Small preview image


ASUS är en av få grafikkortstillverkare som har resurserna att utveckla unika lösningar för komponentmarknaden och det kanske tydligaste tecknet på detta var när man lanserade sitt grafikkort ASUS MARS under förra året. Nu kommer komponentjätten med nästa generations dubbel-GPU grafikkort och denna gång är det AMDs Cypress-grafikkretsar som sitter under den monstruösa kopparkylaren. ASUS ARES ämnar att bli det snabbaste grafikkortet på marknaden och med bland annat 4GB minne samt en solid kopparkylare har man medlen för att lyckas.



Vi har suttit på detaljer kring ASUS nya grafikkort under en längre tid men det är först nu som tillverkaren på allvar ställt dörren på glänt för sitt nya monstergrafikkort.


ASUS ARES kommer att visas upp i sin helhet under CeBIT nästa vecka men redan nu kan vi bjuda på en hel del smaskiga detaljer. Kortet ska säljas i en begränsad upplaga och prestandan kommer att bli märkbart högre än hos Radeon HD 5970.


Detta görs möjligt genom att ASUS för det första låter de två Cypress GPU:erna arbeta i samma klockfrekvens som på singel-GPU-kortet Radeon HD 5870. Det vill säga 850MHz, till skillnad mot de 725MHz som HD 5970 kretsarna får nöja sig med. Minnet trummar på i 4800MHz, men det häftiga här är att minnesbuffern är på 4GB istället för 2GB, något som enligt våra uppgifter inte bara ska göra det möjligt att lira de tyngsta spel i 3 x 2560×1600 pixlars upplösning utan även vara perfekt parhäst till AMDs kommande 3-D teknik som lanseras i år för Radeon HD 5000-serien. 3-D kommer att kräva just mycket minne och extrem prestanda, något ARES ska komma med gott om.


För att uppnå prestandan har ASUS inte bara byggt ett eget kretskort. Man har sett över strömförsörjningen som med dubbla 8-pins kontakter och en 6-pins kontakt klarar av att driva två Cypress GPU:er även vid extrema hastigheter. Detta är även något som ska vara målet med ARES.



Grafikkortets kylare är ett eget kapitel i sig. Tillverkad i solid koppar är kylaren inte bara tung, utan även mycket effektiv. Med åtta breda heatpipes och en 100mm fläktar (32mm tjock) som ska ge 600% högre luftflöde än en vanlig HD 5970 kylare ska ASUS ARES göra det möjligt att nå högre GPU-klockfrekvenser på två kärnor, än vad de flesta Radeon HD 5870 kort klarar med en ensam kärna.


ASUS mål är dock att inte bara ge extrem prestanda utan även låg ljudnivå, något den effektiva kylaren inte heller ska ha några problem med. De första prestandaindikationerna lovar i alla fall gott.


3DMark Vantage Extreme
ASUS ARES
– X14104 poäng
AMD HD 5970 – X11000 poäng


När exakt ASUS tänker lansera sitt ARES är oklart. Men när man gör det kommer det att bli i en begränsad upplaga som sig bör även ska komma i en unik förpackning. Metall eller plast är de alternativ som sägs finnas idag, något som för en gammal DVD-samlare låter riktigt spännande.


Prislappen kommer givetvis att avskräcka de flesta, men de flesta indikationer pekar på att ARES åtminstone blir billigare än MARS, vilket i alla fall är en klen tröst. Mer information om ASUS ARES kan ni vänta er den närmaste veckan.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid