Datorer i allt och lite till är det nya svarta, och Intel vill ha en del av kakan. Den nya plattformen Joule har en kraftfull X86-processor i miniformat.

År 2016 är Internet of Things (IoT) ett begrepp som är på allas läppar, inklusive Intels. Det innebär dels nya smarta produkter i handeln som kan ansluta till internet och lokala nätverk för att fjärrstyras eller övervakas digitalt, men även att det finns mängder av nya möjligheter för hemmafixare och hobbyhackare att skapa nya projekt med inbyggda datorer. Det har medfört att mikrodatorer som Arduino eller Raspberry Pi har exploderat i popularitet.

Intels senaste IoT-satsning kommer i form av en liten enkortsdator kallad Joule, tänkt som ett kraftfullare alternativ till system som Raspberry Pi. Hjärtat i Joule är en fyrkärnig Atom-processor ur Broxton-M-familjen, baserad på den strömsnåla Goldmont-arkitekturen. Jämfört med vad som används i moderna bärbara datorer är det här en sparsam krets, men jämfört med andra små ARM-baserade enkortsdatorer är det ett monster.intel-joule-1-2x1

 

 Intel Joule 570XIntel Joule 550X
SystemkretsIntel Atom T5700Intel Atom T5500
CPU4 x Goldmont
Bas: 1.7 GHz
Turbo: 2.4 GHz
4 x Goldmont
Bas: 1.5 GHz
GPUIntel "Gen9"Intel "Gen9"
RAM4 GB LPDDR43 GB LPDDR4
Lagring16 GB eMMC8 GB eMMC
Trådlöst802.11ac w/MIMO + BT 4.1802.11ac w/MIMO + BT 4.1
I/OUART + GPIO + I2C + MPI CSI + MPI DSI + USB 3.0UART + GPIO + I2C + MPI CSI + MPI DSI + USB 3.0
Mått48 x 24 x 3.5 mm48 x 24 x 3.5 mm

Det understryks desto mer av toppmodellen som utrustas med 4 gigabyte LPDDR4-minne (3 gigabyte i instegsmodellen) – fyra gånger mer än Raspberry Pi 3 Model B. Inbyggt finns även 8 eller 16 gigabyte eMMC-flashminne, trådlöst 802.11ac-nätverk, Bluetooth 4.1 och stöd för både GPIO och USB 3.0.

Minidator till megapris

Joule kan köra både Linux och Windows IoT Core och ser än så länge ut att vara ett häftigt exempel på hur mycket beräkningskraft som går att bygga in i ett riktigt kompakt format idag. Däremot är prislappen ett frågetecken – toppmodellen förväntas landa på uppåt 3 500 kronor, en summa för vilken du kan köpa omkring tio stycken Raspberry Pi 3.

Spontant känns det som att det är få tillfällen en sådan prislapp kommer vara berättigad för ett inbyggnadsprojekt, men om inte annat är det häftigt att det dyker upp allt fler alternativ för moddning och hemmabyggen.


Rubrik

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
IllwillTripptrapptrullkarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Grymt, men förstår inte varför man ens ska betala så mycket för så lite.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

”Hjärtat i Joule är en fyrkärnig Atom-processor ur Broxton-M-familjen, baserad på den strömsnåla Goldmont-arkitekturen”

Fan vad jag hatar alla dessa namn som hänvisar till ett annat namn som hänvisar…..
Som här; Joule >> Atom >> Broxton >> Goldmont. För att inte tala om grafikkretsar med Tahiti och Cayman och hela jävla övärlden att hålla reda på. Ursäkta, men jag blev bara lite irriterad!

Illwill
Gäst
Illwill

Men du är inte bitter!