Nordichardware Logo

Glömt användarnamn
NordicHardware - Allt om datorer, hårdvara och överklockning - www.NHW.se

Registrera dig till SMPC 2010 här

2010 års upplaga av SM i Datorprestanda och Överklockning, bjuder i vanlig ordning på lite nya regler och förhållningssätt gentemot tidigare år. Nytt för i år är Tävlingskategorin GPU Classic, som blir den gren där vi fokuserar fullt ut på grafikkortet i våra datorer. Tävlingsgrenen förlitar sig på traditionell luftkylning och är lättillgänglig för alla deltagare. Generellt för tävlingarna gäller att man kommer att acceptera registrering från alla svenskar som är intresserade av att delta i tävlingsmomenten. Sedan 2004 års mästerskap kan även medlemmar i NordicHardwares redaktion eller medarbetare hos sponsorer (så länge de är svenskar) ges full möjlighet att delta i tävlingarna. För att garantera en rättvis bedömning av resultaten har vi utsett en officiell jury för SM i datorprestanda och överklockning 2010 och den består av följande parter: (Notera! Dessa parter får ej deltaga i tävlingarna).

Anton Karmehed - Chefredaktör NordicHardware
Henrik Berntsson - Ansvarig utgivare NordicHardware
CPUID

Regeländringar samt tillägg för 2010 års mästerskap:

 • Ny tävlingskategori införs, GPU Classic. Vår nya tävlingsgren lägger fokus på grafikkortet och satsar likt fjolårets Classic på ren luftkylning och ett enkelt upplägg. Syftet med GPU Classic är att hålla reglerna mycket enkla, men det gör inte kategorin enkel att vinna.
 • Reglerna för GPU Classic är kortfattat att kategorin begränsas till luftkylning, överklockning av ett grafikkort och fotoverifiering. Fler vinner priser och det är lättare än någonsin att delta i SM.
 • Grafikkort med OpenGL 3-stöd är tillåtna i den nya tävlingsgrenen GPU Classic.

Svenska Mästerskapen i Datorprestanda och Överklockning 2010:
Regeldokument över generella regler 

§1. Man måste vara skriven i Sverige och vara svensk medborgare. Datorn måste finnas inom Sveriges gränser.

§2. 
Deltagare får ej ingå i tävlingarnas jury.

§3. Tävlingsdeltagare får ta hjälp av sponsorer.

§4. 
Tävlingsresultaten skall vara juryn tillhanda tidigare än klockan 20.00 den 30/01 år 2011! Resultat får laddas från och med den 28 december när tävlingen startar! OBS! Videofilmer skall skickas till juryn senast den 30 december och videofilmen måste komma fram innan den 30 januari för att vara giltig.

§5. 
Utrustningen som är med i tävlingen skall kunna klassas som PC, dvs servrar eller datorer med fler processorer än en (1) är icke tillåtna. Datorn skall utom allt rimligt tvivel vara en personlig dator. Serverprocessor som är avsedd för privat bruk är tillåtet från 2010 års tävlingar.

§6. Vinnare av respektive kategori skall kunna uppvisa sitt resultat med hjälp av videofilm eller foton (se specifika regler för respektive kategori).

§7 . 
Varje deltagare kan endast delta i en av de två tävlingskategorierna under mästerskapet.

§8 . 
Juryn består av representanter från NordicHardware, och CPUID, dess beslut kan ej överklagas.

§9. 
NordicHardware tar inget ansvar vid uppkomna skador på varken person eller utrustning! NordicHardware ifrånsäger sig härmed allt ansvar för ovanstående skador eller annan ersättning! Alla tävlingsdeltagare deltar på egen risk.

§10. 
Genom sitt deltagande i SM i datorprestanda och överklockning, ger deltagarna NordicHardware rätten att offentliggöra sitt namn i nyheter, pressreleaser, resultatlistor eller i övrig media i anknytning till mästerskapet.

§11. 
För att resultatet skall räknas som giltigt, skall en specifikation av datorns konfiguration vara oss tillhanda tidigare än klockan 20.00 den 30/01 år 2011!  Specifikationen beskrivs i respektive tävlingskategori.

§12. Anmälan till tävlingarna gör man här: (Länk kommer senare)

För ytterligare frågor kring generella regler, hör av er till NordicHardware på följande adress, prestandasm@nordichardware.se.

 

Tävlingskategori I – Procentuell Överklockning

Procentuell Överklockning är en klassisk kategori som funnits med sedan SM i Datorprestanda och Överklockning startades år 2002. Det är en kategori för de absolut skickligaste utövarna och här finns väldigt lite begränsningar i vilka metoder man får ta till för att uppnå bästa resultat. Kategorin syftar till att överklocka en processor procentuellt sett så mycket som möjligt. Tävlingskategorin har under årens lopp givit resultat i världsklass. I kategorin Procentuell Överklockning korar vi Sveriges bästa överklockare och världens högsta registrerade procentuella överklockning sattes också i denna tävling av Robert "crotale" Kihlberg med 203% under SMPC2005.

Här följer specifika regler för tävlingskategori I – Procentuell Överklockning

§1 . Tidigare vinnande processorer ej tillåtna
Processor som använts under tidigare mästerskap är ej tillåtna i kategorin Procentuell Överklockning. (Detta gäller enbart de som tidigare vunnit pris i mästerskapen med hjälp av den aktuella processorn)

§2. En processor per tävlingsresultat
I tävlingskategorin Procentuell Överklockning är det ej tillåtet att låna ut, eller låna en processor som redan används i mästerskapen. En specifik processor får endast användas till ett tävlingsresultat. I det fall det framkommit att en processor använts till två deltagares tävlingsresultat, kommer dessa resultat samt deltagare att diskvalificeras.

§3 . Godkänd kylning
Alla former av kylanordningar och/eller kylmedia är tillåtna i kategorin Procentuell Överklockning, även så fysiska modifikationer på moderkort och annan utrustning

§4. Godkända CPU-modeller:
Den generella regeln är att processorn skall ha en tillverkningsprocess på 90 nm eller nyare, dock finns vissa undantag, se listan nedan över tillåtna cpuer. OBS! Nyare CPU:er är också tillåtna även om dessa inte är medräknade här nedan.

Tillåtna processorer
90nm
 • Intel Pentium 4 (Prescott)
 • Intel Celeron D (Prescott-256)
 • Intel Pentium M (Dothan)
 • Intel Celeron M (Dothan-1024)
 • Intel Xeon (Nocona, Irwindale, Cranford, Potomac, Paxville)
 • Intel Pentium D (Smithfield)
65nm
 • Intel Pentium 4 (Cedar Mill)
 • Intel Pentium D 900-serien
 • Intel Celeron D (Cedar Mill)
 • Intel Core
 • Intel Core 2
 • Intel Xeon (Sossaman, Clowertown)
45nm
 • Intel Pentium Dual-Core (Wolfdale3M)
 • Intel Core 2
 • Intel Core i5
 • Intel Core i7
 • Intel Xeon (Dunnington, Harpertown, Bloomfield)

32nm

 • Intel Pentium
 • Intel Core i3
 • Intel Core i5
 • Intel Core i7
 • Intel Xeon


Sök Intel-processor

90nm
 • AMD Athlon 64 (Winchester, Venice, San Diego, Orleans)
 • AMD Athlon 64 X2 (Manchester, Toledo, Windsor)
 • AMD Sempron (Palermo and Manila
 • AMD Turion 64 (Lancaster and Richmond)
 • AMD Turion 64 X2 (Taylor and Trinidad)
 • AMD Opteron (Venus, Troy, and Athens)
 • AMD Dual-core Opteron (Denmark, Italy, Egypt, Santa Ana, and Santa Rosa)
65nm
 • AMD Athlon 64 series (Lima osv.)
 • AMD Turion 64 X2 series (Tyler osv.)            
 • AMD Phenom
 • AMD Opteron (Barcelona, Budapest)
45nm
 • AMD Athlon II
 • AMD Phenom II (Deneb)
 • AMD Opteron (Shanghai, Istanbul)

32nm

 • AMD Fusion (Zacate/Ontario)

Sök AMD-processor

- Godkända tillverkare: Intel och AMD 

Verifiering av resultat i tävlingskategorin Procentuell Överklockning

A) Verifiering med videofilm (Utförs i de fall Juryn gör förfrågan)

Vid verifiering med hjälp av videokamera i kategorin Procentuell Överklockning, skall följande moment utföras i ett sträck utan att filmningen avbryts för att filmen skall gälla som verifikation:

(OBS! Momenten kan även utföras i valfri ordning, så länge alla delmoment finns med utan avbrott.)

- Deltagaren skall presentera sig i början eller slutet av filmen, med för- och efternamn.
- Närbild på processorn där information om stepping och övriga beteckningar tydligt framgår,
- Applicerande av kylpasta,
- applicerande av kylningsutrustning,
- uppstart av datorn,
- justering av biosinställningar,
- uppstart av operativsystem,
- start av verifieringsmjukvaran,
- ta skärmdump,
- sparande av skärmdump av verifieringsmjukvaran.

Naturligtvis kan deltagaren göra flera försök i rad där datorn stängs av mellan försöken, under förutsättning att videokameran ej stängs av. Vänligen se avdelningen för tävlingsinstruktioner för mer detaljerad information.

B) Verifiering med skärmdump, samt foto

Vid verifiering med hjälp av foto i kategorin Procentuell Överklockning, skall följande bilder dokumentera tävlingsresultaten:
(Ta gärna extra bilder för att vara säker på att få en giltig verifiering)

Foto 1: Deltagaren skall presentera sig i ett foto med för- och efternamn skrivet på en skylt eller lapp. Både text och deltagaren ska finnas med på bilden.

Foto 2: Bild på legitimation, körkort eller EU-pass (Visas ej i tävlingarna, endast internt för identifieringssyfte)

Foto 3: Enskilda detaljerade bilder av processorn och moderkort där information om  stepping och övriga sifferbeteckningar tydligt framgår.

Foto 4: Detaljerad bild som visar tävlingssystemet, den tävlande och resultat i samma foto.

Foto 5: Skärmdump på resultatet, bild av skärmen med resultatet i samma foto

Tillsammans med ovanstående foton och skärmdump så skall verifieringsfil från CPU-Z bifogas och skickas in till juryn.

Senaste tidpunkt för inrapportering av resultat är klockan 20.00 den 30/01 2011. Skärmdump på verifieringsmjukvaran räcker vid inrapporteringen.

OBS!
 Videofilmer skall skickas till juryn senast den 30 januari och videofilmen måste komma fram innan den 3 februari för att vara giltig.

Tävlingsinstruktioner för kategorin Procentuell Överklockning (länk kommer senare)

 

 

Tävlingskategori II – GPU Classic

GPU Classic bygger vidare på fjolårets succétävling Classic där deltagare endast behöver fokusera på en ensam komponent i jakten på nya överklockningsrekord. Med GPU Classic flyttar vi fokus från processorn till grafikkortet. Vilket gör att våra två kategorier fokuserar på två av PC-marknadens idag viktigaste komponenter. Syftet med GPU Classic är att hålla reglerna mycket enkla, men det gör inte kategorin enkel att vinna. Grafikkortsöverklockning med luftkylning är något alla kan delta i, både nybörjare och ärrade överklockare, och därför blir konkurrensen fortfarande tuff. Då ökningen av grafikkortets och grafikminnets hastighet i procent (I likhet med Procentuell Överklockning) utgör resultatet, krävs inte heller dyr utrustning, man kan tävla med i princip vilket modernt grafikkort som helst [Se lista nedan]. Fler potentiella deltagare gör också att vi har ett extra brett prisbord där alla deltagare har möjlighet att tävla eller vinna priser i utlottningar. För den seriöse syftar kategorin GPU Classic till att kora Sveriges bästa grafikkortsöverklockare.

Här följer specifika regler för tävlingskategori II – GPU Classic

§1 Icke tillåtna kylningsmetoder:
Luftkylning är den enda tillåtna kylningsmetoden i denna tävlingskategorin, därmed är nedanstående kylningsmetoder ej tillåtna:

 1. Flytande kväve, flytande helium
 2. Kompressorkylning
 3. Torris
 4. Kylsprej
 5. Peltierelement, TECs
 6. Övriga kylningslösningar som understiger rumstemperaturen
 7. Vattenkylning

§2 Modifikationer av hårdvara
Modifieringar av hårdvara såsom omlödning av komponenter eller annan modifiering av hårdvaran ÄR TILLÅTET. Grafikkort kan utrustas med egna modifierade kylningslösningar. Så länge luft är kylmedie och rumstemperaturen kring systemet inte understiger 20 grader celcius. [Läs regel 1 för ej tillåtna kylmetoder] Uppdaterat: 2010-11-12

§3. Godkända grafikkortsmodeller:
Den generella regeln är att grafikkortet  skall ha stöd för OpenGL 3 - den renderingsteknik som används i verifieringsmjukvaran Furmark. Se listan nedan över tillåtna cpuer. OBS! Grafikkort med dubbla GPU-kretsar är ej godkända.

Tillåtna grafikkort
gtx480
6870

NVIDIA GeForce 8

 • GeForce 8800
 • GeForce 8600
 • GeForce 8500
 • GeForce 8400
NVIDIA GeForce 9
 • GeForce 9800
 • GeForce 9600
 • GeForce 9500
 • GeForce 9400
NVIDIA GeForce 100
 • GeForce GTS 150
 • GeForce GT 130
 • GeForce GT 120

NVIDIA GeForce 200

 • GeForce GTX 295
 • GeForce GTX 285
 • GeForce GTX 280
 • GeForce GTX 275
 • GeForce GTX 260
 • GeForce GT 220
 • GeForce 210

NVIDIA GeForce 400

 • GeForce GTX 480
 • GeForce GTX 470
 • GeForce GTX 465
 • GeForce GTX 460
 • GeForce GTS 450
 • GeForce GT 430
 • GeForce GTS 250
NVIDIA GeForce 500
 • GeForce GTX 580
 • GeForce GTX 570
 • GeForce GTX 560

Sök NVIDIA-grafikkort

AMD Radeon HD 2000

 • Radeon HD 2900
 • Radeon HD 2600
 • Radeon HD 2400
AMD Radeon HD 3000
 • Radeon HD 3800
 • Radeon HD 3600
 • Radeon HD 3400
AMD Radeon HD 4000
 • Radeon HD 4800
 • Radeon HD 4700
 • Radeon HD 4600
 • Radeon HD 4400
 • Radeon HD 4300
AMD Radeon HD 5000
 • Radeon HD 5800
 • Radeon HD 5700
 • Radeon HD 5600
 • Radeon HD 5500
 • Radeon HD 5400

AMD Radeon HD 6000

 • Radeon HD 6900
 • Radeon HD 6800

 

 

 

 

 

 

 

Sök AMD-processor

§4 . Olika grafikkortsmodeller och referensklock
Grafikkort med grafikkretsar från ovan nämnda grafikkortsserier är godkända i tävlingen. Grafikkorten måste gått att köpa på marknaden och den klockfrekvens som är grafikkortets referens är den vi räknar procentuell ökning ifrån, både för GPU och minne. [Fabriksöverklockade kort räknar vi procentuellt från deras fabriksfrekvenser]

§5. Omgivande temperatur
Lufttemperaturen i rummet där testerna sker får INTE understiga 20 grader Celsius under testandets gång. Detta ska verifieras i videofilm/foton med hjälp av en termometer.

§6. Ett grafikkort per tävlingsresultat
I tävlingskategorin Classic är det ej tillåtet att låna ut, eller låna ett grafikkort som redan används i mästerskapen. Ett specifikt grafikkort får endast användas till ett tävlingsresultat. I det fall det framkommit att ett grafikkort använts till två deltagares slutgiltiga tävlingsresultat, kommer dessa resultat samt deltagare att diskvalificeras. 

§7. Uträkning av slutgiltigt resultat
Den slutgiltiga procentuell överklockningen räknas ut med följande formel.
[ Procentuell GPU-överklockning + procentuell grafikminnesöverklockning = slutresultat ]
Läs mer om procentuträkningen här.

Verifiering av resultat i tävlingskategorin GPU Classic

Verifiering med foton, skärmdump samt verifieringsfiler
Vid verifiering i kategorin GPU Classic, skall följande programvara användas.

OBS! Läs denna tävlingsguide för detaljerade instruktioner om deltagande i GPU Classic

 • GPU-Z v0.4.7 eller senare
 • Furmark v1.8.0 eller senare
 • Rivatuner/ MSI Afterburner 2.0.0 eller senare (Visa diagram för GPU- och minnesfrekvenser, samt temperatur)

Följande bilder ska användas för att dokumentera tävlingsresultaten:
(Ta gärna extra bilder för att vara säker på att få en giltig verifiering)

Foto 1: Deltagaren skall presentera sig i ett foto med för- och efternamn skrivet på en skylt eller lapp. Både text och deltagaren ska finnas med på bilden.

Foto 2: Bild på legitimation, körkort eller EU-pass (Visas ej i tävlingarna, endast i identifieringssyfte av jury)

Foto 3: Foto som visar datorsystemet, termometern (temperaturen ska vara läsbar) den tävlande och resultat i samma foto.

Skärmdump: En skärmdump från datorn som visar de fyra verifieringsmjukvaror som tidigare listats. Skärmdumpen ska vara tagen efter MINST 5 MINUTER av belastning i Furmark och alla applikationer ska varit öppnade under tidsperioden för att verifiering av de överklockade frekvenserna ska godkännas. 

Inställningar för Furmark under testandet:

 • OpenGL 3 rendering path
 • 800x600 i upplösning
 • Stability Test
 • MSAA Samples: NONE
 • "Xtreme Burning", "Displacement Mapping", "PostFX" samt "Furmark v1.7-mode" avaktiverade

Tillsammans med ovanstående foton och skärmdump så skall verifieringsfil från CPU-Z bifogas och skickas in till juryn.

Senaste tidpunkt för inrapportering av resultat är klockan 20.00 den 30/01 2011.Skärmdump av verifieringsmjukvaror räcker vid inrapporteringen. Foto behövs kompletteras till slutet av tävlingen för fullständig verifiering.

Detaljerade tävlingsinstruktioner för kategorin GPU Classic kommer senare.

Registrera din profil för SMPC2010 och ta chansen att vinna ett Gigabyte GeForce GTX 460 SuperOverclocked! (OBS! Endast äkta profiler samt godkänt uppladdat resultat räknas i dragningen)

 

Du måste vara inloggad på NordicHardware för att kunna registrera dig till SMPC2010.
Länk till inloggningen

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed