Western Digital var det företag som drabbades mest av översvämningarna i Thailand. Nu har företaget återhämtat sig och kammat hem ett rekordkvartal tack vare de höga hårddiskpriserna och är nu åter världens största leverantör av hårddiskar.

Översvämningarna i Thailand som lamslog hårddiskindustrin drabbade främst Western Digital, men sanningen är att naturkatastrofen var en av de bästa sakerna som hade kunnat hända hårddiskindustrin. Den plötsliga bristen på hårddiskar fick priserna att skjuta i höjd vilket gynnat både omsättningen och vinstmarginalerna hos samtliga aktörer. Vi rapporterade för en tid sedan att Western Digitals omsättning nästan dubblerades och att företagets vinst hade ökat med hela 375 procent, i jämförelse mot samma kvartal året tidigare.

IHS_iSuppli

Western Digital som fått se sig omsprungna av Seagate, är åter på topp med en marknadsandel på 45 procent. Detta är mycket tack vare uppköpet av Hitachi GST. Seagate som under förra året köpte upp Samsungs hårddiskdivision ligger på 42 procent, medan Toshiba har en tredje och sista plats med 13 procent. Med tanke på att det nu bara finns tre aktörer på marknaden, räknar vi med att det kommer ta lång tid innan hårddiskpriserna når samma nivåer som innan översvämningarna ägde rum.

Uppstickaren Toshiba tillverkar och säljer främst 2,5-tums hårddiskar, men har på senare tid börjat även inlett en satsning på 3,5-tumsenheter. Det finns dock inga garantier för att företaget får ett tillräckligt stort genomslag för att det ska vara värt besväret på lång sikt och om så blir fallet, skulle det bli Western Digital och Seagate som står ensamma kvar om hårddiskar för stationära datorer.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Viking1962thisOxcd33TripptrapptrullThungpung90 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Men priserna kommer inte att sjunka?

Thungpung90
Gäst
Thungpung90

Antagligen inte.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Var det någon som sa oligopol?

Oxcd33
Gäst
Oxcd33

Enligt den amerikanska mark ska dom gå UPP med 20-25%
Så billigare NEJ Något dyrare JA

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Gå upp med 20 – 25%? som om dom inte tjänar bra ändå? hårddisken är ju en av de viktigaste delarna i datorn (ok, alla delar utom CD/DVD är viktiga) om man inte ska behöva köra LiveCD eller från USB minne varenda dag 😀

this
Medlem
this

[quote name=”Oxcd33″]Enligt den amerikanska mark ska dom gå UPP med 20-25%
Så billigare NEJ Något dyrare JA[/quote]
Tror verkligen inte att de kommer gå upp då konkurrensen från SSD börjar närma sig.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Som lagringsdisk finns det väl inget alternativ? SSD är ju så små fortfarande om man inte ska slänga ut en förmögenhet. Tråkigt att det finns så få som gör diskar idag 🙁