Microsoft har haft en vinglig start på sina förberedelser inför lanseringen av sin kommande spelkonsol Xbox One, inte minst efter ett kyligt mottagande på årets E3-mässa. Nu verkar det dock som att vinden har vänt och att Xbox One kan ta igen Sonys försprång innan lansering.

Det höjdes flera missnöjda röster när Microsoft utannonserade sin nya spelkonsol och den policy för delning och vidareförsäljning av spel som var tänkt att gälla för konsolen. Resultatet blev att Sony fick in en stor PR-vinst genom att gå i motsatta riktningen och när Microsoft senare reviderade sin policy hade Sony redan hunnit få ett rejält försprång med sina förhandsbokningar.

Microsoft hoppas på små utvecklare

Sedan policyn reviderades har dock intresset värmts upp igen och stämningen bland konsumenterna tycks ha vänt till en mer munter ton. Nyligen utannonserade Microsoft även ett mer utökat stöd till indie-utvecklare och egenpublicerande programmerare genom att låta alla konsoler agera utvecklingsplattform, någonting som tidigare krävt en licens från Microsoft.

”Our vision is that every person can be a creator. That every Xbox One can be used for development. That every game and experience can take advantage of all of the features of Xbox One and Xbox LIVE. This means self-publishing. This means Kinect, the cloud, achievements. This means great discoverability on Xbox LIVE.”
– Microsoft

Tanken är att alla som äger en Xbox One enkelt ska kunna registrera sin konsol på en utvecklarsida, varpå man kommer kunna ladda ner ett utvecklarkit för att redigera kod på en PC. Koden kan sedan laddas över på konsolen och testköras, buggtestas och sedan saluföras på Xbox Live Marketplace.

Gamestop rapporterar kraftigt växande efterfrågan – men inga specifika siffror

Spelbutikskedjan Gamestop rapporterar att efterfrågan på Microsofts konsol har skjutit i höjden på senare tid, till den grad att man nu valt att tillfälligt upphöra ta emot nya bokningar i sina butiker. Bokningen fortgår på butikens hemsida, men den som vill hämta upp en konsol i butik vid lansering kommer behöva avvakta och istället skriva upp sig på en notifikationslista.

Det framgår inte precis hur många konsoler som har bokats eller hur mycket efterfrågan har ökat. Däremot uppger en marknadsanalytiker från Bairds till Gamesindustry att denne uppskattar att Xbox One kan ha 2-3 gånger fler förhandsbokningar än Playstation 4 vid lansering. Det framgår dock inte heller exakt vad den siffran grundar sig på, men stämningen kring konsolen har onekligen tinat märkbart under de senaste veckorna.

”Despite losing the headline battle at E3, Microsoft’s Xbox One appears to be regaining some momentum, in part due to the used and online policy tweaks. Importantly, our supply chain checks suggest Microsoft may have the benefit of a 2-3x unit advantage at launch compared to Sony’s PS4.”
– Colin Sebastian, Baird Research

Xbox One lanseras i USA i november i år och någon gång i november eller december i Europa, då med ett riktpris på 499 euro. Sonys konsol Playstation 4 förväntas lanseras ungefär samtidigt.

Källa: Kotaku, Gamesindustry

Relaterade nyheter:


15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
TempelAndreas GTråkigtsgt. stingerflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Ehm… Är det Steve Ballmer som köpt upp varenda konsol?

Snabbkoll på 10 internationella forum har jag bara funnit 12 pers av ca 500 som väljer Xbox One.

Medlem
Json_81

Jag är tveksam till sanningshalten där.

Skulle tro att Sony sopar banan med MS den här generationen och efter den är konsoller inte aktuella alls längre pga telefoner och surfplattor.

Medlem
Valentin Bockarovski

Är det rimligt att anta att de skulle gå att köra open source program till ONE då varje konsol fungerar som utvecklarstation?
Logiskt borde det då gå att ladda ner källkoden till låt oss säga XBMC och därefter kompilera det själv och sedan köra det på sin egen ONE?

miloheke
Medlem
miloheke

Låter som att de gör en Apple helt enkelt.
Av någon anledning är deras telefoner alltid slutsålda och då skriver alla om det. 😉
Ett av de äldsta marknadsföringstricken i historien. Funkar varje gång för Apple.

ctrl
Gäst
ctrl

Har för mig att jag läste att Gamestop inte fick många konsoller alls att sälja. Detta av båda sorter. Affärerna får ju en viss andel av den stora andelen. Tror inte Gamestop får så många som Amazon t.ex.

Sedan kan man jämnföra USA och EU. Xbox har en betydligt vänligare marknad i USA än EU. Vi har varit väldigt mycket för Playstation och Nintendo enligt statestiken.

Gällande utveckling av mjukvara till XB1 tinywiz, så är det halv bekräftat att det kommer vara ett väldigt låst system. Så XBMC kan du nog tokglömma. MS kommer aldrig tillåta Ring-0 access till hårdvaran.

nisse_k
Gäst
nisse_k

är bara bullshit för att försöka boosta Xbox försäljningen.. dom är rätta för sonys överlägsenhet

Kreth
Gäst
Kreth

Tja känner en kille som jobbar på en gamestop i västsverige, där har dom fått in typ 5 ggr mer förhandsbokningar av ps4 än xbox

Andreas G
Medlem

GameStop tog ju inte ens emot förhandsbeställningar förut p.g.a. deras gamla policy. Nu vill de väl ge tillbaka lite som tack för att de ändrade sig.

Jag har mycket svårt att tro att de skulle ta igen det försprång som Sony fick inledningsvis.

Om han pratar om att Xbox One skulle få 2-3 ggr fler förhandsbokningar i USA, kanske det finns ett uns av möjlighet i det, men annars är det rent svammel.

mitrix
Medlem
mitrix

”our supply chain checks suggest Microsoft may have the benefit of a 2-3x unit advantage at launch compared to Sony’s PS4”

Skulle ju med lite god vilja kunna tolkas som att Microsoft köpt upp mycket tillverkningskapacitet och kommer ha större volymer tillgängligt, i så fall säger det inte mycket om hur många som faktiskt säljs…

flopper
Medlem
flopper

sanning med modifikation…

Andreas G
Medlem

[quote name=”mitrix”]”our supply chain checks suggest Microsoft may have the benefit of a 2-3x unit advantage at launch compared to Sony’s PS4″

Skulle ju med lite god vilja kunna tolkas som att Microsoft köpt upp mycket tillverkningskapacitet och kommer ha större volymer tillgängligt, i så fall säger det inte mycket om hur många som faktiskt säljs…[/quote]

I USA dessutom. Sony satsar WORLDWIDE från dag 1. MS har valt ett fåtal länder och kommer sen gradvis expandera.

sgt. stinger
Gäst
sgt. stinger

På amazon.com ligger PS4 på andra, tredje, elfte, fjortonde samt 54:e plats med olika bundles. Xbone, som inte finns som olika bundles, ligger på 41:e plats.

Microsoft lanserar i totalt 21 länder. Sony lanserar i hela europa, hela nordamerika och så vitt jag förstått i sydamerika med.

Den senaste marknadsundersökningen(statistiskt säkerstäld) visar att PS4 kommer sälja 50% mer än Xbone vid launch.
Gamestop måste sälja VÄLDIGT många Xbone för att MS skall komma ifatt Sony.

Tråkigt
Gäst
Tråkigt

Tråkigt att allt som handlar om xbox ska vändas till negativt i kommentarerna även här. Både swelockers och fz är ju redan fulla av detta gnäll.
Har inte förhandsbokat någon då jag inte vill riskera att köpa något fullt med barnsjukdomar men blir nog en one om något år. Förutsatt att den inte väsnas som ps3 och Xbox 360 gjorde i början.
Själv hoppas jag de tre stora får ungefär lika stor andel. Dock tror jag Nintendo kan ha gjort bort sig denna gång.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Tråkigt”]Tråkigt att allt som handlar om xbox ska vändas till negativt i kommentarerna även här. Både swelockers och fz är ju redan fulla av detta gnäll. Har inte förhandsbokat någon då jag inte vill riskera att köpa något fullt med barnsjukdomar men blir nog en one om något år. Förutsatt att den inte väsnas som ps3 och Xbox 360 gjorde i början.Själv hoppas jag de tre stora får ungefär lika stor andel. Dock tror jag Nintendo kan ha gjort bort sig denna gång.[/quote] Om det vore helt oförtjänt kan jag absolut förstå dig, och det finns absolut ingen anledning… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Tråkigt”]Tråkigt att allt som handlar om xbox ska vändas till negativt i kommentarerna även här. Både swelockers och fz är ju redan fulla av detta gnäll. Har inte förhandsbokat någon då jag inte vill riskera att köpa något fullt med barnsjukdomar men blir nog en one om något år. Förutsatt att den inte väsnas som ps3 och Xbox 360 gjorde i början.Själv hoppas jag de tre stora får ungefär lika stor andel. Dock tror jag Nintendo kan ha gjort bort sig denna gång.[/quote] Dom har gjort bort sig på samma sätt som Sony gjorde med sitt rootkit och det… Läs hela »