Ikväll har Microsoft lanserat en tidig testversion av sitt nya operativsystem Windows 10. Bland nyheterna finner vi bland annat en ny startmeny, stöd för virtuella skrivbord och möjligheten att köra Modern UI-appar i fönter – och nu kan du testa operativsystemet gratis.

Igår presenterade Microsoft vad som kommer bli nästa års version av Windows, som får namnet Windows 10 och blir uppföljare till nuvarande Windows 8.1. I det nya operativsystemet har Microsoft till viss del gått tillbaka till rötterna, då den klassiska startmenyn är tillbaka i form av en ny hybridmeny som kombinerar klassiska element med det nya Live Tile-systemet. I Windows 10 kommer Modern UI-applikationer från Microsoft Store fungera mer som klassiska Windows-program och till och med kunna köras i fönster.

Vi följde presskonferensen i en löpande artikel och sammanfattade de stora nyheterna i en separat artikel, så vill du veta mer om de största nyheterna i operativsystemet kan du läsa om det där. Du som redan nu vill sätta tänderna i mjukvaran själv kan dock göra det via Microsofts tidiga testversion, Technical Preview, som nu finns tillgänglig som gratis nedladdning.

Gratis att ladda ner – på egen risk

Microsoft poängterar att det rör sig om just en tidig version, som löper större risk att råka ut för buggar och andra problem. Testversionen kommer också uppdateras löpande, så att både funktionalitet och gränssnitt kan komma att förändras med kort varsel.

Låter det som acceptabla vilkor kan du hämta ner operativystemet här (finns i flera språk och i både X86- och X64-versioner) genom att logga in med ditt Microsoft-konto. Vi rekommenderar att installationen görs i en virtuell maskin, där exempelvis Virtualbox är ett lämpligt gratisalternativ.


Relaterade artiklar

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JonasSjöbergZyflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

ska testa i min andra mer tv vänliga maskin.
trevlig initiativ för att förbättra så inte win vista/startmeny uppstår igen

Medlem
Arne Berg

[quote name=”flopper”]ska testa i min andra mer tv vänliga maskin.
trevlig initiativ för att förbättra så inte win vista/startmeny uppstår igen[/quote]
Ingen fara ær vældigt likt win8a førutom att startmeny finns igjen med extra fjantappar fælt brevid ett steg i rætt riktning men saknar en hel del från win7 ændå & alla sakaer kan man inte gøra som man vill med.

Zy
Gäst
Zy

Har kört Win10 några timmar nu och det känns precis som win8.1 med undantag för startmenyn.
Och dom där fjantapparna i menyn som Ase pratar om kan man ta bort väldigt lätt om man nu inte gillar dom.

Känns inte alls så nytt som windows 8 gjorde i början. Allt är som man vant sig vid, om man kört win8 ett tag.

Jag gillart!

JonasSjöberg
Gäst

hur ska komma ladda ner Windows
hälsningar JonasSjöberg

JonasSjöberg
Gäst

hur ska jag komma i gång Windows
hälsningar JonasSjöberg