Lagom till Computex ger Gigabyte en förhandstitt på sina sin senaste generation X99-moderkort, med RGB-belysning och gott om lagringsanslutningar.

Snart förväntas Intel släppa en ny serie entusiastprocessorer i Broadwell-E-serien, och medan den nya processorserien inte kommer kräva en ny sockel eller styrkrets så passar de flesta moderkortstillverkare på att fräscha upp i leden och släppa nya kort som är bättre anpassade för moderna gränssnitt och trender.

Merparten av dessa nya kort kommer visas upp och lanseras i samband med Computex i månadsskiftet, men redan ger flera tillverkare en försmak av sitt nya sortiment med produktnamn, bilder och specifikationer. I Gigabytes fall visar man upp två nya moderkort: X99-Ultra Gaming och flaggskeppet X99-Designare EX.

X99-Designare EX och X99-Ultra Gaming

Sistnämnda blir ett rejält moderkort i E-ATX-format, med totalt fem fullstora PCIe X16-platser samt en PCIe X1-plats. För lagring används dels åtta stycken SATA III-kontakter (och två SATA Express), men även dubbla U.2 för PCIe-anslutna SSD-enheter med kabel. För SSD-montering direkt på moderkortet finns även en M.2-plats, som sitter gömt under kortets vita plastskydd. Andra godsaker innefattar inbyggt trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar och en vändbar USB-C-kontakt på IO-panelen.

Som namnet antyder är designen något av ett paradnummer för det nya flaggskeppet, som anammar ett nytt färgschema i svart, vitt och blått, med stora plastskydd runt värmespridarna och flera av portarna. Inbyggt finns även Gigabytes RGB-belysningssystem, Ambient Surround LED, som kan konfigureras med en medföljande mjukvara.

Dess lillebror, X99-Ultra Gaming, blir ett något mer jordnära moderkort, men fortfarande med en tydlig entusaistfokus. Det övergripande designtänket är detsamma, men med färre plastskydd och ett rött färgschema istället för ett blått – även här används inbyggd RGB-belysning. Här används en färre PCIe X16-plats (totalt fem stycken),  en ensam U.2 samt dubbla M.2. Här finns inte heller något trådlöst nätverkskort, men å andra sidan troligtvis en betydligt lägre prislapp.

RGB-belysning i moderkortet?
Häftig detalj eller onödig gimmick? Lämna gärna en kommentar med din åsikt!

Exakt vad prislappen blir är däremot inte offentliggjort för någon av modellerna ännu – de sista detaljerna bör dyka upp under Computex-mässan vid månadsskiftet, där Nordichardware kommer vara på plats.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid