När NVIDIA släppte GeForce GTX 680 var det med fåtalet procentenheter som det nya grafikkortet tog prestandakronan från AMD. Nu uppges AMD arbeta på ett nytt HD 7970 som egentligen är exakt samma kort som tidigare med högre klockfrekvens.

GeForce GTX 680 kom med sin nya Kepler-arkitektur på 28 nanometer, och den här gången hade NVIDIA tagit bort mycket av logiken för generella beräkningar för att fullt ut satsa på prestanda i spel. Det här resulterade i en relativt liten krets med höga klockfrekvenser, som tillsammans med turbotekniken GPU Boost var precis tillräckligt att passera AMD HD 7970.

Nu ska AMD ha ett uppfräschat HD 7970 på gång som kommer gå under monikern GHz Edition, vilket innebär att de höjt klockfrekvensen från 925 MHz till 1 000 MHz från fabrik – en ökning på ungefär åtta procent. Enligt NordicHardwares tester borde det här vara tillräckligt för att få kortet att prestera i nivå med NVIDIA:s GTX 680.

Förbättrade yields hos TSMC ger AMD mer svängrum?

Anledningen till ökningen ska bero på konkurrensen från NVIDIA, men inte minst att yields på deras kretsar ska ha ökat hos TSMC på den nya 28 nanometerstekinken. AMD behöver nu lägre spänning i genomsnitt för att uppnå 925 MHz än vad de behövt tidigare, vilket i sin tur innebär att AMD bör kunna öka klockfrekvensen från fabrik utan att öka strömförbrukningen. Överklockare har redan sett att Radeon HD 7970 har väldigt hög överklockningspotential, och det ska AMD ta till vara på om uppgifterna stämmer.

Källa: atomicmpc


Relaterade nyheter:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
dj christianLehtoflopperSwedish BerserkChristian A Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Detta känns fånigt, lite som AMD försöker få bort pressen att få fram Radeon 7990 som både skall prestera bättre och dra mindre ström än GeForce GTX 690.

Christian A
Gäst
Christian A

Sammtidigt så gör detta att 7990 kanske kommer att köra på 2x 925Mhz 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

Kan bli intressant att se. Känns dock som att Nvidia är överlägsna denna generationen. 🙂

flopper
Medlem
flopper

Ghz edition e sexigt. 😆

Lehto
Medlem
Lehto

Släpp ett 7980 ist med fler streamprocessorer. Ökad klockfreq är ju bara löjligt, tillverkarna släppte ju 1GHz 7970 redan från release date.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”McKinley”]Detta känns fånigt, lite som AMD försöker få bort pressen att få fram Radeon 7990 som både skall prestera bättre och dra mindre ström än GeForce GTX 690.[/quote]

Få fram 7990? Det är ju 7970 vi snackar om.