Small preview image

Många läsare har återkommit till oss angående de ovanligt positiva rapporter vi publicerat om AMD den senaste tiden. Vi har kanske blivit lite svaga för AMD efter vår kärlek till Radeon HD 2900 XT när nästan inga brydde sig om kortet, men sen är våra favoritspel också 3DMark-serien och inga interaktiva typer, och här presterade Radeon HD 2900 XT riktigt bra. Vi har dock alltid använt Intel-processorer med kortet/en och även om detta inte ser ut att ändra på sig inom en snar framtid kan mer vardagliga överklockare få anledning till att ändra uppfattning om AMD när man lanserar sina Deneb-baserade processorer.



Ett tag tillbaka rapporterade vi om en ny intervju med AMDs General Manager för server och arbetsstations kretsar, Pat Patla, där han hävdade att Shanghai är betydligt mycket mer än en krympning av Barcelona-arkitekturens tillverkningsteknik vilket skulle göra Shanghai upp till 20% snabbare än dagens AMD-arkitektur. Vi har sedan dess fått höra, av en annan källa, att 20% kan vara lite i överkant men att det utan tvekan finns en ökning i IPC, närmare 15% verkar dock mer trovärdigt än 20%. I vilket fall är det en fin prestandaökning, som även ska gälla för desktopmodellen Deneb enligt de senaste uppgifterna.


Vår källa pekade även på att Nehalem inte är så stor uppgradering för desktopmarknaden utan mest riktats mot servrar, Deneb ska bli den nya gamingprocessorn att sikta efter. Vi har ingen bekräftande information om detta, men vi ville i alla fall framföra informationen. Även om vi redan visste att Nehalem skulle vara mer en mer serverorienterad uppgradering ska AMD verkligen lyckats om man tar över taktpinnen på spelmarknaden. Källan hävdade att Deneb-baserade Phenom-processorer gör 4.3GHz med en Scythe Mine kylare, stabilt vill säga. Det är dock väldigt viktigt att man använder sig av rätt moderkort, man behöver till en början AMDs SB750 sydbrygga.


De flesta ska ganska enkelt kunna nå 3.6GHz med en hyfsad kylare. Det kanske mest uppseendeväckande är att processorn ska vara ganska sval vid dessa hastigheter och dra mindre ström än Intels motsvarigheter. Om vi jämför Intels nya processorer med AMDs nya processorer ser vi att Intel tar igen på servermarknaden, medan AMD försöker att få en starkare position på konsumentmarknaden. Vi kommer inte att behöva vänta länge på att det ska hända heller, masstillverkningen är på gång och lanseringen börjar närma sig.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid