I vinter debuterar till slut AMD:s nya processorarkitektur Zen, och AMD är självsäkra – konkurrens på alla plan är att vänta, menar företaget.

Efter snart fem år på butikshyllorna är det snart dags för AMD att pensionera arkitekturfamiljen Bulldozer, som tyvärr helt enkelt inte har haft mycket att säga till om vad gäller prestanda jämfört med Intels alternativ. Istället har AMD hårdsatsat på integrerad grafik och, framför allt, mer kostnadseffektiva lösningar. Bulldozer har, både i entusiast- och mainstream-segmentet, hävdat sig med prislappen snarare än med prestandasiffror.

Inte bara ett billigare alternativ

I samtal med journalister under ett möte i Australien bemötte AMD-chefen John Taylor några av de frågetecken som kvarstått kring hur AMD kommer rikta sin nya arkitektur, Zen, med lansering planerad i fjärde kvartalet. Att Zen ska bli kraftfullare än Bulldozer har det skyltats flitigt med, men det har inte varit lika klart hur AMD tänkt positionera de nya processorerna mot Intels motsvarigheter, och om man tänkt sikta på prestandatoppen eller bara på ”bra nog” för att kunna knäppa Intel på nosen med en lägre prissättning.

Taylors svar blev att Zen är tänkt som en konkurrent till Intel på alla fronter, inklusive prestanda och energieffektivitet – inte bara prissättning. I siktet är med största sannolikhet Skylake, Intels senaste arkitektur i konsument- och lägre entusiastsegmentet, även om inte Taylor uttryckte den saken konkret.

Tills vi faktiskt får fungerande kretsar att sätta på prov är det såklart enkelt att lovorda en processorserie – huruvida AMD:s nya processorfamilj faktiskt ger Intel någonting att svettas över kommer vi få se först i vinter. Men om inte annat är AMD:s självsäkerhet i saken ett gott tecken för alla som hoppas på en processormarknad där även det röda laget finns representerat på allvar, för hoppningsvis med hälsosam prispress som konsekvens.

Zen - AMD:s revansch?
AMD tror på Zen som en ny stor spelare på planen - vad tror du? Lämna en kommentar!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid