Radeon RX 480 har ryktats få prestanda som skulle kunna matcha Geforce GTX 980. Nu visar läkta testresultat att ett rejält överklockat GTX 970 kan vara svårt nog att matcha.

AMD har satsat på prestanda per krona med sin nya generation av grafikkort där grafikkretsen Polaris 10 i form av Radeon RX 480 ska landa i det konkurrenskraftiga mellanklassegmentet.

Prislappen väntas landa på mellan 2 500 till 3 000 kronor för referensmodellerna med 4 resp. 8 gigabyte grafikminne. Med denna konfiguration och ett tdp-värde på endast 150 watt ska Radeon RX 480 leverera prestanda som enligt tidigare rykten skulle kunna matcha Nvidias omåttligt populära Geforce GTX 980 som idag säljs för betydligt högre prislapp – 3 500 till 4 500 kronor.

Läs mer: Krönika: Radeon RX 480 blir dyrare än väntat – AMD ”gör en Nvidia”

Dagen innan lanseringen av Radeon RX 480 läcker samtidigt de första prestandatesterna ut för grafikkortet och indikerar att redan ett Geforce GTX 970 kan vara en övermäktig konkurrent. Enligt siffror från den polska tidningen CD-Action ska Radeon RX 480 leverera lägre fps i Metro: Last Light Redux, Witcher 3 samt World of Tanks – oavsett upplösning.

Rejält överklockad konkurrent

Värt att poängtera är att den polska publikationen av någon anledning valt att jämföra med ett Zotac GTX 970 AMP! Omega som är en av de kraftigast överklockade GTX 970-korten på marknaden. Med en boostfrekvens på över 1 300 megahertz, upp från 1 178 megahertz för Nvidias referenskort. En spetsad klockfrekvens som troligtvis hjälper Nvidia till flera av delsegrarna i dessa tester. Med det sagt kan det också vara ett tecken på att RX 480 får svårt att matcha storebrorsan GTX 980 som det tidigare varit tal om.

Illavarslande är dock att publikationen samtidigt flaggar om väldigt marginella överklockningspotential på Radeon RX 480 där allt över 5% gav rejäla artefakter i 3DMark och över 7% hängde sig systemet.

AMD:s officiella lansering av Radeon RX 480 sker under morgondagen den 29:e juni och du kommer då att kunna läsa en fullständig recension av grafikkortet här på NordicHardware.

Presterar RX 480 tillräckligt bra
Tror du att AMD träffat rätt med prestandan i nya Radeon RX 480?
Lägsta pris på Prisjakt.nu

17
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
8 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Anton KarmehedAndersKeeperFredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Intressant att kortet ligger runtomkring samma prestanda som det kraftigt överklockade 970 kortet.

Anwest
Medlem
Anwest

Zotac GTX 970 AMP presterar väl så gott som ett referens GTX 980? Inte tokigt alls av RX 480 i så fall!

John Almqvist
Medlem
John Almqvist

Tydligen är 970 i fråga inte alls så pass överklockat att det närmar sig 980-nivåer. Men vem vet… Vi får kanske hålla oss någon dag till innan vi vet sanningen.

Anders
Gäst
Anders
Morkul
Medlem
Morkul

Nu är det ”bara” Zotac GTX 970 AMP! Omega som de testar med och det kortet kommer inte upp i referens GTX 980. Hade det varit ett Zotac GTX 970 AMP! Extreme Core Edition så hade det varit en annan historia för det kortet är inte speciellt långt bakom ett referens GTX 980 i vissa spel/applikationer, dock långt bakom i vissa andra.

Medlem
Wargreymon

När lyfts embargo imorgon? Midnatt, 15:00, 13:37?

Medlem
Johan Fredriksson

Väntade mig mer faktiskt, men det låga priset förklarar en hel del då.

Medlem
tal666

Känns enbart dumt att försöka sig på att bedöma ett kort som släpps imorgon;
utifrån rykten… spekulationer… konstiga jämförelser… etc.
När vi får se ”en del resultat” ** som bygger på de kort som recenserats som numera alla vet; är kort som få kan lita på resultatet… då de kan vara ”dopade” o.s.v.

Allt handlar om Vad man vill satsa, vad man vill ha ( minimum ) och vad man sedan smartast väljer :: som i… ett nedsatt äldre kort kan lika gärna vara bättre att köpa än de senast släppta.. o.s.v………..o.s.v.

ahmed
Gäst
ahmed

Tycker inte det är dåligt och vad korten förbrukar borde även de tas med.
Jag tror att RX480 är en fullträff och även billigare än Zotac kortet.
Detta visar endast problemen med att tester använder överklockade grafikkort, personligen tycker jag att överklockade kort inte har någon plats i vanliga tester.
Det är väldigt få testade spel och vi vet inte ens om siffrorna stämmer eller vilken drivrutin som används.
RX 480 har även andra mervärden som gtx970 saknar.

Keeper
Gäst
Keeper

Ska vi bara ta och ignorera faktumet att både Metro Last Light och Witcher 3 på högre inställningar använder sig av PhysX/Nvidia Hairworks? Något som drar ner på FPS rejält på AMD jämfört med Nvidia kort.

Anders
Gäst
Anders

varför gör man denna bias artikel ? varför inte jämföra stock gpu 980 med stock gpu rx 480 ?
NHW, ni börjar sjunka med sådana här artiklar…

Medlem
Olle P

För att svara på frågan: ”Har AMD träffat rätt?”
För min personliga del verkar prestandan ligga ganska exakt på vad jag vill ha av mitt nästa grafikkort. Fullt tillräckligt för 1920×1200 med maxat ögongodis. Den låga effektförbrukningen innebär att de ur teknisk synvinkel ligger helt rätt för mej.
Sedan kommer frågan var prislappen hamnar i förhållande till alternativen när 4GB-versionerna funnits ute i butik ett par månader. Först då kan man se om de hamnat helt rätt gällande pris/prestanda.