Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Intels första 14 nanometerkrets blir inte en x86-processor?

Intel_HQ

Intel väntas i början av 2013 börja producera de första kretsarna på 14 nanometer i mindre skala, för interna tester, validering och felsökning av kommande produkter. Men tillverkningstekniken väntas först hitta ut på konsumentmarknaden där den gör mest nytta - LTE/4G.

Intel har dragit i högsta växeln för 2012, då de ökat sin CapEx (Capital Expenditures, investeringar för att skapa framtida vinster) med det dubbla från år 2011 till 12,5 miljarder dollar. Större delen av dessa pengar väntas gå till att uppgradera nuvarande fabriker och bygga nya. Även deras R&D-budget har utökats med 21 procent mot förra året, vilket resulterar i totalt 10,1 miljarder dollar som ska gå till forskning och utveckling. Ökningarna är så höga, att de väntas konsumera den extra vinst Intel drar in detta år mot det förra.

LTE/4G-stöd har förutom rejält utökad bandbredd i våra mobila enheter, även bidragit med avsevärt mycket sämre batteritid. Detta kan vi se på Apples nya iPad med högupplöst skärm och LTE/4G, som fått ett 42,5 wattimmarsbatteri för att kunna erbjuda samma batteritid mot föregångaren iPad 2 med 25 wattimmar. Företaget har tidigare gått ut med att de tänker konkurrera på marknaden, speciellt mot ARM-aktörerna med hjälp av deras världsledande tillverkningstekniker. Företaget som försöker slå sig in på smartphonemarknaden, uppges nu använda den kommande 14 nanometerstekniken där den behövs som mest.

Lenovo K800 - världens försts smartphone med systemprocessor från Intel

Intel ska alltså arbeta på en LTE/4G-krets byggd på deras kommande 14 nanometersteknik, och ska vi tro på uppgifterna vill de ha den färdigställd redan till sommaren 2013. Det här skulle ge företaget en helhetslösning som på allvar kan konkurrera mot ARM-aktörerna på marknaden, sett till strömeffektivitet. x86-processorer som är av en mer komplicerad natur, kan vi dock inte vänta oss förrän 2014 enligt Intels Tick Tock-strategi. Det är då en ny Atom-processor och uppföljaren på Haswell, Broadwell som står på tapeten.

Källa: SemiWiki

Relaterade nyheter:

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed