NES Mini, Nintendos nostalgiosande mikrokonsol, levereras bara med ett begränsat antal spel. Men flitiga moddare har redan lyckats öppna den för egna tillägg.

Lagom till julhandeln lanserade Nintendo en nyversion av sin ikoniska spelkonsol NES. Den nya minikonsolen imiterar originalets design i ett kompakt format, och kommer förkonfigurerad med 30 klassiska speltitlar. Konsolen har flugit av butikshyllorna (till viss del på grund av begränsad tillgång), men har även fått skarp kritik just för sin låsta design. Det går inte att installera några egna spel på NES Mini – åtminstone inte utan särskilda åtgärder.

Upplåst för nya spel

Flitiga moddare har nämligen redan lyckats låsa upp konsolen för att utöka mängden spel. I grund och botten är nämligen NES Mini en liten ARM-baserad emulatormaskin, vars hårdvara är nära besläktad med mikrodatorn Raspberry Pi 2. Som sådan går det också att köra viss Raspberry Pi-kod, och låsa upp konsolens mjukvara.

I en steg-för-steg-guide på Youtube visar moddaren ArcadeRU hur NES Mini kan låsas upp och spelutbudet kan utökas till närmare 60 titlar. Totalt finns 512 megabyte lagringsutrymme inbyggt, vilket rymmer betydligt fler titlar än de 30 som medföljer direkt ur lådan.

Det finns dock fortfarande inte någon nätverkskrets i NES Mini, så det går i nuläget inte att låsa upp några internetbaserade funktioner. Det innebär dock också att Nintendo inte har möjlighet att förhindra upplåsningen på redan sålda konsoler – det går trots allt inte att skicka ut några mjukvaruuppdateringar. Däremot kan öppningen komma att täppas till i nytillverkade konsoler framöver.

OBS! Att ladda ner och använda ROM-filer för spel du inte äger och som fortfarande täcks av copyright är piratkopiering. Nordichardware uppmanar inte till upphovsrättsbrott i samband med de instruktioner som erbjuds av artikelns källa. Alla ingrepp på konsolens hård- eller mjukvara sker på egen risk.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Everest159 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Everest159
Medlem
Everest159

Intressant artikel, men du får gärna förklara vad Raspberry pi-kod är?
Trodde det var vanlig Linux kod anpassad för arm processor.