Intel har introducerat sin nya 14-nanometersteknik på den mobila markanden, men nästa år blir det dags för den nya tillverkningstekniken att slå igenom på allvar. Läckta roadmaps och specifikationer visar nu Intels planer på att introducera både Broadwell och Skylake på den stationära marknaden nästa år.

Den nya 14-nanometerstekniken från Intel har stött på flera förseningar innan den till slut lanserades nu under hösten i samband med de nya Core M-serien mobila processorer. Men nu när tekniken till sist är klar verkar Intel vilja sätta i en högre växel och lansera inte bara en utan två nya processoruppdateringar nästa år för att på så sätt få sitt produktionsschema i fas igen inför 2016.

Intel-Cost-Per-Wafer

Vi har fått flera olika uppgifter om vad som faktiskt kommer hända med Broadwell på den stationära marknaden. Broadwell blir den nuvarande Haswell-arkitekturen krympt till 14 nanometer för lägre strömförbrukning och värmeutveckling, och den processoruppdateringen har stött på flera förseningar. Av allt att döma var Broadwell från början tänkt att lanseras både mobilt och stationärt i år, för att sedan följas av den nya arkitekturen Skylake nästa år.

Två nya serier nästa år

I och med att Intel har kunnat arbeta på den nya arkitekturen till Skylake trots att tillverkningstekniken den kommer bygga på har saktats ner så har inte Skylake drabbats av samma förseningar som Broadwell utan ser ut att lanseras i avsedd tid nästa år. Det har därför väckt frågetecken kring om vi ens kommer få se Broadwell till den stationära marknaden eller om Intel istället kommer hoppa direkt till Skylake.

Intel-2015-2016-CPU-Roadmap-Skylake-Broadwell-Braswell

Enligt uppgifter från Wccftech kommer Intel istället trycka in båda de nya processorserierna nästa år. Broadwell blir först ut och lanseras under våren, kompatibel med nuvarande LGA 1150-moderkort. Broadwell kommer då utgöra Core i7-5000 och i5-5000-serien och kommer utrustas med Intels grafikkrets Iris Pro HD4600. Här kommer Intel satsa på en marknadsföring främst centrerad kring den minskade strömförbrukningen och eventuellt även en högre överklockningspotential än 22-nanometersprocessorerna ur Haswell-familjen.

Men redan samma höst ser det ut som att Intel kommer släppa en ny uppdatering för den stationära marknaden. Då lanseras Skylake-S i form av i5-6000 och i7-6000-serien tillsammans med nya styrkretsar ur 100-serien. I och med att Skylake får en ny arkitektur bör Intel istället marknadsföra högre prestanda och potitionera Skylake mellan Broadwell/Haswell och entusiastplattformen Haswell-E.

Skylake medför även stöd för DDR4-minne, något som tidigare varit exklusivt för Haswell-E och som medför högre minnesprestanda, möjlighet för större minnesmoduler och en ännu lägre strömförbrukning. Här gäller även en ny sockel, LGA 1151, vilket innebär att Skylake inte fungerar med äldre moderkort och styrkretsar.

Tillbaka i fas inför 2016

Capture

Efter det förväntas nästa uppdatering för den stationära marknaden komma år 2016, då Intel lanserar en processkrympning till 10 nanometer baserat på Skylake. Kodnamnet förväntas bli Cannonlake och medför att Intel helt överger DDR3-tekniken till förmån för DDR4. Det är inte heller omöjligt att Intel då kommer erbjuda fler än fyra processorkärnor för konsumentplattformen, något som tidigare varit unikt till entusiastplattformarna.

Mycket kan dock hända under de kommande månaderna och uppgifterna är inte bekräftade av Intel. Därför får vi som alltid ta uppgifterna med en nypa salt. Det råder i alla fall få tvivel om att det kommer en hel del ny läcker hårdvara för entusiaster nästa år och vi ser fram emot att få mer information från Intel om saken.

Källa: Wccftech


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik BerntssonMacAllan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan
Medlem
Johan

Då är frågan om det kommer K cpu’er till våren i Brodwell, hade ju gärna sett i7 5790K och i5 5690K tidigt nästa år.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”MacAllan”]Då är frågan om det kommer K cpu’er till våren i Brodwell, hade ju gärna sett i7 5790K och i5 5690K tidigt nästa år.[/quote]

Ja lite mer överklockningspotential överlag hade inte skadat heller, lite klena marginaler idag