Nordichardware Logo

Svenska SSD-Guiden: Världens största löpande SSD-test

ssdinledningVälkommen till Svenska SSD-Guiden, Sveriges största jämförande test och köpguide av SSD-enheter. Vi visar varför en SSD är överlägsen den traditionella hårddisken som systemenhet, guidar dig genom skrönor och myter, samt inte minst utser de idag bästa SSD-enheterna på marknaden.


- Välkommen till Svenska SSD-Guiden, köpråd utifrån Sveriges största, djupaste och ständigt uppdaterade test av SSD-enheter! - Gustav Gager, lagringsexpert på NordicHardware

 

Detta är inget vanligt jämförande test som blir gammalt efter en månad, det är en ständigt uppdaterad avdelning med färsk produktinformation och ständigt uppdaterade rekommendationer och utmärkelser. Det man läser i Svenska SSD-Guiden är NordicHardwares aktuella rekommendationer – Alltid.

- Ta mig direkt till slutomdömen och utmärkelser -

Vi testar enbart modeller som finns tillgängliga i svenska butiker och vi gör det med Sveriges djupaste tester. Varje enhet testas i cirka 25 olika tester och vi är uppe i över 1 900 enskilda tester för alla SSD-enheter i jämförelsen så här långt. Utöver standardiserade tester utvecklar vi egen testmjukvara för att mäta prestandan i exakta användarscenarion, Gaming, Kontor samt Professionell Redigering.

Våra rekommendationer hittar man alltid på sista sidan med uppdaterade utmärkelser och motiveringar. För den som vill gå på djupet och veta allt som går att veta om en specifik enhet kan man surfa runt i vår 69-sidiga genomgång, läsa omdömen och info om varje enhet eller läsa om tekniken bakom minneskretsar och de olika minneskontrollerna.

Svenska SSD-Guiden uppdateras frekvent, vi arbetar tätt med i princip alla tillverkare för att få SSD-enheter innan officiell lansering för att kunna släppa testdata och nya rekommendationer/utmärkelser på lanseringsdagen. Svenska SSD-Guiden ses över minst en gång i månaden där vi går igenom prisförändringar eller eventuella tillskott i form av nya enheter som testats.

Senaste uppdateringarna i guiden:
2014-04-02 Adata ger sig in i toppstriden med nya SP920 där vi testar 512GB modellen.
2014-03-19 Vi uppdaterar guiden med Intel 730 240GB. Intels första konsument-SSD med egenutvecklad SATA III-kontroller.
2014-03-04 Vi uppdaterar Guiden med en varning för Kingston V300 där den nya revisionen av enheten använder betydligt långsammare Asynkrona minneskretsar.
2014-01-22 Första enheten för året kommer från OCZ. Det handlar om deras nya mainstreamenhet Vertex 460 240GB.
2013-12-27 Så här i juletider så passar vi på att testa 4 nya enheter från Corsair och Teamgroup.
2013-11-07 OCZ Vector 150 240GB testas. Med grym prestanda och grym garbade collection, så ser det ut som om OCZ kan ha en riktig dräpare på gång.
2013-10-30 Vi testar Sandisks nya flasggskepp Extreme II som visar sig vara en av de mest stresståliga SSD-enheter som vi någosin testat.
2013-10-17 Vi fyller på med två av de absolut mest populära SSD-enheter just nu: Samsung 840 Evo 250GB och Crucial M4 240GB. Två enheter som är bra på olika sätt och båda hamnar bland våra rekommendationer.
2013-09-27 Vi testar OCZ Vertex 450 som visar prov på riktigt bra prestanda.
2013-09-10 Vi uppdaterar med Crucials senaste SSD M500, i 480GB-utförande. Med bättre prestanda, lägre pris, och hårdvaruaccelererad kryptering.
2013-08-06 Rättade till ett av diagrammen. I vårt Robocopy test så såg det ut som 840 Evo presterade bättre än vad den skulle. Vi ber om ursäkt för detta.
2013-07-25 Samsung 840 Evo 500GB har testats. Vi har även uppdaterat information om kontrollerkretsarna med Samsungs nya MEX kontroller.
2013-07-17 Vi har kompletterat våra resultat med OCZ Vector i 128GB utförande.
2013-06-27 Vi har nu äntligen fått in in Sandisk Ultra Plus i 128GB-utförande. Givetvis har vi testat den och lagt till alla resultat i guiden.
2013-06-12 Vi testar Seagates nya enheter 600 och 600 Pro som båda är baserade på LAMD:s LM8780.
2013-05-14 OCZ släpper en ny version av sin välkända Vertex 3 serie. Denna modell heter Vertex 3.20 och har bestyckats med nya minnen tillverkade med 20 nanometer. Resultatet är en potentiellt billigare enhet men med något sämre prestanda.
2013-04-30 Tyska Intenso skickar två SSD-enheter som vi tar en närmare titt på och som olyckligtvis tvingar oss att plocka fram vår fasade Kalkon-utmärkelse.
2013-04-05 Vi testar Sandisk Ultra Plus 256GB och passar även på att lägga till data för Verbatim 128GB som vi testat tidigare under förra året.
Vi har även lagt till fler grafer i våra Nordichardware Storage Bench-tester. Dessa grafer visar olika data för IO-latenser. Titta gärna in på våra nya diagram på respektive NHSB sida för mycket ny och intressant information.
2013-03-18 Vi testar Teamgroup Ultra L1 120GB och L2 128GB. Två SSD-enheter för prismedvetna konsumenter. Vi passar ävgen på att uppdatera guiden.
Vi har nu lagt till en extra sida som svarar på frågan: Vilken SSD passar i min dator?
2013-02-25 Vi testar Kingstons senaste budget SSD. Kingston SSDNow V300 är en av de billigaste enheterna du kan köpa idag, men frågan är om prestandan finns där? Självklart så testar vi både 120GB och 240GB modellerna.Vi passade även på att uppdatera alla omdömen med de enheter som är de bästa och mest prisvärda enheterna just nu.
2013-02-13 Corsair skickar två enheter och Samsung skickar en. Vi undersöker om Samsung 840 Pro, Corsair Neutron och Corsair Neutron GTX presterar lika bra även i 120 och 128GB utförande.
2013-02-01 Vi testar Samsungs budgetenhet: Samsung 840 250GB. Värdens första konsument-SSD med på TLC-NAND.
2013-01-23 Vi testar PNY XLR8, XLR8 Pro och Prevail Elite i 120GB och 240GB utförande. Samtliga sex enheter finns nu med i alla våra diagram. Som vanligt så hittar ni omdömet sist i guiden.
2013-01-04 Uppdaterade rekommendationerna så att de reflekterar de priser som är idag. Samsung 830 saknar nu utmärkelser och dessa har istället tilldelats Adata SP900 128GB och Intel 335 240GB.
2013-01-03 Uppdaterade Intel DC S3700 sidan med priser från prisjakt. Vi har också fixat så länkarna till de stora bilderna på sidan om OCZ Vector.
2012-12-13 Vi testar OCZ Vector 256GB. Förutom att vi kör igenom testsviten, så gör vi också en genomgång av Indilinx Barefoot 3 och en genomgående prestandaanalys. Vi fokuserar närmast på att jämföra enheten med Vertex 4 och Samsung 840 Pro.
2012-12-04 Intel DC S3700 tillkommer i testerna. Vi har även lagt in en genomgång av enheten, Intels nya kontroller samt dess enterprise-inriktade MLC-HET NAND flashminne. Observera att detta är en enterprise-enhet och inte en traditionell konsumentenhet.
2012-11-28 Plockade bort notisen om att vänta på uppdatringen för Samsung 840 PRO. Samsung har berättat att det finns en bugg i deras första firmware (2B0Q). Det ska nu vara löst i den nya versionen (3B0Q). Obs! Detta gäller endast testenheter. Alla enheter som säljs i butik ska ha den nya firmware versionen.
2012-11-23 Uppdaterade stycket om AHCI. Innan stod det att AHCI krävdes för att TRIM ska fungera. Detta är felaktigt. TRIM fungerar även i IDE Legacy Mode. Vi rekommenderar ändå att man kör AHCI i alla lägen.
2012-11-21 Uppdaterat omdömet för Samsung 840 Pro på grund av de problem som upptäckts med enheten. En del enheter verkar dö utan anledning. Vi rekommenderar att avvakta med köp tills Samsung rättar till felet. Vilket verkar ske i samband med en kommande firmware-uppdatering.
2012-11-21 Uppdaterat sidan om Intel 335. Intel har hittat lösningen på problemet med att MWI visade att enhetens minne bara kunde skrivas ungefär 1 000 gånger. Intel kommer att åtgärda problemet i en kommande firmware men enheten ska rent tekniskt fungera lika bra utan denna uppdatering.

 

ssd-enheterOBS! Alla testade enheter är inte representerade på bilden ovan.

Testade enheter i Svenska SSD-Guiden

Namn Kontroller Storlek Tillagd Utmärkelser
Adata SP Premier Pro SandForce SF2281 128GB 2012-11-20 4jan - 12feb NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Adata SP Premier Pro SandForce SF2281 256GB 2012-11-20  
Adata SP920 Marvell 88SS9189 512GB 2014-04-01  
Corsair Force 3 SandForce SF2282 240GB 2012-11-20  
Corsair Force GS SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Corsair Force GT SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Corsair Force GT SandForce SF2282 240GB 2012-11-20  
Corsair Force LS Phison PS3108-S8 120GB 2013-12-27  
Corsair Force LS Phison PS3108-S8 240GB 2013-12-27  
Corsair Neutron LAMD LM87800 128GB 2013-02-13  
Corsair Neutron LAMD LM87800 240GB 2012-11-20 20nov - 12feb NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Corsair Neutron GTX LAMD LM87800 120GB 2013-02-13 25feb - 30okt NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Corsair Neutron GTX LAMD LM87800 240GB 2012-11-20  
Corsair Performance Pro Marvell88SS9174 256GB 2012-11-20  
Crucial M4 Marvell88SS9174 128GB

2012-11-20

 
Crucial M4 Marvell88SS9174 256GB 2012-11-20  
Crucial M4 Marvell88SS9174 512GB 2012-11-20  
Crucial M500 Marvell88SS9187 240GB 2013-09-10 11okt - nuNordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Crucial M500 Marvell88SS9187 480GB 2013-10-17  
Intel SSD 330 SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Intel SSD 330 SandForce SF2281 180GB 2012-11-20 20nov - nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Intel SSD 335 SandForce SF2281 240GB 2012-11-20 4jan - 25feb NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Intel SSD 520 SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Intel SSD 520 SandForceSF 2281 240GB 2012-11-20  
Intel SSD 730 Intel PC29AS21CA0 240GB 2014-03,19  
Intel SSD DC S3700 Intel PC29AS21CA0 800GB 2012-12-04  
Intenso SSD Premium Sandforce SF2281 120GB 2013-04-30  
Intenso SSD Top Phison PS3108-S8 128GB 2013-04-30 6maj - nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Kingston HyperX SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Kingston HyperX SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Kingston HyperX 3K SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Kingston HyperX 3K SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Kingston V+200 SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Kingston V+200 SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Kingston V300 Sandforce SF228x 120GB 2013-02-24 25feb - 4mar NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Kingston V300 Sandforce SF228x 240GB 2013-02-24 25feb - 4mar NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
OCZ Agility 3 SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
OCZ Agility 4 Everest 2 256GB 2012-11-20  
OCZ Vector Barefoot 3 128GB 2013-07-17  
OCZ Vector Barefoot 3 256GB 2012-12-13  
OCZ Vector 150 Barefoot 3 240GB 2013-11-07  
OCZ Vertex 3 SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
OCZ Vertex 3 SandForce SF2281 240GB 2012-11-22  
OCZ Vertex 3.20 SandForce SF2281 240GB 2013-05-14  
OCZ Vertex 4 Everest 2 128GB 2012-11-20 20nov - 25feb NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
OCZ Vertex 4 Everest 2 256GB 2012-11-20  
OCZ Vertex 450 Barefoot 3 256GB 2013-09-27  
OCZ Vertex 460 Barefoot 3 240GB 2014-01-22  
Plextor M3 Pro Marvell 88SS9174 128GB 2012-11-20  
Plextor M3 Pro Marvell 88SS9174 256GB 2012-11-20  
Plextor M5S Marvell 88SS9174 128GB 2012-11-20  
Plextor M5S Marvell 88SS9174 256GB 2012-11-20  
Plextor M5 Pro Marvell 88SS9187 256GB 2012-11-20  
PNY XLR8 SandForce SF2281 120GB 2013-01-23  
PNY XLR8 SandForce SF2281 240GB 2013-01-23  
PNY XLR8 Pro SandForce SF2281 120GB 2013-01-23  
PNY XLR8 Pro SandForce 2281 240GB 2013-01-23  
PNY Prevail Elite SandForce SF2281 120GB 2013-01-23  
PNY Prevail Elite SandForce SF2281 240GB 2013-01-23  
Samsung 830 Samsung MCX 128GB 2012-11-20 20nov - 4jan NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 830 Samsung MCX 256GB 2012-11-20 20nov - 4jan NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 840 Samsung MDX 250GB 2013-02-01 4jan - 11okt NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 840 Evo Samsung MEX 250GB 2013-10-17 11okt - nuNordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 840 Evo Samsung MEX 500 GB 2013-07-24 24jul - nuNordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 840 Pro Samsung MDX 128GB 2013-02-13 12feb - nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 840 Pro Samsung MDX 256GB 2012-11-20 20nov - nu NordicHardware_award_Referensprodukt_Darkblue.pngNordicHardware_award_BestInTest_Darkred12feb - 30 okt NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Samsung 840 Pro Samsung MDX 512GB 2012-11-20  
Sandisk Extreme SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Sandisk Extreme SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Sandisk Extreme II Marvell 88SS9187 240GB 2013-10-26 30okt - nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Sandisk Ultra Plus Marvell 88SS9175 128GB 2013-06-27  
Sandisk Ultra Plus Marvell 88SS9175 256GB 2013-04-04  
Seagate 600 LAMD LM87800 240GB 2013-06-12  
Seagate 600 LAMD LM87800 480GB 2013-06-12  
Seagate 600 PRO LAMD LM87800 200GB 2013-06-12  
Teamgroup Dark L3 Phison PS3108-S8 120GB 2013-12-27  
Teamgroup Dark L3 Phison PS3108-S8 240GB 2013-12-27  
Teamgroup Xtreem S3 SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Teamgroup Xtreem S3 SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Teamgroup Xtreem S3 Pro SandForce SF2281 120GB 2012-11-20  
Teamgroup Xtreem S3 Pro SandForce SF2281 240GB 2012-11-20  
Teamgroup Ultra L1 Sandforce SF2281 120GB 2013-03-18  
Teamgroup Ultra L2 Sandisk 20-82-00270-1 128GB 2013-03-18  

Om det finns några frågetecken eller om du undrar någonting, skriv gärna en kommentar så kommer vi att svara så fort vi kan. Samma sak om det är någon särskild enhet som ni vill att vi tar in för test, så ska vi göra vad vi kan för att lösa det.

NordicHardware har de bästa läsarna och de förtjänar även de bästa testerna. För att försäkra oss om att så förblir fallet belönar vi den läsare som hittar ett större komplett jämförande test av SSD-enheter med två biobiljetter! Skulle detta mot förmodan ske så får vi helt enkelt höja ribban ytterligare!

Med vänlig hälsning
Gustav Gager,
Lagringsexpert

P.S. Lägg ett bokmärke så har du alltid en aktuell köprekommendation och glöm inte tipsa vänner och bekanta om Svenska SSD-Guiden D.S.

- Ta mig direkt till slutomdömen och utmärkelser -

Toppen av sidan

Innehållsförteckning

  1. Svenska SSD-Guiden: Världens största löpande SSD-test - Du är här
  2. FAQ: Köpa din första SSD?
  3. SSD-skrönor
  4. Do's and Don't's
  5. GB eller GiB?
  6. SSD kontroller
  7. Olika typer av NAND
  8. Garbage Collection, TRIM, Write Amplification, Overprovisioning
  9. Adata SP900
  10. Adata SP920
  11. Corsair Force 3
  12. Corsair Force GS
  13. Corsair Force GT
  14. Corsair Force LS
  15. Corsair Neutron
  16. Corsair Neutron GTX
  17. Corsair Performance PRO
  18. Crucial M4
  19. Crucial M500
  20. Intel 330
  21. Intel 335
  22. Intel 520
  23. Intel 730
  24. Intel DC S3700
  25. Intenso SSD SATA III Premium
  26. Intenso SSD SATA III Top
  27. Kingston HyperX
  28. Kingston HyperX 3K
  29. Kingston V+200
  30. Kingston V300
  31. OCZ Agility 3
  32. OCZ Agility 4
  33. OCZ Vector
  34. OCZ Vector 150
  35. OCZ Vertex 3
  36. OCZ Vertex 3.20
  37. OCZ Vertex 4
  38. OCZ Vertex 450
  39. OCZ Vertex 460 240GB
  40. Plextor M3 PRO
  41. Plextor M5 PRO
  42. Plextor M5S
  43. PNY XLR8
  44. PNY XLR8 Pro
  45. PNY Prevail Elite
  46. Samsung 830
  47. Samsung 840
  48. Samsung 840 Evo
  49. Samsung 840 PRO
  50. SanDisk Extreme
  51. Sandisk Extreme II
  52. Sandisk Ultra Plus
  53. Seagate 600
  54. Seagate 600 Pro
  55. Teamgroup Dark L3
  56. Teamgroup Xtreem S3
  57. Teamgroup Xtreem S3 PRO
  58. Teamgroup Ultra L2
  59. Teamgroup Ultra L1
  60. Hur vi testar - Testsystem och Testmetod
  61. Testresultat: Teoretisk maxhastighet (IOMeter 1.1)
  62. Testresultat: Teoretisk maxhastighet (IOMeter 1.1) forts.
  63. Testresultat: PCMark7 och WinRAR
  64. Testresultat: Nordichardware Storage Bench - Game
  65. Testresultat: Nordichardware Storage Bench - Office
  66. Testresultat: Nordichardware Storage Bench - Editor
  67. Testresultat: Robocopy
  68. Testresultat: Robocopy forts
  69. Testresultat: TRIM och Garbage Collection
  70. Strömförbrukning
  71. Omdömen: 120/128/180 GB
  72. Omdömen: 240/250/256 GB
  73. Omdömen: 480GB och uppåt
  74. Rekommendationer och utmärkelser

Sida 1 av 74

Skriv en kommentar


Säkerhetskod
Byt kod

Våra köprekommendationer




Undersökning

Elektronikbranschen säger "Det har gått för långt" när det kommer till Copyswedes krav på lagringsavgifter, vad tycker du?






Resultat
RSS Feed