Small preview image

Solid State Drives börjar få ganska imponerande specifikationer även sett till överföringshastigheter som tidigare varit lite av teknikens akilleshäl. Men även om minneskretsarna som används förbättras finns det en annan begränsning hos vanliga konsument Solid State Drives. SATA II gränssnittet är användarvänligt och tillåter överföringshastigheter på upp till 300MB/s men de snabbaste SSD-enheterna börjar redan ta sig upp i dessa nivåer och om man använder sig av NAND flashkretsar i större kluster är det inga problem att nå taket i SATA2 gränssnittet. Det är just vad Fusion-io gjort och därför satt sin tilltro till PCI Express gränssnittet istället.



Vi har rapporterat om Fusion-io ioDrive tidigare och denna PCIe-korts baserade SSD enhet har prestandaspecifikationer som bara kan ses som ruskiga. Man specificerar skrivhastigheten till runt 550MB/s medan läshastigheten ska kunna klockas till över 700MB/s. På TweakTown har man nu publicerat en av de första djupgåande recensionerna av Fusion-io ioDrive och när ett till synes simpelt instickskort ger mer eller mindre likvärdig överföringshastighet som 8 stycken 15 000 RPM SCSI diskar i RAID 0 får man säga att tekniken har viss potential.


I många tester, som åtkomsttid och parallell belastning blir det mekaniska klustret fullkomligen pulvriserat. För rena prestandaorienterade servrar och arbetsstationer ser ioDrive ut som stålmannen. Men för dem som samtidigt kräver lite ordentlig lagringsutrymme är det inte lika effektivt. Fusion-ios 80GB modell kostar lite drygt 25 000 kronor. Vill man fläska på med 320GB modellen blir det till att krossa den stora spargrisen, priset ligger nämligen på runt 115 000 kronor.


Hela testet av Fusion-io ioDrive finnas att hitta på TweakTown.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid