NHW:s TLC-dödartest har skördat ännu ett offer. Efter att ha skrivit 1 025,33 terabyte med data var det dags även för Adata SP550 att kasta in handduken.

För två år sedan startade vi ett test här på Nordichardware. Vi ville se hur mycket data man kan skriva till en modern TLC-baserad SSD innan går sönder. Liknande tester har gjorts tidigare men dessa tester använde nästan uteslutande MLC-baserade enheter. Vårt test har istället fokuserat på endast TLC-enheter och tittar vi på hur marknaden ser ut idag, så kan vi konstatera att vi gjorde rätt i att testa just TLC. Av alla enheter som släpps under 2017 så är majoriteten TLC-baserade och det ser ut som om TLC kommer att dominera även i framtiden.

Detta har hänt

För två år sedan började vi med de TLC-enheter som fanns tillgängliga då. Sandisk Ultra 2 samt Samsungs 840 Evo och 850 Evo. Det dröjde dock inte länge innan Ultra 2 kastade in handduken. Nu i efterhand var det nog inte så konstigt med tanke på att den använde en kontroller som inte alls var designad för att köra TLC och den saknade exempelvis stöd för LDPC ECC. Efter det dröjde det rullade de båda Samsung-enheterna vidare utan att något hände. Men när enheterna hade skrivit 1 000 terabyte (TB) valde vi att koppla ur enheterna och låta dem ligga strömlösa i en vecka. Efter det vägrade systemet att kännas vid Samsung 850 Evo och 840 Evo var då ensam kvar.

För ett år sedan började även 840 Evo gå på knäna. Skrivprestandan sjönk markant och antalet fel som rapporterades av SMART började stiga uppåt. I samband med det fick vi även in en ny enhet i form av Adata SP550. Adata var snälla nog att donera en SP550 för vårt experiment och vi drog igång den i juni 2016.

Adata SP550 biter i gräset

I mars började Adata SP550 att närma sig 1 000 TB och då hade det blivit dags för att återigen plocka ur enheten och bekräfta att den kan hålla data. Precis som när 850 Evo dog, så kopplade vi ur enheten och lät den ligga i en vecka utan ström. När vi sedan försökte koppla in den igen, så vägrade vårt testsystem att starta. Vi försökte att starta utan den för att sedan koppla in den när vi väl kom in i systemet, men det fungerade inte heller. Tillslut så lyckades vi få igång systemet med SP550 inkopplad, men då hittas inte enheten i Windows och det går inte att komma åt informationen som fanns lagrad.

Det som är lite oroväckande är att SMART-värdena inte gav några som helst indikationer på att något var fel innan vi kopplade ur enheten. Förutom att den skrivit 1 000 TB så hade enheten samma SMART-värden som när vi först kopplade in den. Det är precis samma problem som vi såg hos Samsung 850 Evo och Sandisk Ultra 2. Det bekräfta att en SSD kan dö utan någon som helst förvarning. När vi testade använder vi oss av samma belastning hela tiden och det gör att testet inte blir perfekt. Det är fullt möjligt att SP550 hade visat fler SMART-fel om den dött av under helt vanliga förhållanden. Å andra sidan har vi fortfarande en SSD-kvar som visar SMART-fel och därför tror vi mer att många SSD-enheter kan dö utan någon som helst förvarning.

Ensam är stark

”There can be only one”. Samsungs 840 Evo har spottat ur sig fel i flera månader och det känns som att den kan dö vilken sekund som helst – men den vägrar att ge sig. I skrivande stund har enheten skrivit över 1 900 TB. I det här läget är det inte rättvist att kalla 840 Evo för användbar. Prestandan är betydligt mycket lägre och för varje dag som går så spottar den ur fler och fler fel.

Trots det ser det ut som om informationen vi lagrar fortfarande går att läsa och vi har ännu inte sett någon dataförlust. Det har dock hänt att skrivningar misslyckats och då vi har varit tvungna att att avbryta och prova igen. Det är givetvis bara en tidfråga innan den lappar ihop totalt. Frågan är dock, hur mycket kan vi skriva till den innan dess?

Skrivfel på löpande band

Antalet fel på Samsung 840 Evo har stadigt gått uppåt under de senaste 8 månaderna.

När ett block inte fungerar väljer kontrollern att pensionera det blocket och ta annat block istället. Varje SSD har ett antal sådana ”reservblock”. Men i den takten som 840 Evo äter upp fler och fler block kommer det snart inte finnas några lediga kvar.

Totalt tre dödade enheter

Som vi har ringat in i tidigare artiklar i den här testserien så är det här testet inte tänkt som en statistiskt säkerställd undersökning av hållbarheten på TLC-flash. Det hade krävt att vi testat många fler enheter av samma modell. Varje enhet vi torterar i det här testet är därmed inte nödvändigtvis representativ för alla enheter av samma slag.

Snarare är det tänkt som ett kul projekt som ska undersöka om det finns anledning att oroa sig över hållbarheten på en TLC-SSD, på slumpvis utvalda enheter från butikshyllan. Vill du läsa mer om testmetodiken och upplägget kan du läsa mer i vår första artikel ur serien. Vi kommer skriva ytterligare en uppdatering när Samsung 840 Evo passerar nästa milstolpe – eller stupar på vägen.

OBS. Det går att se livedata genom att trycka på länkarna här nedan. Vi kan ej lägga in dem artikeln på grund av att vi bytt till https.
Diagram
Tabell

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Alling
Alling
7 Årtal sedan

”Efter det så dröjde det en stund men när enheterna hade skrivit 1 000 terabyte (TB) så valde vi att koppla ur enheterna och låta dem ligga strömlösa i en vecka.” I denna artikel används ordet ”så” på detta sätt inte mindre än 18 gånger, vilket gör det svårt att ta till sig innehållet eftersom man hela tiden störs av det. Detta skrivsätt verkar dessutom vara mer regel än undantag på NHW och ger ett talspråkligt intryck som inte hör hemma i skrift (imo). I nästan samtliga fall löses problemet i en handvändning genom att helt enkelt skippa ”så” utan… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Daniel Lundqvist
7 Årtal sedan
Reply to  Alling

Ett par andra fel: ”och vi har _vart_ tvungna”. ”SMART-vär_l_den”.

naraccas
naraccas
7 Årtal sedan

Imponerande att vissa SSD:er teoretiskt skulle fungera i nästan 500 år under normal användning.