Ubisoft hamnade minst sagt i blåsväder efter veckans uttalande om upplösningen och uppdateringsfrekvensen i det kommande spelet Assassin’s Creed Unity, som körs i 900p och 30 hertz. Efter att tidigare ha sagt att den begränsningen var medveten och gav bättre känsla menar nu företaget att det handlar om begränsningar i hårdvaran.

Många spelare suktar efter spel i högre upplösning och högre uppdateringsfrekvens även på konsolsidan, men den utvecklingen tycks inte gå riktigt så fort som vi hoppats ens med de nya konsolerna Xbox One och Playstation 4. Flera av de största nya titlarna har begränsats till 900p och 30 bildrutor per sekund istället för tidigare utlovade 1080p och 60 bildrutor per sekund, däribland Ubisofts kommande stortitel Assassin’s Creed Unity.

Tidigare i veckan berättade två representanter från Ubisoft att spelet skulle köras i just den upplösningen och uppdateringsfrekvensen av flera anledningar. Dels för att kunna pressa upp den grafiska detaljnivån ytterligare och dels för att 30 hertz enligt Ubisoft känns bättre och mer ”cinematiskt”. Tidigare har vi även fått höra att begränsningen beror på att Ubisoft fått hålla tillbaka Playstation 4-versionen för att matcha Xbox One.

Pekar på CPU som flaskhals

Nu kommer ytterligare ett uttalande från Ubisoft, den här gången från producenten Vincent Pontbriand via företagets blogg, som istället ger en annan förklaring. Pontbriand menar att tidigare förklaringar bara var dåligt formulerade, och att Ubisoft aldrig medvetet skulle begränsa sina spel.

 ”Technically we’re CPU-bound. The GPUs are really powerful, obviously the graphics look pretty good, but it’s the CPU [that] has to process the AI, the number of NPCs we have on screen, all these systems running in parallel. We were quickly bottlenecked by that and it was a bit frustrating, because we thought that this was going to be a tenfold improvement over everything AI-wise, and we realised it was going to be pretty hard. It’s not the number of polygons that affect the framerate. We could be running at 100fps if it was just graphics, but because of AI, we’re still limited to 30 frames per second.”
– Vincent Pontbriand, producent, Ubisoft

Istället pekar Pontbriand på CPU-delen av systemprocessorerna i Xbox One och Playstation 4 som boven. Att beräkna spelets AI ska vara en så pass stor belastning att processorn blir en flaskhals – hade det endast varit grafik som behövt has i åtanke så menar Ubisoft att de hade kunnat köra motorn i 100 bildrutor per sekund om de så ville.

”Let’s be clear up front: Ubisoft does not constrain its games. We would not limit a game’s resolution. And we would never do anything to intentionally diminish anything we’ve produced or developed.”

Jämfört med en modern spel-PC har de AMD Jaguar-baserade processorerna i Playstation 4 och Xbox One inte riktigt samma råkraft, men uttalandet känns samtidigt lite väl avvikande från tidigare förklaringar för att endast vara en formuleringsfråga.

En känga från Bioware

Samtidigt meddelar Bioware, studion bakom Dragon Age-spelen, att nästa spel i Dragon Age-serien, Inquisition, kommer kunna köras i 900p på Xbox One och 1080p på Playstation 4 genom att dra nytta av respektive plattforms styrkor och svagheter. Med tanke på att Ubisoft och Assassin’s Creed är i rampljuset i den här diskussionen kan Biowares uttalande ses som en direkt känga mot konkurrenten.

Både Assassin’s Creed Unity och Dragon Age Inquisition kommer lanseras nästa månad till Xbox One, Playstation 4 och PC.

Källa: Polygon, Digital Spy


Relaterade artiklar

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
FaktamannenMorkulTellus82MASSSWEDE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Undrar dock fortfarande varför inte spelet kan köras i 1080p30? Processorn spelar inte mycket roll när det gäller upplösningar.

Gillar Biowares känga, klart tecken att Microsoft gjorde ett stort misstag med att offra grafikkraft till sin konsol.

Medlem
Arne Berg

Dom kan få köra vad dom vill på sina klena konsoller, bara dom inte begränsar pc varianterna, som det finns allt för många tendenser till att det görs. Så dom som ska spela på en tv i vardagsrummet kör era konsoller i vad dom klarar av bara vi får utnyttja den hårdvara vi har i våra pc.
Ubisoft slutar aldrig att förvåna som jag skrev i ett tidigare inlägg så verkar det som att dom kämpar på för att bli utsedd till sämsta företag.

villian
Gäst
villian

Amd’s aktier bör ju stenrasa i värde! Blir inget annat än vansinnig när man ser hela ”next gen” snacket sen är prestandan lika hög som en påse nötter. Nu spelar man ju tack å lov på pc men man drabbas iaf av alla människor som inbillar sig att deras konsoler is the shit.

Medlem
Clarence Hogland

suck..

PR 101: Säg inget om du inget vet
PR 102: Säg inget även om du vet
PR 103: Vänta på att PR har gått igenom allt med dig
PR 104: ……….

Ubisoft och Microsoft behöver hjälp.
Men ska sanningen fram så föredrar jag detta klumpiga sätt, av någon anledning så tror jag detta är skit snacket och det första sant.

Medlem
Arne Berg

Även Dice & EA skulle behöva denna hjälp (ovanstående kommentar#4)Ja har varit mycket (skit)snack utan att leverera från många parter Microsoft & sony (konsoller) AMD (konsoller & Mantle) EA ,Ubisoft osv (spel) Eller skitsnackat om att pc spelandet är dött vilket visade sig vara rent bull…. har konstant ökat eller att konsollerna säljer mer än pc (om man bara räknar vissa butikskedjor & inte räknar med online försäljning osvEller det stående skämtet om att Microsoft bryr sig om PC spelande nä nog med gnäll (ska kolla in Star Citizen istället ,dom släpper tack & lov inte till konsoller pga för… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Ase”]Även Dice & EA skulle behöva denna hjälp (ovanstående kommentar#4)Ja har varit mycket (skit)snack utan att leverera från många parter Microsoft & sony (konsoller) AMD (konsoller & Mantle) EA ,Ubisoft osv (spel) Eller skitsnackat om att pc spelandet är dött vilket visade sig vara rent bull…. har konstant ökat eller att konsollerna säljer mer än pc (om man bara räknar vissa butikskedjor & inte räknar med online försäljning osvEller det stående skämtet om att Microsoft bryr sig om PC spelande nä nog med gnäll (ska kolla in Star Citizen istället ,dom släpper tack & lov inte till konsoller pga… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Vad roiligt med tanke på att pc marknaden kostant växt nja i (europa & usa) backat lite på japanska marknaden men samsung slutade lansera laptops i Europa vilket inte är samma som att sluta tillverka detsamma. Tror snarare att vi bara får fler produkter att köpa så får väl börja med slogan flest mobiler när man dör vinner

Magnus
Medlem
Magnus

Nej det är väl inte någon höjdare till CPU som sitter i nextgen, men vet du vad jag personligen tror. Jag tror utvecklare fortsätter med att ge stöd för single core kanske lite på andra core:n också. Denna är förmodligen slö men om man utnyttjar alla 4 core:sen maximnalt tror jag det är skitsnack att de behöver sänka till 900p och 30fps pga cpu:n.

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Ase”]Vad roiligt med tanke på att pc marknaden kostant växt nja i (europa & usa) backat lite på japanska marknaden men samsung slutade lansera laptops i Europa vilket inte är samma som att sluta tillverka detsamma. Tror snarare att vi bara får fler produkter att köpa så får väl börja med slogan flest mobiler när man dör vinner[/quote]Hmm, väldigt skumt då i de alla ledande företagen har visat rapporter och haft uttalanden som låter som det motsatta, och efter det har kurserna i stort sett störtdykt, även mina. Så vad hittar du dessa fakta någonstans, ganska intresserad vad du… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Faktamannen”][quote name=”Ase”]Vad roiligt med tanke på att pc marknaden kostant växt nja i (europa & usa) backat lite på japanska marknaden men samsung slutade lansera laptops i Europa vilket inte är samma som att sluta tillverka detsamma. Tror snarare att vi bara får fler produkter att köpa så får väl börja med slogan flest mobiler när man dör vinner[/quote] Enligt 1 rapport ifrån DFC, (endast 1, medans andra säger olika mesta det motsatta), säger den att pc marknaden har nu omgått konsol marknaden vad gäller omsättning för spel. Detta kan mycket väl stämma, men man ska komma ihåg att… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”MASSSWEDE”]Nej det är väl inte någon höjdare till CPU som sitter i nextgen, men vet du vad jag personligen tror. Jag tror utvecklare fortsätter med att ge stöd för single core kanske lite på andra core:n också. Denna är förmodligen slö men om man utnyttjar alla 4 core:sen maximnalt tror jag det är skitsnack att de behöver sänka till 900p och 30fps pga cpu:n.[/quote]Cpun är väldigt bra, kommer dröja förmodligen 15 år innan man har nyttjat den till fullo, och precis som du säger är det BS. Detta är för att Ubisoft som miljardföretag och spottar ut spel varje… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Ase”]Dom kan få köra vad dom vill på sina klena konsoller, bara dom inte begränsar pc varianterna, som det finns allt för många tendenser till att det görs. Så dom som ska spela på en tv i vardagsrummet kör era konsoller i vad dom klarar av bara vi får utnyttja den hårdvara vi har i våra pc.Ubisoft slutar aldrig att förvåna som jag skrev i ett tidigare inlägg så verkar det som att dom kämpar på för att bli utsedd till sämsta företag.[/quote]Ja först kan de ju ta och nyttja hårdvaran i konsolerna innan de gör det på pc,… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Oldvikingschool”]Undrar dock fortfarande varför inte spelet kan köras i 1080p30? Processorn spelar inte mycket roll när det upplösningar. Gillar Biowares känga, klart tecken att Microsoft gjorde ett stort misstag med att offra grafikkraft till sin konsol.[/quote]Det kan det, men de vill inte spendera 1 sekund till på att fixa det förrens de får tillräckligt med klagomål. Samma visa har det varit vid nästan varenda AC släpp, senast vid Black Flag, exakt samma problem, de skyllde på hårdvaran för sin 720p upplösning, men efter 5 dagar patchade de ps3 versionen till 1080p… Så man kan om man vill, men ett… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”villian”]Amd’s aktier bör ju stenrasa i värde! Blir inget annat än vansinnig när man ser hela ”next gen” snacket sen är prestandan lika hög som en påse nötter. Nu spelar man ju tack å lov på pc men man drabbas iaf av alla människor som inbillar sig att deras konsoler is the shit.[/quote]Äsch struntprat och inse fakta tack. Hårdvaran räcker så det blir över i mer än ett decenium till, precis som föregående ”generationer” som de ännu inte har utnyttjat till fullo än, men med The Last Of Us kom de ganska långt (detta är över 10 år gammal… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Har för mig att dom flesta spel använder upp till 4 kärnor idag ,så att inte utnyttja hårdvaran e bull (på konsoller) visst med tiden blir dom bättre på utnyttja det bättre men det är bara att kolla på vad det sitter för hårdvara i en konsoll så kan man förstå att dom får bekymmer. (kostar den 1000:- kr?)Vill man ha högre upplösning bättre grafik så e det pc som gäller.Hårdvaruförsäljningen går uppåt(hembyggda datorer, butiker som komplett, Inet osv) köpet av färdiga datorer går neråt från dom stora företagen som Dell ,Lenovo osv.sen har det ju kommit fram att nästan… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Ase”]Har för mig att dom flesta spel använder upp till 4 kärnor idag ,så att inte utnyttja hårdvaran e bull (på konsoller) visst med tiden blir dom bättre på utnyttja det bättre men det är bara att kolla på vad det sitter för hårdvara i en konsoll så kan man förstå att dom får bekymmer. (kostar den 1000:- kr?)Vill man ha högre upplösning bättre grafik så e det pc som gäller.Hårdvaruförsäljningen går uppåt(hembyggda datorer, butiker som komplett, Inet osv) köpet av färdiga datorer går neråt från dom stora företagen som Dell ,Lenovo osv.sen har det ju kommit fram att… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Faktamannen”][quote name=”Ase”] p:s Sen skulle vissa spelföretag behöva ändra attityd :inte hypa allt dom gör lyssna på sina kunder, inte släppa ofärdiga spel,optimera spelen bättre osvFörr så patchades spelen bättre & det som idag är dlc var gratis med patcher förr , så har hänt mycket för att det ska hamna mer pengar i vissa fickor[/quote]Att ha för sig och veta är 2 skilda saker, om du kan visa på något spel till ps4 som använder alla 8/eller 4 kärnor idag så kan du gärna visa mig en rapport på det. Jag har aldrig sett eller hört om det,… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Faktamannen”][quote name=”Faktamannen”][quote name=”Ase”][/quote][/quote]Nej jag har redan förklarat för en annan person precis att hårdvaruförsälningen ökar inte i världen, den minskar kraftigt ifrån alla komponent tillverkare likaså för de med helhetslösningar. Och åter igen är det faktiskt bara Lenovo som har ökat sin försäljning av de 10 största företagen med försäljning inom pc marknaden.Och spel räknas inte på fysiska kopior, det räknas på hela omsättningen totalt, vilket ger det en missvisad bild, däremot finns det kvartal rapporter om spelförsäljning för varje sku i de flera länder, och de som försöker sammanställa detta.Sanningen är att spelförsäljningen till pc har minskat men… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

Ingen här som tänkt på hur klena jaguar kärnorna faktiskt är? Fullständigt skit samma hur många kärnor & trådar det handlar om när IPC ligger under billigaste celeron du kan gräva upp… Sen att dom kör dom i skrattretande låga frekvenser gör inte saken bättre, i år kommer ultraportabla & snudd på surfplattor få mer beräkningskraft… Ingen kan i sitt rätta sinne påstå att PS4 eller Xbone är direkt kraftfulla.

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Tellus82″]Ingen här som tänkt på hur klena jaguar kärnorna faktiskt är? Fullständigt skit samma hur många kärnor & trådar det handlar om när IPC ligger under billigaste celeron du kan gräva upp… Sen att dom kör dom i skrattretande låga frekvenser gör inte saken bättre, i år kommer ultraportabla & snudd på surfplattor få mer beräkningskraft… Ingen kan i sitt rätta sinne påstå att PS4 eller Xbone är direkt kraftfulla.[/quote]
Farlig kommentar nu får du mycket skit
för att hålla sig till ämnet så har både Ubisoft & EA mycket att förrbättra både färdigställande av spel & kundrelationer

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]

http://www.sweclockers.com/nyhet/18655-rekordar-for-nordisk-spelforsaljning-digital-distribution-tar-over
[/quote]

Nu har jag ingen aning hur vida denna artikel stämmer eller inte men att ange sweclockers som källa är likvärdigt med att ange aftonbladet som källa.

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Ase”][quote name=”Tellus82″]Ingen här som tänkt på hur klena jaguar kärnorna faktiskt är? Fullständigt skit samma hur många kärnor & trådar det handlar om när IPC ligger under billigaste celeron du kan gräva upp… Sen att dom kör dom i skrattretande låga frekvenser gör inte saken bättre, i år kommer ultraportabla & snudd på surfplattor få mer beräkningskraft… Ingen kan i sitt rätta sinne påstå att PS4 eller Xbone är direkt kraftfulla.[/quote]Farlig kommentar nu får du mycket skit för att hålla sig till ämnet så har både Ubisoft & EA mycket att förrbättra både färdigställande av spel & kundrelationer[/quote]Det är… Läs hela »

Faktamannen
Gäst
Faktamannen

[quote name=”Morkul”][quote name=”Ase”] http://www.sweclockers.com/nyhet/18655-rekordar-for-nordisk-spelforsaljning-digital-distribution-tar-over[/quote] Nu har jag ingen aning hur vida denna artikel stämmer eller inte men att ange sweclockers som källa är likvärdigt med att ange aftonbladet som källa.[/quote]Det var sånt jag trodde alla lärde sig i gymnasiet, om källkritik. Åtminstonde hade man kunnat läsa original källan som dessa ”källor” ända hänvisar till, än att läsa 7 artiklar i rad som har vinklat dem i tur och ordning för att få en hel annan bild av en rapport eller situation. Håller med, skvallerblaska, hade aldrig gått hem i skolan, och hoppas innerligt att alla har gått skolan här inne,… Läs hela »