Lagringsutrymmet på en hårddisk beror först och främst på hur stora och täta man kan bygga magnetiska skivor samt hur många man får plats med innanför skalet. För att ge mindre luftmotstånd och enklare kunna bygga in mer lagring vill nu Western Digital börja fylla sina diskar med helium istället för luft.

En traditionell hårddisk innehåller idag upp till fem magnetiska plattor på vilken information kan lagras, som roterar i tusentals varv per minut med hjälp av en elmotor. Med den uppbyggnaden tillkommer flera faktorer som måste vägas mot varandra.

Luftmotstånd håller tekniken tillbaka – bokstavligen

Med en elmotor i grunden alstras värme som behöver ledas bort från plattorna och läsarmen, vilket traditionellt sker med hjälp av luft som cirkulerar genom ett ventilationshål (ofta märkt med en varningstext om att det inte får övertäckas). På så sätt kan värmen ledas ut i luften som sedan för den vidare genom cirkulation och värmeutlämning till metallen i skalet.

Luft medför däremot en annan mindre önskad egenskap, nämligen luftmotstånd. Med så pass snabba rotationer som finns i hårddiskar tillkommer ganska mycket friktion från luften mot plattorna, som leder till ytterligare värmeutveckling och mer energi som krävs för att hålla plattorna snurrande. Det är en bidragande faktor som begränsar mängden plattor man kan ha i en hårddisk då för många plattor helt enkelt hade blivit för varmt.

Heliumfyllda hårddiskar

För att tackla det problemet vill Western Digital börja tillverka sina hårddiskar för servrar och datacenter med helium istället för luft. Helium leder värme bättre än luft och kräver därför inget ventilationshål, istället sker värmeväxlingen direkt mellan gasen och metallskalet. Dessutom är helium tunnare än luft, så motståndet blir mindre för de roterande plattorna.

Resultatet är hårddiskar som enligt Western Digital drar mindre ström än luftfyllda varianter på grund av mindre motstånd för motorn. De är även svalare då både motor och skivor alstrar mindre värme, och ska även vara något tystare. Den lufttäta designen ska göra vätskekylda datacenter betydligt enklare och säkrare.

Desto mer intressant är att de heliumfyllda diskarna därför kan innehålla upp till sju skivor istället för traditionella fem, och de första diskarna med tekniken kommer levereras med 6 terabyte lagringsutrymme.

Effektivare, svalare och tystare

En snabb uträkning från Allthingsd konstaterar att 11 petabyte masslagring med dagens luftfyllda diskar kräver 12 rack med totalt 2 880 hårddiskar och en total strömförbrukning på 33 kilowatt. Heliumfyllda diskar skulle få ner de siffrorna till åtta rack, 1 920 hårddiskar och 14 kilowatts strömförbrukning.

Bland de kunder som redan skrivit upp sig på leveranslistan hittar vi stora namn som HP, Netflix, Huawei och forskningsorganisationen CERN. Däremot kan det dröja ett tag innan vi får se hårddiskarna konsumentprodukter, men även det bör komma i sinom tid.

Vad som kan sätta käppar i hjulen för tillverkningen av dessa hårddiskar är den instabila tillgången på helium världen över. Helium finns i begränsad mängd på Jorden och kan komma att bli en bristvara längre fram. Western Digital påpekar dock att man använder en väldigt liten mängd helium, och att en standardtank räcker till 10 000 exemplar.

Källa: Allthingsd


Relaterade nyheter

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RAbidazKent LindqvistCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Petter Svensson
Medlem
Petter Svensson

I sista delen menar ni väl Petabyte inte Tera? bara en liten grej!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Petter Svensson”]I sista delen menar ni väl Petabyte inte Tera? bara en liten grej![/quote]

Det stämmer, tack för påpekandet! =)

Medlem

Intressant artikel! Har inte hört något om att ett av målen med heliumfyllda diskar är att knôka i mer skivor, det torde bli rent fantastiskt trångt därinne om de fortfarande ska hålla standardhöjd… En liten detalj bara är att ”ventilationshålet” i en vanlig disk inte är till för ventilation egentligen (det är ju rätt litet så det skulle inte bli någon luftväxling alls i princip, dessutom är det oftast bara ett hål i skalet, så utlopp utan inlopp ger ingen växling alls…) Istället är syftet tryckutjämning. När luft blir varm expanderar den ju som bekant, och skulle därmed riskera deformera… Läs hela »

Kent Lindqvist
Gäst
Kent Lindqvist

Fick för mig att det var vakuum i disken, så det inte skulle vara något luftmotstånd alls.

Abidaz
Gäst
Abidaz

[quote name=”Kent Lindqvist”]Fick för mig att det var vakuum i disken, så det inte skulle vara något luftmotstånd alls.[/quote]

När fick du för dig det, innan eller efter att du läste denna nyhet?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag har länge undrat varför hårddiskars kapacitetsutveckling inte gått speciellt snabbt dom senaste åren.Det känns som att det hänt väldigt lite, och jag trodde att Western Digitals ”nybyggda” fabriker (efter översvämningarna) skulle bli ordentligt uppgraderade gentemot dom tidigare, för att tillverka HDD’s med mycket högre kapacitet. Att man nu väljer denna mer kostsamma approach till ökad lagringskapacitet genom att öka antalet plattor i disken istället för tätare lagringsdensitet per platta antyder att man verkligen har tekniska problem att ytterligare öka lagringsdensiteten med nuvarande teknik.Med fler plattor kommer även fler huvuden och därmed ökad procentuell risk att disken kraschar. Inget som… Läs hela »