Datorskärmar, TV-apparater, mobiltelefoner – ja till och med kylskåp. Nästan alla teknikprodukter idag har skärmar och nu varnar forskare och optiker för hälsoproblem.

Nästan åtta av tio föräldrar tycker att deras barn tillbringar för mycket tid framför skärmar av olika slag. Det visar en undersökning som genomförts av Novious Opinion på uppdrag av Optikerförbundet och Optikbranschen. I rapporten som nu levererats konstaterar forskare och optiker att man som förälder mycket riktigt ska vara försiktig med sina barns skärmvanor och att för långa oavbrutna skärmtider kan ge bestående men.

Problemen uppkommer både från det faktum att blicken fästs i ett låst läge mot en skärm under flera timmar. Vilket kan orsaka kramper i ögats muskler och orsaka en falsk närsynthet, som är svår att skilja från äkta närsynthet. Diagnosiseras barn för närsynthet kan det då innebära att man felaktigt blir ordinerad glasögon eller linser som orsakar egna problem.

Forskningen visar samtidigt att det kan uppstå äkta närsynthet när vi håller blicken fokuserad på en fast punkt nära ögat för länge.

– I de flesta länder med extremt hög andel närsynthet har barnen skoldagar på 10-12 timmar per dag vilket överanstränger deras ögon, säger Rune Brautaset, docent och optiker på Karolinska Institutet. Nu har vi fått en liknande situation i Sverige då barn allt oftare ser på skärmar efter skoldagens slut, istället för att vila ögonen genom att exempelvis leka utomhus. Det kan vara en del i förklaringen varför vi gått från 9 till cirka 40 procent närsynta i landet under de senaste årtiondena, säger optikern Caratrina Ericsson.

Det framgår inte hur stor inverkan långa skärmtid har för vuxna men även om riskerna och problemen troligtvis är mindre påtagliga är det knappast isolerat för barn och ungdomar.

Optikernas fem tips till föräldrar är följande:

1. Låt inte barn sitta mer än en timme framför en skärm utan paus.
2. En regel är att ögat ska se lika länge på långt och kort håll under en dag.
3. Använd en timer på till exempel mobilen som meddelar när det är dags att bryta. Då är det inte du som behöver tjata hela tiden, det är mobilen som säger till.
4. Lär barnen att titta upp regelbundet och fokusera på saker långt bort tills de ser dem tydligt och skarpt.
5. Var konsekvent – men tillåt även enstaka undantag under till exempel långresor.

Undersökningen gjordes under perioden 18 maj – 1 juni 2016 och baseras på sammanlagt 1034 intervjuer via Novus Opinions webbpanel med föräldrar med barn i åldern 8 till 18 år. Rapporten presenteras av Optikerförbundet och Optikbranschen.

Hur många timmar
Hur länge brukar du sitta framför skärmen innan det blir dags för paus?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid