Small preview image

Intel Conroe är desktop modellen av Intels nästa generations
processorarkitektur som kommer gå under namnet Intel Core. Under IDF förra
månaden visade Intel upp Conroe offentligt och de prestandatester
som utfördes var minst sagt imponerande och lovan
de. Det var dock Intel som
stod för testsystemen och det är trots allt ett par månader kvar tills
arkitekturen ska lanseras i juli. Nu verkar det i alla fall som att Intels
beslut att visa upp processorn så tidigt kan ha gett oanade konsekvenser, flera
processorer verkar ha läckt ut till personer som knappast skrivit på några
NDA-avtal då det i dagarna både dykt upp nya prestandatester på Conroe,
samtidigt som det till och med sålts en Conroe-processor på eBay.Först och främst är det en användare vid namn VictorWang som på XtremeSystems postat några prestandatester från en 2.4GHz Intel Conroe-processor som inte är något annat än hutlöst imponerande. Han har kört Conroe-processorn i ett mycket blygsamt testsystem, helt enkelt för att det knappt finns några moderkort som stödjer processorn, men speciellt resultatet i SuperPi 1m är nästan för bra för att vara sant. 21.545 sek tog det att genomföra ett SuperPi 1m test, vilket kan jämföras med världsrekordet för AMD, en Athlon 64 FX-57 i 4054MHz som klarade samma test på 20.844 sek. Med andra ord var Conroe-processorn knappt 1 sekund långsammare, men det helt original på en medioker plattform! Anledningen till detta enorma resultat är förmodligen Conroes delade L2 cache som gör att en av kärnorna (superPi stödjer endast singel-core) kan utnyttja hela L2-cachen på 4MB och just stor L2-cache är extremt effektivt i SuperPi 1m.


Det går inte att överklocka Conroe-processorn då man inte hittat något moderkort som tillåter detta men VictorWang jobbar på att få fram flera tester där L2-cachen inte behöver spela fullt så stor roll. Lita på att vi kommer följa hans bravader.


Utöver VictorWangs prestandatester har det visat sig att den första Conroe-processorn nu blivit såld till en privatperson, det handlar om ett ingenjörsexemplar på 1.83GHz som såldes för $600 på eBay, butikspriset på denna processor väntas ligga på $205 när den lanseras.


:: Följ VictorWangs prestandatester för hans 2.4GHz Conroe-processor
:: Se eBay auktionen för Conroe-processorn

Skriv en kommentar

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar

wpDiscuz