ARM:s portfölj med färdigdesignade kärnor och kretsar utökas med Cortex-A73 och Mali-G71, med förbättrad prestanda och energieffektivitet för mobil VR.

Som arkitektur dominerar ARM redan den mobila processormarknaden, men företaget bakom arkitekturen designar som bekant även egna processorkärnor som kan licensieras av partnertillverkare som Samsung, Hisilicon (Huawei) eller Qualcomm – smidigt för de företag som spara in den tid eller de pengar som krävs att utveckla helt egna kärnor och kretsar.

Nu har ARM presenterat två nyheter för i år, i form av en ny CPU-kärna och en ny grafikkrets, anpassade för modernare tillverkningsteknik och telefoner med högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser.

Mer prestanda och högre effektivitet

Den nya processorkärnan heter Cortex-A73 ”Artemis”, och blir en efterträdare till ARM:s tidigare prestandakärna A72. Den nya modellen är tänkt att tillverkas med FinFET-teknik på 10 nanometer och utlovas vara 30 procent kraftfullare än föregångaren, men samtidigt mer energieffektiv.artemis_info

Den ARMv8-A-baserade processorkärnan blir även ARM:s minsta prestandainriktade CPU hittills, med en kretsyta på 0,65 kvadratmillimeter per kärna.

Samtidigt lanseras en ny flaggskeppsgrafikkrets, Mali-G71, som efterträder Mali-T880. Just T880 har använts i flera entusiasttelefoner under första halvan av 2016, däribland Huawei P9 och Samsung Galaxy S7-serien. G71 utlovas vara 50 procent snabbare, men 20 procent mer energieffektiv.

Mali-G71 kommer även finnas med dubbelt så många shaderenheter som T880, totalt 32 stycken, och ska vara finslipad för att kunna visa 4K-video i 120 hertz, med en latens på bara 4 millisekunder.

Redo för Google Daydream

Tanken med att sikta på sådana upplösningar, uppdateringsfrekvenser och latenser i en mobil enhet är såklart mobil VR, som förväntas få betydligt större stöd och utbud i samband med att Google lanserar nästa stora version av Android (Android N), med VR-läget Daydream.

Flera stora telefontillverkare, däribland Samsung, HTC och Huawei, kommer lansera produkter med stöd för Daydream i samband med lanseringen av Android N – med stor sannolikhet kommer några av dessa produkter använda sig av ARM:s nya CPU och GPU – även Marvell och Mediatek ska redan ha licensierat kretsarna inför kommande processorlanseringar, som troligtvis hittar in i produkter under hösten.

Mer prestanda i telefonerna
Till vad - om något - tycker du att det behövs mer prestanda i mobiltelefoner? Lämna gärna en kommentar!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergRebellion Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rebellion
Medlem
Rebellion

Nästa stora version av Android är N (7.0?) och inte K som var Kitkat (4.4).