I samband med lanseringen av Windows 10 får vi också en skarp lansering av Directx 12 som utlovar bättre prestanda på given hårdvara än tidigare – men exakt hur mycket? Presentationsbilder från Microsoft ger nu en ännu lite klarare uppfattning av vad Directx 12 går för.

Nästa generations grafik-API:er är på ingång, varav AMD redan är tidigt ute med sin Mantle-teknik och Microsoft kommer lansera Directx 12 nästa år. Gemensamt för båda dessa tekniker är att grafikkretsen ska bli mindre beroende av processorn och att utvecklare ska få friare tyglar med att utnyttja all tillgänglig prestanda, med effektivare rendering som resultat.

Brad Wardell har delat med sig av några presentationsbilder från Microsoft om just Directx 12 som ger en bild av hur pass stor skillnaden är mot den nuvarande tekniken Directx 11. Bilderna visar hur lång tid respektive teknik tar på sig för att rendera en bildruta och hur mycket CPU:n belastas.

dx11 dx12

Den rendering som med Directx 11 tog 9 millisekunder och lade rejäl belastning på en av CPU-kärnorna tog istället 4 millisekunder med Directx 12, med en betydligt jämnare prestandafördelning. Grafikprocessorn kunde avlasta processorn och samtidigt genomföra beräkningarna snabbare än med Directx 11.

Cinematisk grafik i realtid

Wardell tillägger att prestandavinsterna är imponerande och att den nya generationens grafik-API:er helt kommer förändra detaljnivån som kan användas i spel. Exempelvis menar Wardell att en modern CPU och grafikkort med Directx 12 skulle kunna rendera de cinematiska effekterna från slaget om Helm’s Deep i Sagan om de Två Tornen i realtid.

Allt vi sett och hört hittills om Directx 12 verkar riktigt lovande och vi kan knappt vänta på att få sätta tänderna i den nya tekniken på allvar. Tidigare siffror från Intel och Microsoft har antytt prestandaökningar på uppåt 70 procent med integrerade grafikkretsar, och även om de reella prestandaökningarna bara skulle bli hälften av den siffran blir det ett stort framtsteg.


Relaterade artiklar

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Per SonneNiaburethMacAllanhymerGöran Wallander Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

Senaste generationen grafikkort stödjer bara DirectX 12 i software ? Vi måste vänta på nyare grafikkort?

RudolfDenRöde
Gäst
RudolfDenRöde

Signaturen ”Strejf” på SweClockers är anställd av Microsoft för att uteslutande prata gott om Microsofts produkter. Ett riktigt troll, med andra ord.

.

Göran Wallander
Gäst
Göran Wallander

Rena rama skiten i jämförelse med AMD:s Mantle men det är ändå bra att Microsoft vaknat ur sin törnrosasömn och gör några vettiga satsningar.

hymer
Medlem
hymer

[quote name=”RudolfDenRöde”]Signaturen ”Strejf” på SweClockers är anställd av Microsoft för att uteslutande prata gott om Microsofts produkter. Ett riktigt troll, med andra ord.

.[/quote]

Jaha?

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Göran Wallander”]Rena rama skiten i jämförelse med AMD:s Mantle men det är ändå bra att Microsoft vaknat ur sin törnrosasömn och gör några vettiga satsningar.[/quote]
Hur vet du det om jag får fråga, eller du testat båda teknikerna i samma system?
Mantle har ju visat sig vara jätte bra, eller inte, har ju nästan ingen effekt med moderna grafikkort i prestandaklass.

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”MacAllan”][quote name=”Göran Wallander”]Rena rama skiten i jämförelse med AMD:s Mantle men det är ändå bra att Microsoft vaknat ur sin törnrosasömn och gör några vettiga satsningar.[/quote]Hur vet du det om jag får fråga, eller du testat båda teknikerna i samma system?Mantle har ju visat sig vara jätte bra, eller inte, har ju nästan ingen effekt med moderna grafikkort i prestandaklass.[/quote] Sanning med modifikation, finns ju titlar där Mantle ger fördel även på modernare kort. Sen hade exempelvis Mantle förmodligen varit helt överlägset på en titel som Assassins Creed Unity. Spelet ställer tydligen upp mot 50 000 draw calls stundvis,… Läs hela »

Per Sonne
Gäst

Är glad över att det också finns företag som tänker på framtidens plattform: Metal på iOS. 😆

Men det klart MS har ju inget mobilt folk vill ta i ens med tång och dom tror på fullaste allvar att en grå låda på skrivbordet med Windows är standard också år 2250.

Microsoft