Nordichardware Logo

Glömt användarnamn

AMD Richland - vi testar A10-6800K och A10-6700

inledning_brakop

Med lanseringen av Intels Haswell i backspegeln är nästa anhalt AMD och uppdateringen till Trinity för stationära datorer - Richland. Beväpnade med två nya processorer och en repertoar med tester granskar vi vad AMD har att bjuda på i årets upplaga APUer.

- Ta mig direkt till testets sammanfattning -

I slutet av förra veckan lanserade Intel sin nya serie processorer för stationära datorer, och nu är det dags för AMD att släppa loss sina nya stationära APUer för 2013. Det rör sig om den stationära varianten av Richland, som lanserades för bärbara datorer i slutet av förra månaden, som är uppdateringen till förra årets Trinity.

Det är en tomult tid för processortillverkare, och både Intel och AMD har behövt anpassa sig för att följa med en snabbt skiftande marknad. Processorn har inte samma centrala roll i konsumentens datoranvändande idag, och den stationära datorn lämnas allt oftare avstängd till förmån för den ultraportabla laptopen eller surfplattan. AMD har fått flytta särskilt mycket på sig i och med det ljumna mottagande som entusiastplattformen Bulldozer fick, och har sedan flera år tillbaka glidit undan från toppen av CPU-prestanda.

Istället är det GPU, och framför allt kombinationen av GPU och CPU som AMD kallar APU, som tillverkaren sätter sin tilltro till. Här har AMD idag ett hälsosamt försprång med sina existerande APUer, och som vi noterade i vår recension av de stationära Haswell-processorerna har Intel fortfarande en god bit kvar till ens förra årets modeller vad gäller GPU-prestanda.

Till skillnad från Intels släpp rör det sig i det här fallet varesig om ny sockel eller ny styrkrets, utan Richland körs på befintliga A85X-, A75- och A55-moderkort och sockeln FM2. Särskilt avsaknaden av en ny styrkrets är intressant, men det faller också i linje med AMDs arbete med att göra moderkortets styrkrets mindre viktig allt eftersom fler komponenter flyttas till processorn. Det är inte heller en ny arkitektur det rör sig om, utan Richland ska vara helt kompatibel med övrig Trinity-hårdvara.

AMD_richland01

Bättre prestanda för både GPU och CPU utlovas, och vi kommer gå igenom nyheterna innan vi vill slut sätter AMD A10-6800K och A10-6700 på prov i vår testsvit.

Sida 1 av 26

Skriv en kommentar


FORM_CAPTCHA
Byt kod

Våra köprekommendationerUndersökning

Vad har du för internetanslutning hemma?Resultat
Prenumerera pâ vârt nyhetsbrev
RSS Feed