Spelkonsolkriget rasar för fullt och medan vi svenska konsumenter fortfarande väntar på lanseringen av Xbox One fortsätter fajten på amerikanska marknaden. Enligt nya rapporter är det Sonys spelkonsol Playstation 4 som har överhanden och i januari såldes i nästan dubbelt så många exemplar som Xbox One.

Det är analytiker på NPD Group som nu presenterar försäljningssiffror för första månaden av 2014 i USA. Där vi kan konstatera att den nya generationens spelkonsoler gett hårdvaruförsäljningen rejält med vind i seglen. Med normaliserade försäljningssiffror, januari 2013 bestod av 5 veckor medan januari 2014 bara 4 veckor, kan man se att det såldes 47 procent fler spelkonsoler i år än föregående år. För ett totalt värde om 241 miljoner dollar. En ganska naturlig utveckling kan tyckas med två färska spelkonsoler på marknaden. Desto mer intressant är att försäljningen av spel faktiskt sjönk med 1 procent, även detta uträknat med normaliserade siffror. En indikation på att många användare fortfarande avvaktar de större spelsläppen för respektive konsol.

Medan Xbox One ledde försäljningsstatistiken under december förra året har Sony fått en smakstart på det nya året. Enligt Bloomberg såldes det nästan dubbelt så många Playstation 4 som Xbox One under januari månad i USA, någon särskild anledning till konsumenters skiftande fokus nämns inte. Det faktum att Xbox One lanserades lagom till december månad kan dock förklara den fina försäljningsstatistiken under fjolårsspurten.

I Sverige vinner Sony för närvarande på walk over då vi fortfarande väntar på Microsofts lokala lansering av Xbox One – en lansering som ryktas ske någon gång i april 2014.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
S0urcerr0R
S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Stackars Microsoft!
Klenare hårdvara, Högt pris och Senare release datum än rivalen.
Men dom kan ju prova att bundla Office med konsollen för att rädda upp 🙂

Det krävs nog nått utöver det vanliga för att konsollen ska kunna hävda sej, och just nu är väl det största plusset att det är enkelt att porta DirectX spel mellan dator o konsoll.

AMD73
AMD73
10 Årtal sedan

jag köpte ps4. inte köpt konsoll sedan ps1. trodde det var bara spela och köra. fan heller. man ska regga sig och man ska betala månads avgift. spelat 10 min. tveksam om det kommer bli mer en så.vart är alla spelen? inte ens tekken finns köpa till den. fifa 14 ser ut som ps3 och battelfield 4 multi pallade jag fan inte ens få i gång. verkar som man ska betala för det? jag inväntar formula 1 och jag hoppas min ratt funkar till. om inte är det ju bara sälja skiten.

The Mutt
The Mutt
10 Årtal sedan

Nu jobbar jag inte med handel men har inte januari ett ganska fast antal dagar/veckor? 🙂

S0urcerr0R
S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Haha, snacka om hårdkokta kommentarer 😀

dj christian
dj christian
10 Årtal sedan

[quote]Där vi kan konstatera att den nya generationens spelkonsoler gett hårdvaruförsäljningen rejält med vind i seglen. Med normaliserade försäljningssiffror, januari 2013 bestod av 5 veckor medan januari 2014 bara 4 veckor, kan man se att det såldes 47 procent fler spelkonsoler i år än föregående år.[/quote]

Eh va?

S0urcerr0R
S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Marknadsanalysen januari år 2013 samlade data en vecka längre än motsvarande analys detta år. Datan har sedan räknats om (normaliserats) för att resultaten ska kunna jämföras.
Det är väl inte mer svårsmält än så 🙂

Durkadur
10 Årtal sedan

”En indikation på att många användare fortfarande avvaktar de större spelsläppen för respektive konsol.”

Det är även en indikation på att dessa siffror blir mindre och mindre användbara – då det inte tar med digital försäljning. I framtiden kommer allt fler konsolspel säljas via digitala butiker, precis som på PC. Hur relevant är PC-försäljning utan Steam, Orgin, GOG osv t.ex?