Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

Corsair TWINX512-3200LL - LL: Low Latency

Corsairs LL-suffix anspelar alltså på minnesmodulens minnestimings som är något vi ofta pratar om här på Nordichardware. På föregående sida gick vi igenom grunderna för vad de olika minnes timingsen står för och slutsatsen var följande, desto lägre minnestimings desto bättre prestanda. LL står för 'Low Latency' och betyder just lägre minnestimings och lägre latency.

Eftersom många användare inte känner sig så bekväma med att rota runt i moderkortets bios och manuellt ändra minnets timings har alltså Corsair lanserat deras LL-märkning. För att få konceptet med Low Latency att fungera har Corsair kort och gott gjort två saker med sina minnesmoduler.

1. Optimerat minnesmodulerna för användning med låga minnestimings.
2
. Sett till så att moderkorten förstår att minnet är optimerat för användning med låga minnestimings.

Hur det första målet blivit utfört vet vi inte riktigt men det handlar förmodligen om att utvecklingen av modulerna helt enkelt inriktas mot användning med låga timings. Det andra som Corsair förändrat på deras LL-moduler är modulernas SPD-chip.
SPD (Serial Presence Detect) är namnet på det EEPROM-chip (electrically erasable programmable read-only memory) som integreras på alla SDRAM-moduler. Utan detta chip kan det helt enkelt bli omöjligt att boota datorn vilket självklart vill undvikas. SPD-chipet programmeras av minnestillverkaren och innehåller information som sedan används av datorns BIOS (Basic Input Outpu System) för att ställa in rätt storlek på modulen, hastighet, spänning och även minnestimings.
De flesta minnesmoduler har relativt snälla minnestimings inprogrammerade i SPD-chipet för att inte riskera systemets stabilitet. Detta gör dock att användaren själv måste gå in i BIOS och ändra minnestimings om de vill få optimal prestanda och detta är något långt ifrån alla är beredda att göra. Även om det inte skadar minnet fysiskt om man ställer in för låga minnestimings så kan systemet vägra boota och det är mindre roligt för den oerfarne användaren.
Vad Corsair gjort är att helt enkelt programmera in låga minnestimings direkt i minnesmodulens SPD-chip och ger på så sätt även den oerfarne användaren optimal prestanda utan att manuellt behöva ändra inställningar i BIOS. På Corsair TWINX512-3200LL är default inställningarna för minnet 6-2-2-2 ända upp till DDR400-hastighet. Vi testade även denna funktion i praktiken genom att låta BIOS ställa in minnestimingsen automatiskt på Corsair XMS3500C2 resp. Corsair TWINX512-3200LLi vårt testmoderkort, EPoX 8RDA+.


Corsair XMS3500C2

Corsair TWINX512-3200LL

Som vi tydligt kan se är det mycket stora skillnader på modulernas minnestimings och då ska vi tänka på att Corsair XMS3500C2 är en av de bäst presterande minnesmodulerna på marknaden för tillfället.

Hur stor skillnad detta gör i prestanda ska vi ta reda på senare men vi ska även se om Corsairs LL-märkning enbart är något för noviserna som inte manuellt vill ställa in minnets timings eller om det faktiskt kan vara till fördel även för de riktigt kräsna användarna.

Sida 3 av 8

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed