tailored for bitcoin mining. It boasts a total of six PCIe slots for multiple mining graphics cards, plus two extra 4 pin power connectors for extra mining power. It’s never too late to try, who knows what might happen, maybe you’ll make a fortune out of it!”

Frågan är hur stor efterfrågan kommer bli på den här typen av moderkort då det rör sig om en väldigt nischad målgrupp. Det är däremot mycket intressant att se ett företag som Asrock ge uppmärksamhet till den virtuella valutan, som ökat kraftigt i intresse och värde under det senaste året.

Det finns ännu ingen information om priset på de båda moderkorten eller när vi kan tänkas få se dem i butik.

Källa: Asrock


Relaterade nyheter

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulMichael ZmurakOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Asrock kommer 2 år för sent med denna nu när GPU-mining är dött för Bitcoin. Litecoin och andra kryptiska valutor skulle denna kanske vara intressant.

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Oldvikingschool”]Asrock kommer 2 år för sent med denna nu när GPU-mining är dött för Bitcoin. Litecoin och andra kryptiska valutor skulle denna kanske vara intressant.[/quote]

Dött? Hur tänker du nu? :O

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Michael Z”][quote name=”Oldvikingschool”]Asrock kommer 2 år för sent med denna nu när GPU-mining är dött för Bitcoin. Litecoin och andra kryptiska valutor skulle denna kanske vara intressant.[/quote]

Dött? Hur tänker du nu? :O[/quote]

ASIC bitcoin miners som är så mycket mer effektiva både till pris och strömförbrukning.
En liten USB miner för 250kr presterar jämnt med HD5870 utan att förbruka så mycket värme och el.

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Oldvikingschool”][quote name=”Michael Z”][quote name=”Oldvikingschool”]Asrock kommer 2 år för sent med denna nu när GPU-mining är dött för Bitcoin. Litecoin och andra kryptiska valutor skulle denna kanske vara intressant.[/quote]

Dött? Hur tänker du nu? :O[/quote]

ASIC bitcoin miners som är så mycket mer effektiva både till pris och strömförbrukning.
En liten USB miner för 250kr presterar jämnt med HD5870 utan att förbruka så mycket värme och el.[/quote]

Jag läste fel. Jag läste bitcoin-mining istället för GPU-mining som du skrev =)
My bad. Trodde du menade att det inte var lönt att köra mining =)

Driver bitcoin sidan på google+ btw =)

Murak
Medlem
Murak

Nu kan jag inget om bit-coin (Mikael Z, kan du länka till nån nybörjar guide?) men skulle man inte teoretiskt sätt kunna använda ”billiga” pci-e 1x grafikkort. Dom tar ju sällan mer än en plats i behåll och så behöver man ingen förlängningskabel. Eller är det så att lönsamheten i dessa kort är för låg? Kanske om man lyckas köpa dem begagnade?

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”murak”]Nu kan jag inget om bit-coin (Mikael Z, kan du länka till nån nybörjar guide?) men skulle man inte teoretiskt sätt kunna använda ”billiga” pci-e 1x grafikkort. Dom tar ju sällan mer än en plats i behåll och så behöver man ingen förlängningskabel. Eller är det så att lönsamheten i dessa kort är för låg? Kanske om man lyckas köpa dem begagnade?[/quote]

Börja här http://bitcoin.org/en/
Här en beginners book https://www.coindl.com/page/item/242
Vill du ha ett onlinekonto så är blockchain ett bra alt. https://blockchain.info/wallet/how-to-get-bitcoins

Har en vän som bor i en studentlägenhet och har gratis el. Bara köra på 100% på GPU’n =)

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”murak”]Nu kan jag inget om bit-coin (Mikael Z, kan du länka till nån nybörjar guide?) men skulle man inte teoretiskt sätt kunna använda ”billiga” pci-e 1x grafikkort. Dom tar ju sällan mer än en plats i behåll och så behöver man ingen förlängningskabel. Eller är det så att lönsamheten i dessa kort är för låg? Kanske om man lyckas köpa dem begagnade?[/quote]Bitcoin må vara all time high just nu men svårighetsgraden som avgör hur många beräkningscyklar som behövs för att du ska få en bitcoin (Ja eller 25 egentligen) är extremt hög och du kommer knappt tjäna in pengar… Läs hela »