För ett tag sedan så fick vi chansen att testa Sandisk nya mainstream-SSD. Efter att ha tjatat på Sandisk i flera månader så har vi nu äntligen fått in 128GB-modellen för test och kan bena ut hur stor skillnad det egentligen är mellan 128GB och 256GB.

SanDisk Ultra Plus
Lagringskapacitet 128 GB
Kontroller Marvell 88SS9175
Minnesteknik MLC NAND (19nm Toggle)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne 64 MB (DDR2)
Sekventiell läshastighet 530 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 290 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 80 000 IOPS (312 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 33 000 IOPS (129 MB/s)
Firmware X211200
Strömförbrukning – vila/aktiv N/A / N/A W
MTBF 2 000 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (7mm)
Garanti 3 år

Det har inte hänt så mycket sedan vi testade 256GB-modellen av Sandisk Ultra Plus. Specifikationerna och firmware är fortfarande desamma. På grund av det begränsade antalet NAND-enheter så får vi också en specificerat lägre prestanda. I vanlig ordning så är det just sekventiell skrivning som tar mest stryk. Sandisk Ultra Plus är unik i det faktum att den använder Marvells 88SS9175, vilket är en 4-kanals kontroller. Det gör den långsammare och den klarara inte lika hög kapacitet som kontroller med åtta datakanaler. Sammtidigt så drar den mindre ström och blir billigare att tillverka.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
Sandisk Ultra Plus
256 GB 530 MB/s 445 MB/s 39 000 IOPS 82 000 IOPS
Sandisk Ultra Plus 128 GB 530 MB/s 290 MB/s 33 000 IOPS 80 000 IOPS
Sandisk Ultra Plus
64
GB
520 MB/s 155 MB/s 29 000 IOPS 76 000 IOPS

Här ser vi alla modeller i Sandisk Ultra Plus serien. Sandisk har inte lagt till eller tagit bort några enheter sedan sist och även specifikationerna förblir desamma som när vi testade 256GB-modellen.

sandisk_ultra_plus_128_ssd3

sandisk_ultra_plus_128_ssd4
sandisk_ultra_plus_128_ssd1 sandisk_ultra_plus_128_ssd2

Minneskretsarna är samma kretsar som vi hittade på 256GB-modellen. Den här gången är de dock endast 2 stycken till antalet. Detta är Sandisks egna, eX2 ABL MLC-NAND, tillverkade på 19 nanometer med artikelnummer 05131 064G. Dessa minneskretsar är lite speciella då de använder en ny teknik som Sandisk kallar för ncache. Vi har redan tittat på ncache tidigare när vi testade Teamgroup Ultra L2 så vill ni läsa mer om hur ncache fungerar så kan ni läsa det här.

Lite kortfattat så kan man säga att ncache bara är ett fint namn för att låta en del av minnet arbeta som ett SLC-minne och använda detta som en cache. När många slumpmässiga skrivningar ska göras så skrivs dessa till en speciell del av minneskretsen som endast skriver en databit per minnecell. Fördelen är att detta ger något bättre prestanda. Det gör också att enheten säkert kan lagra användardata i cachen utan att man behöver vara orolig för dataförlust vid strömavbrott. Rent teoretiskt så borde ncache räcka och enheten skulle inte behöva ha någon extern dram-cache. I det här fallet så ser vi att Sandisk valt att använde en dram-cache i alla fall. Troligtvis på grund av att Marvell-kontrollern är designad att använda en extern DRAM-cache.

DRAM-cachen består av en minneskrets från Samsung. Artikelnummret är lite svårt att tyda men det ser ut att vara K4T511530 vilket i så fall skulle betyda att det rör sig om ett 64 megabyte DDR2-800 chip. 256GB modellen hade istället 128 megabyte.

Vi har givetvis uppdaterat Svenska SSD Guiden med resultat från Sandisk Ultra Plus 128GB. Så titta gärna in där för att se hur den presterar jämfört med alla de andra. Vi har dock valt ut några testresultat för att ge en övergripande blick om hur prestandan är jämfört med 256GB-modellen.

Först ut så har vi vårt Game-test från vår egen svit med tester. Nordichardware storage benchmark är ett trace-baserat test som spelar upp ett förinspelat scenario. Resultatet är ett medelvärde baserat på hur mycket data som flyttas under testet delat med tiden som testet tar att köra. I just det här testet så har vi spelat in över fyra timmar med spelande i bland annat Diablo 3, Battlefield 3. Mass Effect 3 och Skyrim.

256GB-modellen gjorde bra ifrån sig i det här testet och det gäller även 128GB-modellen som placerar sig förhållandevis högt upp i resultatlistan. Det är inte helt oväntat då detta test beror mycket på hur snabbt enheten kan läsa data och läsprestandan bör vara ungefär densamma trots en mindre lagringskapcitet.

Vi går raskt vidare till vårt Office-test. Här har vi istället spela in flera dagars intensivt arbete med Microsofts Office-program. Det handlar i första hand om Word 2010, PowerPoint 2010, Outlook 2010, Adobe Reader X och Mozilla Firefox.

Det här testet har även vissa skrivmoment i sig och det syns direkt då 128GB-modellen börjat tappa lite mark. Den hänger dock ändå med bra och lyckas hålla sig på en hyfsat bra placering.

Det sista testet i Nordichardware Storage Benchmark är vårt överlägset tyngsta och mest krävande test. Testet består av dataöverföringar på över 175 gigabyte. Scenariot är baserat på redigering av film med hjälp av Adobe Creative Suite CS4. Framförallt så är det After Effects, Premiere och Media Encoder. Detta test borde reflektera en tungt belastad arbetsstation.

I vårt tyngsta test så faller Sandisk Ultra Plus 128GB, ännu längre ner i listan. De flesta närmaste konkurenterna går också förbi, med undantag för de Sandforce-baserade enheterna.

I Pcmark7 så är det väldigt tätt mellan enheterna. Detta är också ett test som gynnar sandforce-baserade enheter. Ultra plus hittar vi bland de övriga enheterna, tyvärr något längre ner i listan.

När vi testade Sandisk Ultra Plus 256GB så var vi imponerade över den prestanda som enheten lyckades trycka ut, trots sin något begränsade hårdvara (billigare och långsammare kontroller). Samma sak gäller även 128GB-modellen. Prestandan är i de flesta fall helt ok. Tyvärr så tappar enheten en del i sekventiell skrivprestanda. Detta på grund av att lagringen endast består av två chip. Enheten tappar också mycket prestanda vid väldigt hög belastning. Ett vanligt beteende när vi går från 256/240GB ner till halva lagringskapaciteten och Sandisk lösning verkar åtminstone klara det lite bättre än Sandforce-baserade enheter. Strömförbrukningen däremot är mycket bra och landar strax under den i 256GB-modellen. Som så ofta annars, så är det priset som avgör.

Det som gör Sandisk Ultra Plus (både 128GB och 256GB) intressant är att den presterar förhållandevis bra för att vara en mainstream/budget-enhet. I de flesta tester så är den snabbare än motsvarande stora enheter med Sandforce-kontroller. Dessutom drar den väldigt lite ström.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid