Vi inväntar spänt utrullningen av den nya USB-kontakten USB-C, som kommer introduceras tillsammans med den nya USB 3.1-standarden och som kommer kunna anslutas åt båda hållen. Nu meddelar VESA att en version av USB 3.1 type-C även kommer få inbyggt Displayport-stöd.


Vi har tidigare skrivit om flera av nyheterna som kommer introduceras med den nya USB 3.1-standarden, däribland den ”ambidextruösa” Type-C-kontakten som likt Apples Lightning-kontakt kommer kunna anslutas åt två håll, för att på så sätt underlätta inkoppling exempelvis när man inte har fri sikt till porten eller kontakten. Nu kommer ett nytt besked som kommer göra kontakten desto mer intressant – ett samarbete med VESA.

DisplayPortAltMode

I och med samarbetet mellan VESA och USB 3.0 Promoter Group kommer den nya USB-C inte bara klara av dataöverföringar i upp till 10 gigabit per sekund, utan även en Displayport-signal som klarar 4K-upplösning. Dock kommer inte USB 3.1 och Displayport till en början gå att använda samtidigt – beroende på hur hårdvaran är konfigurerad kommer kabeln antingen klara USB 3.1 för sig, eller Displayport 1.2 tillsammans med en USB 2.0-signal. Framtida implementationer förväntas dock kunna klara både Displayport och USB 3.1 parallellt. Samtliga konfigurationer kommer kunna leverera 100 watts strömförsörjning.

Tekniken får namnet USB Type-C Alternative Mode och bör dyka upp i samband med eller strax efter den skarpa utrullningen av USB 3.1-standarden, men det finns ännu inga exakta uppgifter om när faktiska produkter kommer finnas på marknaden.

Källa: Anandtech


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid