De helanaloga brytarna i Wooting One känner inte bara av att du trycker utan även hur hårt, och nu får gamingtangentbordet till slut en Kickstarterkampanj.

Wooting One är ett speltangentbord för entusiaster som har legat på ritbordet sedan förra året, och som nu närmar sig en skarp lansering. Det som särskiljer Wooting-tangentbordet från majoriteten av marknaden är att de mekaniska brytarna inte bara har två signallägen (av eller på), utan ett spektrum som beror på hur hårt de trycks ner.

På så sätt fungerar tangenterna snarlikt avtryckarna eller spakarna på en handkontroll, och kan föra med sig samma typ av funktioner till spel med stöd för analoga signaler. Exempelvis kan spelkaraktären röra sig snabbt eller långsamt beroende på hur hårt du trycker, eller så kan olika typer av attacker knytas till hur snabbt du trycker på attacktangenten.switch-close-up-min

Enkelt utbytbara brytare

Brytarna påminner på ytan om Cherrys mekaniska MX-brytare, och är kompatibla med samma tangenttoppar. Internt så används dock en optisk brytmekanism istället för en elektrisk. Det för dels med sig möjligheten till den analoga avläsningen, och dels möjligheten att ”hot-swappa” brytarna – de sitter nämligen inte fastlödade på tangentbordet, utan kan plockas bort utan några större ingrepp. Själva elektroniken sitter i tangentbordet snarare än i brytaren.

Wooting One kommer finnas med två typer av analoga, optiska brytare: Flaretech Red och Flaretech Blue. Likt Cherrys snarlikt namngivna brytare är den röda brytaren en linjär sådan vars fysiska motstånd ökar direkt proportionerligt till hur hårt den trycks ner, medan den blå varianten har en taktil respons och ett motstånd som ändras vid aktiveringsläget.

Den optiska aktiveringen medför också stöd för RGB-belysning, och samtliga tangenter kan programmeras individuellt.10keyless

På Kickstarter i slutet av maj

I övrigt har Wooting One en tenkeyless-design, det vill säga att det är ett lite mer kompakt tangentbord utan siffertangentkluster på högersidan. Det har en utbytbar bottenplatta i aluminium samt en utbytbar, tyginklädd USB-kabel.

Kickstarterkampanjen för Wooting One drar igång den 24 maj 2016, där de första 100 bidragarna kan boka ett exemplar med valfri brytare för 129 euro (cirka 1 200 kronor) – därefter blir bokningspriset 139 euro (cirka 1 300 kronor), med leverans mot slutet av sommaren.

Tack till Micke för nyhetstips!

Tangentbord eller handkontroll
När föredrar du tangentbord och när föredrar du handkontroll? Lämna gärna en kommentar!

OBS! Ha alltid i åtanke att det finns risker med gräsrotsfinanserade projekt, och att du alltid bör undersöka en kampanj noga innan du bidrar. Nordichardware tar inget ansvar för förluster i samband med gräsrotsfinansering.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid