Efter Android och Chrome OS kommer Googles nya operativsystem, Fuchsia, som är helt skräddarsytt av Google från topp till tå och kompatibelt med det mesta.

Google står redan bakom två stora operativsystem, Android och Chrome OS, som båda är mycket populära inom sina respektive målgrupper – inte minst Android, som är det överlägset mest använda mobila operativsystemet på marknaden. Men medan båda två är tungt skräddarsydda av Google så bygger de i grund och botten på samma typ av kärna, Linux, vilket innebär både för- och nackdelar för Googles del.

För mycket små inbyggda system är exempelvis inte Linux-kärnan, som utvecklats med större datorer i åtanke, lika effektiv som mindre alternativ såsom RTOS.  Sistnämnda finns i flera olika utföranden, och är i sin tur inte kraftfullt nog för mer avancerade enheter som telefoner eller hemmadatorer.

Nu har Google dragit igång ett nytt projekt, Fuchsia, som skräddarsytts från grunden för att köras på mer eller mindre alla tänkbara typer av enheter.

Ett OS helt skräddarsytt av Google

Idag finns Fuchsia som ett publikt projekt med öppen källkod på Github, med förhållandevis lite information i sin beskrivning om vad Google har för planer för plattformen. Däremot framgår en hel del utifrån själva koden och hur systemet är uppbyggt.

Till Fuchsia har Google skrivit en helt egen kärna snarare än att använda Linux-kärnan, till skillnad från Chrome OS eller Android. Den egendesignade kärnan kallas Magenta, och ska vara liten och effektiv nog för att kunna konkurrera med RTOS i de allra minsta typerna av datorer som byggs in i exempelvis smart hemelektronik eller bilar. Utveckling till Fuchsia sker primärt med Googles eget programmeringsspråk, Dart.

Trots att Magenta-kärnan är slimmad nog för så små enheter innehåller den stöd för flera funktioner som är viktiga för kraftfullare enheter, exempelvis stöd för flera olika användare och avancerad grafikrendering. Fuchsia har fullt stöd för OpenGL och Vulkan, och kan köras på allt från små ARM-processorer till fullfjädrade 32- eller 64-bits X86-processorer från Intel eller AMD.

Från smarta kylskåp till skrivbordsdatorer

Med andra ord kan Fuchsia även komma att köras på mobiltelefoner och till PC, även om Google inte uttryckligen har presenterat några sådana planer ännu. I nuläget finns Fuchsia endast som ett utvecklingsprojekt, och utöver uttalade planer om en kommande upplaga till Raspberry Pi 3 så finns det inga avslöjade planer för vart projektet kommer ta vägen därefter.

Det spekuleras redan friskt om att Fuchsia i längden kan komma att ersätta både Android och Chrome OS i alla typer av enheter, för att ge en enad plattform som ska göra det enklare för både utvecklare och användare. En annan teori är att Fuchsia helt enkelt blir den tredje pusselbiten bland Googles operativsystem, och att det främst kommer användas till enheter som kanske inte är kraftfulla nog att köra en fullstor variant av Android eller Chrome OS.

Den som känner sig manad och har erfarenhet av att kompilera program direkt från källkod kan redan nu ladda ner och testa operativsystemet – ha dock i åtanke att det fortfarande är i sin vagga.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Rråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rråland
Gäst
Rråland

Äntligen!! Ge nu Microsoft lite konkurrens på PC-marknaden. MS OS har på sistonde varit rent katastrofala och de (och vi användare) behöver denna konkurrens!!