Asus bärbara prestandaflaggskepp GX700 har fått en lillebror utan den extrema kylningslösningen, men med bibehållen prestanda.

Den senaste bärbara speldatorn från Asus heter GX701, och som namnet antyder rör det sig om ett system som är nära besläktat med 17-tumsmodellen GX700. Sistnämnda är den dator Asus fick mycket uppmärksamhet för under våren, främst på grund av dess både bokstavligt och bildligt utstickande kylarlösning. Datorn levererades med en dockningsstation som hjälpte till att kyla komponenterna och ge extra utrymme för att överklocka processorn.

”Kraftfull nog för VR”

GX701 bygger på samma grundhårdvara, men utan den externa kylarlösningen. Innanför skalet sitter en Intel Core i7-6820HK tillsammans med ett Nvidia Geforce GTX 980 i MXM-format, det vill säga den fullstora GTX 980-kretsen snarare än det nedbantade GTX 980M. Till detta hör även upp till 64 gigabyte DDR4-minne och dubbla SSD-enheter (M.2-format) i RAID 0. Den 17,3 tum stora skärmen finns i två utföranden, med 1080p- respektive 4K-upplösning.

Trots att GX701 framhävs som en lite smidigare lösning än monstret GX700 är det allt annat än en ultraportabel dator – enheten är 33 millimeter tjock och väger 3,8 kilo.

Utan den stationära dockningsstationen finns inte samma kylningsmöjligheter som på GX700, men trots det menar Asus processorn har en viss överklockningsmarginal, om än något lägre. I anslutningsväg finns tre USB 3.0-portar, en USB 3.1 med typ-C-kontakt och Thunderbolt, samt en HDMI.

I vår mening känns det egendomligt att göra en större satsning på en bärbar speldator med grafik ur GTX 900-serien när de mobila varianterna av GTX 1000-serien ser ut att ligga runt hörnet, men om inte annat ser GX701 ut att vara ett trevligt komplement till GX700 för de som lockas av prestandan och designen men inte känner behovet av den externa kylningen.

Den nya modellen bör dyka upp i butik inom kort, men varken pris eller exakt lanseringstid har offentliggjorts ännu.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid