Small preview image

Corsair och NVIDIA har gemensamt tillkännagivigt att man lanserat en ny sorts teknik för att förbättra prestandan hos minnesmoduler på ett smidigt och effektivt sätt. Tekniken som går under namnet Enhanced Performance Profiles (EPP) kan kort och gott beskrivas som en vidareutveckling av SPD. Serial Presence Detect används på minnesmoduler för att lagra vilka minnesinställningar och minneshastigheter som moderkortet i systemet ska använda sig av. Moderkortet läser av dessa parametrar och ställer automatiskt in rätt inställningar för att man så enkelt som möjligt ska få optimal prestanda med sina minnesmoduler. Nu har NVIDIA och Corsair beslutat sig för att ta detta ett steg längre.EPP är nämligen ett tillägg för SPD som gör att Corsair, eller andra minnestillverkare, kan lagra ytterligare information om minnesmodulernas inställningar. Det är långt ifrån bara de hederliga minneslatenserna som påverkar en minnesmoduls prestanda och för dem som irrat runt i BIOSen på de senaste entusiastmoderkorten vet att det minsann blivit en hel djungel med minnesinställningar.Corsair och NVIDIAs satsning på EPP kommer här in i bilden och gör det möjligt att mata in betydligt fler inställningar för minnesmodulerna, detta betyder att moderkort som stödjer EPP direkt kan läsa av dessa inställningar och optimera systemets minnesinställningar på nolltid. Ett ypperligt verktyg för dem som inte känner sig så hemma med de otaliga minnesinställningar som finns. Samtidigt gör EPP-informationen det möjligt för användare att både läsa av och ändra mer avancerade minnesinställningar direkt från Windows, i bland annat program som NVIDIA nTune och Lavalys Everest.


A Closer Look at Corsair’s Enhanced Performance Profiles


– Two profile types: Full (two profiles per SPD) and Abbreviated (four profiles per SPD)


Abbreviated profile contains:


– Memory Voltage, Command Rate, Cycle Time, CAS Latency, tRCD, tRP, tRAS(i.e. 4-4-4-12-2T at 2.1V)
Full profile contains all the above specs, plus:
Drive Strength for Address, CS, Clock, Data, and DQS Signals
Address/Command Fine Delay and Setup Time
CS Delay and Setup Time
Write Recovery (tWR) and Active/Active Refresh (tRC)
Memory module can be programmed with two Full profiles orfour Abbreviated profiles


Corsair kommer från dag ett skeppa alla nya DDR2-minne med stöd för EPP och NVIDIA har i sin tur integrerat stöd för EPP i BIOS hos bland annat deras kommande nForce 590 SLI moderkort.

“Eftersom dessa inställningar nu kan göras utan att ändra direkt i BIOS, skapas både överklockningsmöjligheter för de som är mer ovana, och samtidigt väldigt avancerade redskap för erfarna överklockare. Corsair är första tillverkaren som kommer att leverera minnen med EPP-stöd, men då det är en öppen standard så är förväntningarna höga på att EPP kommer att bli en ny standard för både moderkorts- och minnestillverkare.”

DELA
Föregående artikelABIT AN8 32X review
Nästa artikelHur AMD64 arkitekturen fungerar
Profile photo of Anton Karmehed
En glad teknik- och träningsnörd som efter 15 år på NHW fortfarande älskar vacker grafik och häftiga grafikkort. Varvar idag sin roll som chefredaktör med en och annan handstand samt vidhåller övertygelsen att du aldrig kan få för stor bild!

Skriv en kommentar

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar

wpDiscuz