Tidigare i år lanserade AMD sina nya APU-kretsar ur Kaveri-familjen med TDP-värde på 95 watt, dock med löfte om att strömsnålare varianter på 65 watt skulle följa. Nu, flera månader senare, lanserar AMD som utlovat en rad 65-wattsmodeller, som även kan strypas till 45 watt vid behov.

När AMD lanserade den första vågen av Kaveri-baserade APU-kretsar i januari skickade företaget dels ut de ordinarie modellerna med 95 watt TDP, men även en något strömsnålare variant på 65 watt med namnet A8-7600. Sistnämnda lanserades dock inte samtidigt som sina kraftfullare syskon, utan utlovades dyka upp senare under året tillsammans med andra modeller i samma liga.

Nu, flera månader senare, har AMD till sist släppt nya 65-wattsmodeller i Kaveri-familjen, däribland den tidigare kända A8-7600. Modellen får sällskap av det lite kraftfullare syskonet A10-7800 och den ytterligare lite billigare A6-7400K. Gemensamt för samtliga modeller är ett reglerbart TDP-värde, som i originalutförande ligger på 65 watt men kan sänkas av användaren till 45 watt – smidigt för den som bygger exempelvis en HTPC med begränsade möjligheter till strömförsörjning och kylning.

AMD_lowpower_Kaveri

A10-7800 har precis som övriga modeller i A10-serien fyra Steamroller-kärnor, som den kombinerar med en grafikkrets ur R7-serien med 512 streamprocessorer. Den tidigare kända A8-7600 matchar med fyra Steamroller-kärnor, men kör en något lägre klockfrekvens och något färre streamprocessorer, totalt 384 stycken. Minstingen A6-7400K klarar sig med två Steamroller-kärnor, som dock har en upplåst frekvensmultiplikator för enklare överklockning. För sistnämnda gäller även en grafikkrets ur R5-serien med 256 streamprocessorer.

De nya processorerna ska redan finnas tillgänliga i svenska butiker och fungerar i existerande moderkort för Kaveri-serien.

Via: Anandtech


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments